
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- akcesoria pomiarowe;
- drobne sito;
- papier do pieczenia;
- Papier do pieczenia;
- kilka głębokich misek;
- nóż;
- deska do krojenia;
- folia;
- patelnia.
Składniki
składniki | Proporcje |
kakao w proszku | 60 gramów |
Mąka pszenna | 400 gramów |
masło | 150 gramów |
proszek do pieczenia ciasta | 11 gramów |
jajko | 1 szt. |
mleko | 40 ml |
cukier granulowany | 150 gramów |
gorzka czekolada | 50g |
Biała czekolada | 200 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy ciasto
Wyciągamy z lodówki 150 g masła i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby stało się miękkie. Miękkie masło rozprowadzamy w głębokim pojemniku, w którym zagniatamy ciasto. 
Wlewamy tam również 150 g cukru pudru. 
Oba składniki dokładnie zmiel do uzyskania jednorodnej białej konsystencji. 
Jedno jajko kurze rozbijamy na mieszankę olejową, po czym ponownie dokładnie mieszamy masę, aż będzie gładka. 
Do powstałej zawiesiny dodaj 60 g proszku kakaowego, który najpierw przesiewamy przez drobne sito. 
Wlej tam 40 ml mleka, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. 
Dodaj około 200 g mąki pszennej i 11 g proszku do pieczenia. 
Zagnieść jednorodne płynne ciasto łyżką. 
Dodaj pozostałe 200 g mąki, po czym kontynuujemy ręczne wyrabianie ciasta. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne iw żadnym wypadku nie klei się do rąk. 
Tworzymy pliki cookie
Powierzchnię stołu lekko posyp mąką, a następnie rozłóż na nim ciasto. 
Ciasto rozwałkować na cienką warstwę o grubości nie większej niż 7 mm. 
Weź kształt serca i wytnij ciasteczka. 
Ostrożnie usuń nadmiar ciasta, zbierz w bryłę, a następnie użyj ponownie – rozwałkuj i wytnij serduszka. 
Pieczemy produkt
Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. 
Przesuwamy wycięte serca na przygotowaną blachę do pieczenia, pozostawiając niewielką odległość między półfabrykatami. 
Blachę do pieczenia z ciasteczkami wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy smakołyk przez 10-12 minut. 
Wyjmij gotowy smakołyk z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na pół godziny. 
Przygotujmy glazurę
Średniej wielkości rondel napełnij do połowy wodą, a następnie wyślij do pieca. 
Podczas podgrzewania płynu do 50-60 ° C zmiel 200 g białej czekolady na drobne okruchy za pomocą noża lub grubej tarki. 
Pokruszoną białą czekoladę umieszczamy w szklanej misce, którą wysyłamy do kąpieli wodnej. 
Słodki składnik roztopić stale i intensywnie mieszając, aż stanie się płynny. 
Ważny! Upewnij się, że ani jedna kropla płynu nie dostanie się do czekolady, w przeciwnym razie będzie się ona skrzepła.
Dekorowanie ciasteczek
Odcinamy kawałek folii o długości 40-50 cm – na nim wysuszymy ciasteczka. 
Schłodzone ciasteczka bierzemy i delikatnie zanurzamy w roztopionej białej czekoladzie, najpierw jedną połówką, a potem drugą. Strząsnąć nadmiar czekolady. 
Rozłóż smakołyki na folii. Zrób to samo ze wszystkimi plikami cookie. 
Po pokryciu wszystkich ciasteczek białą czekoladą, do kąpieli wodnej wysyłamy czarną czekoladę w ilości 50 g. 
Z pergaminu robimy kulinarny rożek do gorzkiej czekolady. 
Napełnij domowy rożek rozpuszczoną czekoladą. 
Przekręcamy górną część rożka, aby czekolada się nie wysypała, po czym odcinamy mały czubek od dolnej ostrej części. 
Na powierzchni piernikowych serc rysujemy siatkę z gorzkiej czekolady. 
Pozostaw czekoladę do ostygnięcia, aż całkowicie się zestali. W przybliżeniu zajmie to około dwóch godzin. 
Przepis
Aby lepiej zrozumieć i w pełni zrozumieć, jak samodzielnie tworzyć ciasteczka Heart, musisz zapoznać się z poniższym filmem.
Tak po prostu przyrządza się ciasteczka Heart w polewie czekoladowej, które okazuje się nieopisanie smaczne, niesamowicie pachnące, kruszące się i błyskawicznie rozpływające się w ustach. Podziel się własnymi odmianami tego przysmaku, a także porozmawiaj o swoich udanych sposobach dekorowania. Smacznego!
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z dżemem
ciastko białkowe
kurze łapki
Rocznicowe ciasteczka
Ciasteczka Makaronikowe
Miłego czytania!