Ciasteczka Serca według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Domowe ciasteczka cukrowe Serca w czekoladzie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • akcesoria pomiarowe;
  • drobne sito;
  • papier do pieczenia;
  • Papier do pieczenia;
  • kilka głębokich misek;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • folia;
  • patelnia.

Składniki

składniki Proporcje
kakao w proszku 60 gramów
Mąka pszenna 400 gramów
masło 150 gramów
proszek do pieczenia ciasta 11 gramów
jajko 1 szt.
mleko 40 ml
cukier granulowany 150 gramów
gorzka czekolada 50g
Biała czekolada 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy ciasto

  • Wyciągamy z lodówki 150 g masła i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby stało się miękkie. Miękkie masło rozprowadzamy w głębokim pojemniku, w którym zagniatamy ciasto.

    Masło, które zmiękło w temperaturze pokojowej, włóż do miski.

  • Wlewamy tam również 150 g cukru pudru.

    Dodaj cukier do masła.

  • Oba składniki dokładnie zmiel do uzyskania jednorodnej białej konsystencji.

    Zmiel masło z cukrem na gładką masę.

  • Jedno jajko kurze rozbijamy na mieszankę olejową, po czym ponownie dokładnie mieszamy masę, aż będzie gładka.

    Wprowadź jajko i wymieszaj masę.

  • Do powstałej zawiesiny dodaj 60 g proszku kakaowego, który najpierw przesiewamy przez drobne sito.

    Dodaj do masy masła kakaowego.

  • Wlej tam 40 ml mleka, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.

    Wprowadzamy mleko i mieszamy przyszłe ciasto.

  • Dodaj około 200 g mąki pszennej i 11 g proszku do pieczenia.

    Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

  • Zagnieść jednorodne płynne ciasto łyżką.

    Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie przystąp do wyrabiania rękami.

  • Dodaj pozostałe 200 g mąki, po czym kontynuujemy ręczne wyrabianie ciasta. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne iw żadnym wypadku nie klei się do rąk.

    Gotowe ciasto będzie miękkie i plastyczne.

  • Powierzchnię stołu lekko posyp mąką, a następnie rozłóż na nim ciasto.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką blacie.

  • Ciasto rozwałkować na cienką warstwę o grubości nie większej niż 7 mm.

    Ciasto rozwałkować wystarczająco cienko za pomocą wałka do ciasta.

  • Weź kształt serca i wytnij ciasteczka.

    Wyciśnij serca z ciasta za pomocą foremki.

  • Ostrożnie usuń nadmiar ciasta, zbierz w bryłę, a następnie użyj ponownie – rozwałkuj i wytnij serduszka.

    Wyjąć resztę ciasta, ponownie zagnieść, rozwałkować i zrobić więcej ciasteczek.

  • Pieczemy produkt

  • Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia.

    Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

  • Przesuwamy wycięte serca na przygotowaną blachę do pieczenia, pozostawiając niewielką odległość między półfabrykatami.

    Serduszka kładziemy na blasze wyłożonej do pieczenia.

  • Blachę do pieczenia z ciasteczkami wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy smakołyk przez 10-12 minut.

    Ciasteczka piecze się przez 12 minut.

  • Wyjmij gotowy smakołyk z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na pół godziny.

    Niech wypieki ostygną.

  • Przygotujmy glazurę

  • Średniej wielkości rondel napełnij do połowy wodą, a następnie wyślij do pieca.

    Stawiamy garnek z wodą na ogniu.

  • Podczas podgrzewania płynu do 50-60 ° C zmiel 200 g białej czekolady na drobne okruchy za pomocą noża lub grubej tarki.

    Pokruszyć białą czekoladę nożem.

  • Pokruszoną białą czekoladę umieszczamy w szklanej misce, którą wysyłamy do kąpieli wodnej.

    Miskę z czekoladą umieść w kąpieli wodnej i rozpuść.

  • Słodki składnik roztopić stale i intensywnie mieszając, aż stanie się płynny.

    Mieszaj czekoladę, aż będzie gładka.

    Ważny! Upewnij się, że ani jedna kropla płynu nie dostanie się do czekolady, w przeciwnym razie będzie się ona skrzepła.

  • Dekorowanie ciasteczek

  • Odcinamy kawałek folii o długości 40-50 cm – na nim wysuszymy ciasteczka.

    Powierzchnię roboczą pokrywamy folią.

  • Schłodzone ciasteczka bierzemy i delikatnie zanurzamy w roztopionej białej czekoladzie, najpierw jedną połówką, a potem drugą. Strząsnąć nadmiar czekolady.

    Zanurz każde ciasteczko w białej czekoladzie.

  • Rozłóż smakołyki na folii. Zrób to samo ze wszystkimi plikami cookie.

    Półfabrykaty rozkładamy do wyschnięcia na folii.

  • Po pokryciu wszystkich ciasteczek białą czekoladą, do kąpieli wodnej wysyłamy czarną czekoladę w ilości 50 g.

    Tak jak białą, rozpuść ciemną czekoladę.

  • Z pergaminu robimy kulinarny rożek do gorzkiej czekolady.

    Robimy kornet z pergaminu.

  • Napełnij domowy rożek rozpuszczoną czekoladą.

    Wkładamy lukier z ciemnej czekolady do rożka.

  • Przekręcamy górną część rożka, aby czekolada się nie wysypała, po czym odcinamy mały czubek od dolnej ostrej części.

    Odcinamy mały nos z domowej roboty kornetu.

  • Na powierzchni piernikowych serc rysujemy siatkę z gorzkiej czekolady.

    Z gorzkiej czekolady robimy siateczkę na sercach.

  • Pozostaw czekoladę do ostygnięcia, aż całkowicie się zestali. W przybliżeniu zajmie to około dwóch godzin.

    Z wyglądu domowe ciasteczka Merdechki z pewnością nie ulegną kupionym w sklepie.

  • Przepis

    Aby lepiej zrozumieć i w pełni zrozumieć, jak samodzielnie tworzyć ciasteczka Heart, musisz zapoznać się z poniższym filmem.

    Tak po prostu przyrządza się ciasteczka Heart w polewie czekoladowej, które okazuje się nieopisanie smaczne, niesamowicie pachnące, kruszące się i błyskawicznie rozpływające się w ustach. Podziel się własnymi odmianami tego przysmaku, a także porozmawiaj o swoich udanych sposobach dekorowania. Smacznego!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z dżemem

    ciastko białkowe

    kurze łapki

    Rocznicowe ciasteczka

    Ciasteczka Makaronikowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author