Ciasteczka serwatkowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka z makiem na serwatce bez jajek

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboka miska lub patelnia do wyrabiania ciasta;
  • Łopatka;
  • miarka lub wagi do ważenia składników;
  • wałek do ciasta;
  • nóż;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Serum 0,5 stosu.
Cukier 2 łyżki stołowe. l.
Mąka pszenna najwyższej jakości 260 gramów
Nadzienie makowe 4 łyżki. l.
Olej roślinny 0,5 stosu.
Soda 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz przygotować niezbędne składniki. Z góry wyjmujemy serwatkę z lodówki, aby trochę się rozgrzała, a także przesiewamy mąkę.

    Wlej serwatkę do głębokiej miski.

  • Serwatkę wlej do głębokiej miski do wyrabiania ciasta lub rondla i dodaj do niej sodę. Dokładnie wymieszać. Serwatka powinna się pienić w wyniku reakcji sody ze środowiskiem kwaśnym.

    Dodaj sodę oczyszczoną do serwatki.

  • Dodaj olej roślinny i cukier. Mieszamy.

    Dodajemy również olej roślinny i cukier.

  • Następnie do powstałej mieszanki wlej połowę mąki i delikatnie ugniataj.

    Dodawaj po trochu mąkę i mieszaj.

  • Dodać drugą połowę mąki i zagnieść ciasto. Okazuje się miękki i nie przykleja się do dłoni.

    Najpierw ciasto można wymieszać łyżką.

  • Powierzchnię stołu posyp mąką i wyłóż na nią ciasto. Ugniataj do uzyskania jednorodnej masy.

    Zagnieść gładkie ciasto.

  • Następnie zwiń go w cienką warstwę o grubości około 0,5 cm.

    Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę.

  • Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozprowadź nadzienie makowe.

    Rozłóż nadzienie makowe równą warstwą na cieście.

  • Zwiń to w rulon.

    Ciasto z nadzieniem zwijamy w ciasną bułkę.

  • Pokrój na kawałki o szerokości 1 cm.

    Pokrój bułkę na kawałki.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia lub matą silikonową i układamy na niej gotowe bułki.

    Rozkładamy półfabrykaty na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika do pieczenia.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut. Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można podawać natychmiast po schłodzeniu. Smacznego!

    Takie ciasteczka serwatkowe są nie tylko smaczne, ale i piękne.

  • Pomocne wskazówki

    • Aby ciasteczka były złote i lśniące, przed włożeniem blachy do pieczenia do piekarnika można je posmarować roztrzepanym jajkiem lub słodką wodą.
    • Podawać z herbatą, kawą, kakao lub tylko szklanką mleka.
    • Przed podaniem można posypać odrobiną cukru pudru, posiekanych orzechów lub sezamu.
    • Aby nadać wypiekowi pyszny smak, można również dodać do ciasta niewielką ilość cukru wanilinowego lub waniliowego.

    Przepis

    Po obejrzeniu tego otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania herbatników z makiem serwatkowym. Ten pyszny przysmak nie pozostawi obojętnym ani małych dzieci, ani dorosłych. Świetne również na herbatę.

    Teraz już wiesz, jak zrobić serwatkowe ciasteczka z makiem bez użycia jajek. Niezrównany smak tego przysmaku przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Czy próbowałeś już przepisów na serwatkę? Jak ten składnik wpływa na smak produktu? Podobał Ci się ten przepis na ciasteczka? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka Murka

    Ciasteczka Maria

    ciasteczka bananowe

    Ciasteczka z ciasta francuskiego

    majonezowe ciasteczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author