
Sprzęt i przybory kuchenne:
- 3 głębokie miski;
- mikser;
- łyżeczka do herbaty;
- tarka;
- Łopatka;
- folia spożywcza / wieczko;
- wałek do ciasta;
- Puchar.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka | 500 gramów |
Jajka | 2 szt. |
Twarożek | 250g |
Masło | 200 gramów |
Cukier | 120 gramów |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Sól | szczypać |
Wanilina | 2 gramy |
Cukier puder | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Weź czystą głęboką miskę i wlej do niej 120 gramów białego cukru. Używanie słodzika (takiego jak stewia) rozcieńczonego w wodzie może wytworzyć zupełnie inny smak niż zwykły cukier. 
Dodaj dwa jajka do cukru i dobrze ubij blenderem. 
Do jajek z cukrem wlać 2 gramy waniliny i szczyptę soli. Zamieszać. 
Dodać twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu i ubić mieszankę blenderem do uzyskania jednorodnej masy. Wapń jest lepiej przyswajalny z twarogu o wyższej zawartości tłuszczu, dlatego pod względem użyteczności sugerujemy preferowanie go, ale jeśli zastąpimy go 0%, smak się nie zmieni. 
Na dużej tarce zetrzyj schłodzone masło i wlej je do masy twarogowej. Jeśli użyjesz wysokiej jakości masła, a nie margaryny, wypieki okażą się delikatniejsze w smaku i przyjemniejsze w aromacie. 
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiewając przez sito, małymi porcjami dodawać do ciasta, okresowo mieszając zawartość miski. 
Ciasto należy najpierw zagnieść szpachelką, a następnie rękami. Powinien być plastikowy, miękki i nie przyklejać się do rąk. Potrzebna ilość mąki będzie zależeć od wilgotności wybranego twarogu. 
Ciasto przełożyć do czystej głębokiej miski, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Nie trzeba go wkładać do lodówki, zimą można go po prostu zostawić na balkonie. 
Schłodzone ciasto podzielić na trzy równe części. 
Usuń dwa z nich na zimno, a trzeci zwiń wałkiem w warstwę. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 5 mm. 
Wytnij na nim kółka o średnicy 5-7 cm, do tego możesz użyć szklanki lub kubka. 
Połóż je jeden na drugim. 
Ostrożnie zwinąć i przekroić na pół. Ciasto jest dość plastyczne i nie będzie to trudne. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Uformuj powstałe połówki bułek w róże i połóż je na papierze. Wyślij arkusz ciastek do piekarnika na pół godziny. 
Ciasteczka powinny lekko ostygnąć. Udekoruj, posypując cukrem pudrem. Z pozostałym ciastem możesz wykonać kroki 9-13 lub zostawić je na następny dzień, aby wypieki były świeże. Zajmie to odpowiednio kolejne 40 minut na mecz i wyniesie w sumie około 80 sztuk. 
Przepis
Aby wizualnie zapoznać się z procesem przygotowywania i formowania ciasteczek w kształt róż, proponujemy się przyjrzeć. Na nim zobaczysz wszystkie etapy gotowania i efekt końcowy, który należy uzyskać.
Jaką zawartość tłuszczu w twarogu zwykle spożywasz do pieczenia? Czy udało Ci się powtórzyć nasz przepis z formowaniem kwiatów z ciasta? Czy twoi bliscy i goście lubili domowe ciasteczka z piekarnika?
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z Rodzynkami
Ciasteczka błyskawiczne
Ciasteczka Uszy
herbatniki solankowe
8 przepisów na ciasteczka
Miłego czytania!