Ciasteczka twarogowe w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Miękkie ciasteczka twarogowe - prosty przepis na gotowanie w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • 3 głębokie miski;
  • mikser;
  • łyżeczka do herbaty;
  • tarka;
  • Łopatka;
  • folia spożywcza / wieczko;
  • wałek do ciasta;
  • Puchar.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 500 gramów
Jajka 2 szt.
Twarożek 250g
Masło 200 gramów
Cukier 120 gramów
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól szczypać
Wanilina 2 gramy
Cukier puder 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Weź czystą głęboką miskę i wlej do niej 120 gramów białego cukru. Używanie słodzika (takiego jak stewia) rozcieńczonego w wodzie może wytworzyć zupełnie inny smak niż zwykły cukier.

    Wsyp cukier do miski.

  • Dodaj dwa jajka do cukru i dobrze ubij blenderem.

    Dodaj jajka do cukru i ubij mikserem.

  • Do jajek z cukrem wlać 2 gramy waniliny i szczyptę soli. Zamieszać.

    Dodaj szczyptę soli i wanilii.

  • Dodać twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu i ubić mieszankę blenderem do uzyskania jednorodnej masy. Wapń jest lepiej przyswajalny z twarogu o wyższej zawartości tłuszczu, dlatego pod względem użyteczności sugerujemy preferowanie go, ale jeśli zastąpimy go 0%, smak się nie zmieni.

    Dodaj twarożek i ponownie dobrze ubij ciasto mikserem.

  • Na dużej tarce zetrzyj schłodzone masło i wlej je do masy twarogowej. Jeśli użyjesz wysokiej jakości masła, a nie margaryny, wypieki okażą się delikatniejsze w smaku i przyjemniejsze w aromacie.

    Masło zetrzyj na ciasto, dobrze wymieszaj.

  • Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiewając przez sito, małymi porcjami dodawać do ciasta, okresowo mieszając zawartość miski.

    Powoli przesiej mąkę do ciasta.

  • Ciasto należy najpierw zagnieść szpachelką, a następnie rękami. Powinien być plastikowy, miękki i nie przyklejać się do rąk. Potrzebna ilość mąki będzie zależeć od wilgotności wybranego twarogu.

    Gotowe ciasto powinno być miękkie i jednorodne.

  • Ciasto przełożyć do czystej głębokiej miski, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Nie trzeba go wkładać do lodówki, zimą można go po prostu zostawić na balkonie.

    Ciasto należy wysłać na zimno.

  • Schłodzone ciasto podzielić na trzy równe części.

    Ciasto dzielimy na 3 części.

  • Usuń dwa z nich na zimno, a trzeci zwiń wałkiem w warstwę. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 5 mm.

    Cienko rozwałkować każdy kawałek ciasta.

  • Wytnij na nim kółka o średnicy 5-7 cm, do tego możesz użyć szklanki lub kubka.

    Z ciasta wyciąć szklanką kółka.

  • Połóż je jeden na drugim.

    Nachodzimy na 3-4 koła.

  • Ostrożnie zwinąć i przekroić na pół. Ciasto jest dość plastyczne i nie będzie to trudne.

    Obrabiamy przedmiot rolką i przecinamy na pół.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Uformuj powstałe połówki bułek w róże i połóż je na papierze. Wyślij arkusz ciastek do piekarnika na pół godziny.

    Uformowane róże przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Ciasteczka powinny lekko ostygnąć. Udekoruj, posypując cukrem pudrem. Z pozostałym ciastem możesz wykonać kroki 9-13 lub zostawić je na następny dzień, aby wypieki były świeże. Zajmie to odpowiednio kolejne 40 minut na mecz i wyniesie w sumie około 80 sztuk.

    Ciasteczka twarogowe wypiekane w piekarniku można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

  • Przepis

    Aby wizualnie zapoznać się z procesem przygotowywania i formowania ciasteczek w kształt róż, proponujemy się przyjrzeć. Na nim zobaczysz wszystkie etapy gotowania i efekt końcowy, który należy uzyskać.

    Jaką zawartość tłuszczu w twarogu zwykle spożywasz do pieczenia? Czy udało Ci się powtórzyć nasz przepis z formowaniem kwiatów z ciasta? Czy twoi bliscy i goście lubili domowe ciasteczka z piekarnika?

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z Rodzynkami

    Ciasteczka błyskawiczne

    Ciasteczka Uszy

    herbatniki solankowe

    8 przepisów na ciasteczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author