Ciasteczka waflowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka waflowe w kształcie gazu - prosty przepis z dzieciństwa

Sprzęt AGD i naczynia kuchenne: patelnia, płyta grzewcza, mikser, łyżka, miska.

Składniki

Produkt Ilość
Masło (margaryna) 250g
Jajka 5 sztuk.
Cukier 240 gramów
Skrobia 100 gramów
Soda 0,5 łyżeczki
Ocet 1 łyżeczka
Mąka 400 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój na kawałki 250 g masła lub margaryny i wyślij do rondla z grubym dnem, rozpal mały ogień. Musimy go stopić, ale nie pozwólmy mu się zagotować. Po roztopieniu zdejmij z ognia i pozostaw do momentu, gdy będzie potrzebny.

    Wcześniej rozpuść masło lub kremową margarynę.

  • Wbij 5 jajek do osobnej głębokiej miski, dodaj szklankę (240 g) cukru i 100 g skrobi. Bardzo ważne jest, aby używać świeżej skrobi, dlatego przy jej zakupie zwracaj uwagę na datę produkcji. Za pomocą miksera wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną masę.

    Ubij jajka z cukrem i skrobią mikserem.

  • Zbieramy 0,5 łyżeczki. soda, zgaś 1 łyżeczkę. ocet i wyślij do mieszanki jajecznej, wymieszaj.

    Sodę gasimy octem i dodajemy do ciasta.

  • Następnie wlej schłodzone roztopione masło, wymieszaj mikserem.

    Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.

  • Nie przestając mieszać, dodawać porcjami 400 g mąki, zagnieść jednorodne, ciasto bez grudek. Ilość mąki może być różna dla każdego, wszystko zależy od wielkości jajek, więc po prostu zwróć uwagę na powstałe ciasto. Okazuje się grubszy niż naleśniki.

    Do ciasta dodawać stopniowo mąkę, uzyskując konsystencję jak ciasto na naleśniki.

  • Teraz przygotowujemy patelnię. Formy do ciastek mogą się różnić. Mogą to być orzechy, trójkąty, kwiaty lub inne kształty, ale ten przepis na ciasto jest odpowiedni dla każdego. Wysyłamy formę do ognia, smarujemy ją z obu stron olejem roślinnym, podgrzewamy.

    Ogrzewamy formę i smarujemy ją z obu stron olejem roślinnym.

  • Następnie na środku patelni rozsmaruj 1,5-2 łyżki ciasta na środku, zamknij.

    Umieść 1-2 łyżki ciasta na środku formy i zamknij.

  • Piecz z każdej strony przez 10-20 sekund. Wafle-ciasteczka są bardzo łatwe do rozdzielenia, więc wystarczy odwrócić patelnię i wrzucić gotowe gofry do głębokiej miski. Procedurę powtarzamy z całym testem.

    Piecz ciasteczka waflowe z obu stron.

  • Gotowe ciasteczka podawaj na herbatę. Okazuje się bardzo smaczny, słodki, ale jeśli chcesz, możesz dodatkowo zaoferować swój ulubiony dżem lub dżem.

    Deser na herbatę gotowy!

  • Przepis

    To ciastko waflowe zostało przygotowane przez nasze babcie, uchodziło za deser godny świątecznego stołu. Teraz zapamiętało go wiele gospodyń domowych, bo nawet naczynia do pieczenia można teraz kupić w wielu sklepach. Ten słodycz uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Aby bardziej szczegółowo zrozumieć przepis na robienie ciasteczek waflowych, możesz obejrzeć krótki film, w którym autor filmu nagrał wszystkie swoje działania krok po kroku, pokazał, jak pieczone są ciasteczka, które uzyskuje się po całkowitym ugotowaniu.

    Podczas robienia ciastek waflowych możesz połączyć całą rodzinę, aby proces przebiegał szybciej. Dzieci szczególnie lubią takie nietypowe metody gotowania. Mamy nadzieję, że ten przepis na gofry się Wam przydał, a w Waszej kuchni jest już pieczony na herbatę. Napisz w komentarzach, czy wszystko ci się udało, czy wyraźnie postępowałeś zgodnie z instrukcjami krok po kroku lub wprowadziłeś własne poprawki? Podobał Ci się wynik? Możesz też zostawić w komentarzach swoje proste przepisy na pyszne dania, być może któryś z naszych czytelników zechce z nich skorzystać.

    Inne przepisy na ciasteczka

    ciasteczka bananowe

    herbatniki pomarańczowe

    Ciasteczka z twarogiem

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka z twarogiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author