Ciasteczka z dżemem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka dżemowe Flulingi - pyszne i bardzo proste

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • 2 miski;
  • sito
  • śmigać;
  • łyżka;
  • wałek do ciasta;
  • mikser;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik;
  • pergamin.

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka 350 gramów
Masło 125 gramów
Kwaśna śmietana 100 gramów
Cukier 100 gramów
jajko 1 szt.
Soda ½ łyżeczki
Ocet ½ łyżeczki
Sól ¼ łyżeczki
Skrobia ¼ łyżeczki
Dżem lub dżem 150 gramów
orzechy 60 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski przesiać 125 g mąki, przecedzić tak, aby nie było grudek.

    Przesiej mąkę do miski.

  • W pojemniku z mąką zetrzyj 125 g masła na grubej tarce.

    Zetrzyj masło na mąkę.

  • Masło z mąką zmiel rękoma na okruchy na gładką masę.

    Masło zmielić z mąką na okruchy.

  • Wbij 1 jajko do czystej, suchej miski, dodaj do jajka 100 g cukru, 100 g śmietany (20%) i ¼ łyżeczki. Sól.

    W innej misce połącz jajko. kwaśna śmietana, cukier i sól.

  • Dokładnie wymieszaj zawartość trzepaczką do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Wszystko wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  • Do powstałej masy jajek, cukru i śmietany dodaj ½ łyżeczki. soda, ugaszona ½ łyżeczki. ocet.

    Dodaj sodę, zgaś octem.

  • W miękiszu maślanym przygotowanym w pierwszych krokach zrób łyżką niewielkie nacięcie na środku, wlej powstałą mieszankę, dokładnie wymieszaj ciasto do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Do miękiszu olejowego wprowadzamy składniki płynne.

  • Do powstałego ciasta dodać kolejne 125 g przesianej mąki. Dobrze wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto będzie równe. Powinien być miękki i nie przyklejać się do dłoni.

    Dodać więcej mąki i zagnieść ciasto.

  • Podziel powstałe ciasto na 4 równe części i wywałkuj z nich te same okrągłe ciastka.

    Ciasto podzielić na 4 części i każdą uformować w kulkę.

  • Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każde ciasto na owal o wymiarach 30 cm na 15 cm i grubości około 3 mm. Aby zapobiec przywieraniu tortilli podczas rozwijania, posyp powierzchnię roboczą cienką warstwą mąki.

    Każdą część ciasta cienko rozwałkować na długi owal.

  • Posyp powierzchnię powstałych ciast skrobią (¼ łyżeczki).

    Posyp trochę skrobią.

  • Rozłóż dżem lub dżem na rozwałkowanym cieście według własnych upodobań za pomocą 2 łyżek. l. na ciasto (około 30 g).

    Nasmaruj warstwę ciasta dżemem.

  • Obierz 60 g orzechów włoskich i posiekaj je lekko w blenderze lub wałkiem do ciasta.

    Zmiel orzechy włoskie w blenderze.

  • Otrzymaną ilość orzechów podziel na 4 równe części (po około 1,5 łyżki stołowej każda) i posyp nimi równomiernie każde ciasto nad dżemem.

    Warstwę dżemu posyp posiekanymi orzechami.

  • Złóż powstałe ciastka na trzy obroty i dobrze zabezpiecz brzegi ciasta ze wszystkich stron, sklejając je ze sobą.

    Brzegi ciasta obracamy w kierunku środka, robiąc bułkę

  • Ułóż zrolowane bułki szwem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do pieczenia na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Powstałe bułki rozkładamy na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika.

  • Gdy ciasteczka się zrumienią, wyjąć je z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje.

    Gotowe bułki kroimy na kawałki i otrzymujemy niezwykłe i smaczne ciasteczko z dżemem.

  • Czy wiedziałeś? Aby olej dobrze się ścierał, musi być stały, czyli z lodówki.

    Przepis

    W tym zobaczysz szybkie i łatwe przygotowanie „Powodzi”. Możesz zobaczyć, jak prawidłowo wymieszać składniki, aby uzyskać udaną konsystencję ciasta, jak je rozwałkować i przekręcić powstałe ciasto. Dowiesz się również, jak ciąć powstałe rolki.

    Nauczyłeś się robić pyszne ciastka z dżemem przy użyciu prostych składników i prostych kroków. Możesz go ugotować zarówno jako deser na co dzień, jak i jako świąteczny przysmak. Przygotowanie ciastek nie zajmie dużo czasu, ale ozdobią Twój stół i nie pozostawią nikogo obojętnym swoim smakiem i aromatem. Czy lubisz te ciasteczka? Czy przygotowałeś „Powodzie”? Jaki dżem dodajesz do nadzienia? Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka

    Ciasteczka z Orzechami

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka z polewą

    Ciastka na piwie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author