Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Graham Crackers Whole Wheat Cookies - Pyszne ciasto na herbatę

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboka miska;
  • film spożywczy;
  • pergamin;
  • kręcony nóż lub zwykły;
  • powierzchnia robocza;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Masło 100 gramów
Mąka pełnoziarnista 280 gramów
Skrobia 60 gramów
Cukier ¼ ul. l.
Sól 1 szczypta
Woda 150 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wysyłamy 280 g mąki pełnoziarnistej, 60 g skrobi i szczyptę soli, wszystko dobrze mieszamy.

    Połącz mąkę pełnoziarnistą z solą i mąką kukurydzianą.

  • 15 minut przed rozpoczęciem gotowania wyjmij masło z lodówki, pokrój na małe kawałki i wyślij do mąki. Zamiast masła można użyć margaryny lub pasty do smarowania, ale ciasta są smaczniejsze z masłem.

    Dodaj zmiękczone masło pokrojone na kawałki.

  • Masło z mąką wcieramy w okruchy rękoma.

    Zmiel mąkę z masłem na okruchy.

  • Dodać 150 ml wody, zagnieść ciasto. Okaże się miękki, nie przyklei się do dłoni.

    Dodaj wodę i zagnieść dość sztywne ciasto.

  • Tworzymy z niego prostokąt, owijamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na godzinę.

    Z ciasta formujemy prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki.

  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkiem do ciasta rozwałkowujemy z niego prostokątną warstwę.

    Teraz możesz rozwałkować ciasto na cienką warstwę.

  • Następnie podnosimy ciasto, posypujemy blat cukrem, wyrównujemy do wielkości arkusza ciasta.

    Ciasto podnosimy i podlewamy cukrem.

  • Wyłożyć ciasto na cukier i jeszcze raz przełożyć wałkiem tak, aby cukier się przykleił.

    Kładziemy ciasto na cukrze i przechodzimy przez wałek do ciasta, aby cukier dobrze się do niego przykleił.

  • Następnie odwróć arkusz na drugą stronę na cukrze.

    Odwróć ciasto z cukrem na wierzchu.

  • Za pomocą linijki i kręconego noża wytnij kwadratowe ciasteczka o długości około 5-7 cm, jeśli nie masz kręconego noża, możesz wykonać dowolne kształty, na przykład tylko kwadraty lub trójkąty.

    Pokrój ciasto na kwadraty za pomocą noża kręconego.

  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem, układamy ciasteczka, zostawiamy między nimi szczeliny około 1-2 cm i wysyłamy do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 15 minut.

    Ciasteczka piecze się w zaledwie 15 minut.

  • Następnie wyjmujemy go z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, kładziemy na talerzu i podajemy z herbatą. Możesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku przez dwa dni. Te pliki cookie są bardzo popularne zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.

    Jak widać, zrobienie pysznych ciasteczek z mąki pełnoziarnistej wcale nie jest trudne.

  • Przepis

    Zgodnie z opisaną powyżej recepturą krok po kroku, jasne jest, że zrobienie ciastek z mąki pełnoziarnistej nie będzie trudne. W końcu wymaga to niewielkiej ilości dostępnych składników i bardzo niewielu osobistych, aktywnych działań. Jeśli lubisz przyglądać się procesowi gotowania, obejrzyj ten krótki, ale bardzo pouczający, w którym dziewczyna zapisała, jak ugniata ciasto, wałkuje je, nadaje mu piękny kształt, który uzyskuje się po upieczeniu.

    Niewiele osób może odmówić pysznych ciasteczek na herbatę, zwłaszcza jeśli są one wykonane według domowej receptury. Z reguły sam proces pieczenia podnosi na duchu, a aromat wydobywający się z piekarnika sprawia, że ​​wszyscy wokół Ciebie są apetyczni. Oczywiście ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, ale najczęściej je się je pierwszego dnia z ulubionym napojem. Czy można się temu oprzeć? Napisz w komentarzach, czy Twojej rodzinie też w ciągu kilku minut skończą się domowe ciasta, czy udaje Ci się jeszcze trochę odłożyć na poranną kawę?

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka Biscotti

    Ciasteczka bez masła

    Ciasteczka na kefirze

    niskokaloryczne ciasteczka

    Ciasteczka z Rodzynkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author