Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka miska;
- film spożywczy;
- pergamin;
- kręcony nóż lub zwykły;
- powierzchnia robocza;
- Papier do pieczenia;
- piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
Masło | 100 gramów |
Mąka pełnoziarnista | 280 gramów |
Skrobia | 60 gramów |
Cukier | ¼ ul. l. |
Sól | 1 szczypta |
Woda | 150 ml |
Gotowanie krok po kroku
Przepis
Zgodnie z opisaną powyżej recepturą krok po kroku, jasne jest, że zrobienie ciastek z mąki pełnoziarnistej nie będzie trudne. W końcu wymaga to niewielkiej ilości dostępnych składników i bardzo niewielu osobistych, aktywnych działań. Jeśli lubisz przyglądać się procesowi gotowania, obejrzyj ten krótki, ale bardzo pouczający, w którym dziewczyna zapisała, jak ugniata ciasto, wałkuje je, nadaje mu piękny kształt, który uzyskuje się po upieczeniu.
Niewiele osób może odmówić pysznych ciasteczek na herbatę, zwłaszcza jeśli są one wykonane według domowej receptury. Z reguły sam proces pieczenia podnosi na duchu, a aromat wydobywający się z piekarnika sprawia, że wszyscy wokół Ciebie są apetyczni. Oczywiście ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, ale najczęściej je się je pierwszego dnia z ulubionym napojem. Czy można się temu oprzeć? Napisz w komentarzach, czy Twojej rodzinie też w ciągu kilku minut skończą się domowe ciasta, czy udaje Ci się jeszcze trochę odłożyć na poranną kawę?
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka Biscotti
Ciasteczka bez masła
Ciasteczka na kefirze
niskokaloryczne ciasteczka
Ciasteczka z Rodzynkami
Miłego czytania!