Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, nóż, wałek do ciasta, miska głęboka.
Składniki
Produkt | Ilość |
mąka | 460 gramów |
jajka | 2 szt. |
cukier | 150 gramów |
margaryna lub masło | 200 gramów |
proszek do pieczenia | 12g (opakowanie) |
marmolada | 500 gramów |
olej roślinny | 20 g lub 1 łyżka. l. |
Gotowanie krok po kroku
Marmoladę można zastąpić marmoladą, dżemem, czekoladą lub dowolnym słodkim nadzieniem, które lubisz, ale aby zapobiec rozprzestrzenianiu się nadzienia, weź gęste produkty. Marmolada jest lepiej wielokolorowa, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale także zabawna. Bułki można posypać cukrem pudrem lub lekko posypać cukrem. Jeśli lubisz ten smak, możesz użyć cynamonu.
Przepis
Czasami gospodyni (zwłaszcza młoda) zostaje zatrzymana w przygotowaniu bajgli pytaniem, jak taka forma jest skręcona. Jeśli nie do końca rozumiesz to z tekstu, koniecznie spójrz – wszystko jest bardzo wyraźnie pokazane. Zobaczysz, że łatwiej nie będzie.
Możesz podwoić wszystkie składniki tego przepisu, bądź pewien – mimo wszystko ciasteczka rozproszą się, jak nigdy się nie zdarzyło, więc spokojnie zrób wiele na raz: zapewni się radość gości i radosny pisk dzieci Tobie. Dlatego koniecznie podzielcie się w komentarzach wrażeniami z przepisu, a także ciekawymi pomysłami na wypieki pysznych i nietypowych wypieków.
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z Orzechami
Ciasteczka z dżemem
Ciasteczka z polewą
Ciastka na piwie
Ciasteczka na patelni
Miłego czytania!