Ciasteczka z marmoladą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciastka Bajgle z Marmoladą - przepis na margarynę

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, nóż, wałek do ciasta, miska głęboka.

Składniki

Produkt Ilość
mąka 460 gramów
jajka 2 szt.
cukier 150 gramów
margaryna lub masło 200 gramów
proszek do pieczenia 12g (opakowanie)
marmolada 500 gramów
olej roślinny 20 g lub 1 łyżka. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski wsypać 150 g (7,5 łyżek bez góry) cukru i ubić 2 jajka. Dokładnie wymieszaj, aż się spieni.

    Lekko ubić jajka z cukrem.

  • Wylej na stół kuchenny 3,5 stosu. lub 29 ul. l. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

  • Na mąkę nakładamy paczkę margaryny (masła), posypujemy ją mąką i kroimy na małe kawałki, okresowo posypując mąką.

    Zimne masło włożyć do mąki i pokroić nożem na małe kawałki.

  • Kawałki margaryny (masła) wraz z mąką rozcieramy rękoma w okruchy.

    Zmiel mąkę z masłem na okruchy.

  • Do miski z ubitymi jajkami dodaj okruchy. Jeśli jest to dla ciebie wygodniejsze, zrób odwrotnie: możesz zrobić dziurę w okruchach mąki i wlać do niej przygotowane jajka, a następnie zebrać okruchy mąki od krawędzi do środka, stopniowo zagnieść ciasto.

    Do powstałego miękiszu wlej jajka z cukrem.

  • Czasami, w zależności od rodzaju mąki, może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Tylko twoje ręce mogą to wyczuć, gdy wyrabiasz ciasto. Powinien być gładki, plastyczny i przyjemny w dotyku. Włóż ciasto do torebki i wstaw do lodówki na pół godziny.

    Zagnieść gładkie ciasto, które należy wysłać do lodówki.

  • Pokrój marmoladę w paski w przybliżeniu o długości przyszłego bajgla i włóż do miski.

    Marmolada pokrojona na małe kawałki.

  • Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój na 3-4 kawałki.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na części.

  • Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, tworząc koło wielkości dużego talerza.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w kółko.

  • Pokrój koło jak ciasto na 8 kawałków, jeśli bułeczki są większe. Jeśli chcesz, aby były bardzo małe, to na 16 części.

    Koło jest pocięte na sektory.

  • Połóż kawałek marmolady na każdym trójkącie i zwiń w bajgla, zaczynając od większego boku.

    U podstawy każdego trójkąta ciasta ułóż kawałek marmolady i zawiń go rolką, tworząc bajgiel.

  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Połóż na nim bułeczki. Piec w temperaturze 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

    Tutaj mamy takie apetyczne ciasteczko z marmoladą.

  • Marmoladę można zastąpić marmoladą, dżemem, czekoladą lub dowolnym słodkim nadzieniem, które lubisz, ale aby zapobiec rozprzestrzenianiu się nadzienia, weź gęste produkty. Marmolada jest lepiej wielokolorowa, dzięki czemu jest nie tylko smaczna, ale także zabawna. Bułki można posypać cukrem pudrem lub lekko posypać cukrem. Jeśli lubisz ten smak, możesz użyć cynamonu.

    Przepis

    Czasami gospodyni (zwłaszcza młoda) zostaje zatrzymana w przygotowaniu bajgli pytaniem, jak taka forma jest skręcona. Jeśli nie do końca rozumiesz to z tekstu, koniecznie spójrz – wszystko jest bardzo wyraźnie pokazane. Zobaczysz, że łatwiej nie będzie.

    Możesz podwoić wszystkie składniki tego przepisu, bądź pewien – mimo wszystko ciasteczka rozproszą się, jak nigdy się nie zdarzyło, więc spokojnie zrób wiele na raz: zapewni się radość gości i radosny pisk dzieci Tobie. Dlatego koniecznie podzielcie się w komentarzach wrażeniami z przepisu, a także ciekawymi pomysłami na wypieki pysznych i nietypowych wypieków.

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z Orzechami

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka z polewą

    Ciastka na piwie

    Ciasteczka na patelni

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author