Ciasteczka z orzechami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasteczka „Kasztany” z orzechami - najlepszy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • Papier do pieczenia;
  • pergamin;
  • piekarnik;
  • zestaw naczyń o różnych głębokościach;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • mikser;
  • widelec;
  • sito;
  • rondel.

Składniki

Produkt Ilość
Masło 150 gramów
Gotowane żółtka z kurczaka 3 szt.
Śmietana 15-20% 50g
Cukier 175-200g
Cukier waniliowy 10 gramów
proszek do pieczenia ciasta 5 gramów
Mąka pszenna 200 gramów
kakao w proszku 25 gramów
mleko 70 ml
Orzechy włoskie 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

Puste miejsca na ciasteczka

  • W głębokim pojemniku połącz 100 g miękkiego masła, 3 gotowane żółtka z kurczaka, 50 g śmietany, 50 g zwykłego i 10 g cukru waniliowego.

    W misce wymieszać gotowane żółtka, cukier, masło i śmietanę.

  • Zetrzyj widelcem, aby wymieszać składniki.

    Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

  • Przesiej w tym samym pojemniku 200 g mąki pszennej z 5 g proszku do pieczenia.

    Dodaj mąkę do masy.

  • Zagniatamy ciasto. Powinien być giętki i elastyczny. Nie trzeba długo ugniatać, wystarczy zebrać w grudkę.

    Zagnieść gładkie plastikowe ciasto.

  • Czyścimy orzechy włoskie ze skorupy i przegródek i trochę smażymy na suchej patelni. Z bryły ciasta odcinamy kawałek wielkości orzecha, zagniatamy w ciasto, wkładamy ćwiartkę orzecha włoskiego i formujemy kulkę.

    Z małego kawałka ciasta robimy ciasto i zawijamy w niego kawałek orzecha włoskiego.

  • Gotowe kulki wysyłamy do zamrażarki na 15 minut, aby się złapały.

    Powstałe kulki są wysyłane do zamrażarki.

  • Zmiel pozostałe orzechy na małe okruchy za pomocą blendera lub moździerza i tłuczka.

    Pozostałe orzechy pokroić w okruchy.

  • Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem i układamy półfabrykaty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºС przez 15-20 minut na złoty kolor.

    Kulki ciasta z orzechami wyłożyć na blachę do pieczenia i wyłożyć do piekarnika.

  • Upieczone półfabrykaty przenosimy do naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Niech gotowe ciasteczka ostygną.

  • Glazura i dekoracja

  • W małym rondelku lub rondelku wymieszaj 125 g cukru, 25 g kakao w proszku, 70 ml mleka i 50 g masła w temperaturze pokojowej.

    Przygotowanie polewy na ciasteczka.

  • Podpalamy i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Pozwól, aby glazura trochę ostygła.

    Lukier należy gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Zanurzamy każde ciasteczko w lukrze, pozwalamy, aby nadmiar spłynął i ostrożnie zawijamy w pokruszone orzechy.

    Zanurz każde ciasteczko w lukrze. a następnie wrzuć pokruszone orzechy.

  • Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut, aby lukier szybko stwardniał. Podawać z gorącymi, kwaśnym mlekiem lub gazowanymi napojami i sokami według własnego gustu.

    Takie ciasteczko z orzechami wyraźnie nie nazywa się prostym.

  • Czy wiedziałeś?  Aby urozmaicić smak słodyczy, do nadzienia można dodać nie tylko orzechy włoskie, ale również migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, suszone morele, suszone śliwki, czekoladę, cynamon itp. Płatki kokosowe, posypki cukiernicze i cukier puder do posypywania dodawany do orzechów.

    Przepis

    Możesz również obejrzeć proces robienia ciastek kasztanowych, który szczegółowo opisze wszystkie etapy tworzenia dania.

    Zapoznałeś się więc z przepisem na bardzo smaczne ciasteczka kasztanowe. Wygląda atrakcyjnie i przypomina czekoladowe cukierki Ferrero, dlatego wzbudza dodatkowe zainteresowanie. Przegryzając ciasteczka oblane czekoladą, natkniesz się na miły bonus w postaci nadzienia, którego smak doskonale uzupełnia wypiekany spód. Przygotuj danie na świąteczny stół lub po prostu, aby zadowolić domowników oryginalnymi ciasteczkami z naturalnych produktów. Czy kiedykolwiek wcześniej gotowałeś kasztany? Jaki farsz został włożony do środka? Opowiedz nam o wszystkim w komentarzach poniżej, a także napisz swoje dodatki do przepisu. Smacznego i powodzenia w kuchni!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka na żółtkach

    Ciasteczka z kawałkami czekolady

    Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka Ziemniaczane

    ciastko z kawałkami czekolady

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author