Ciasteczki cynamonowe przepis krok po kroku ze zdjęciem

Kruche ciasteczka z cynamonem - bardzo smaczne i proste

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • lodówka;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • Papier do pieczenia;
  • film spożywczy;
  • folia;
  • miska;
  • Nóż do pizzy;
  • wałek do ciasta;
  • pergamin;
  • talerz do serwowania potraw.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 250g
Cukier 125 gramów
Zmiękczone masło 125 gramów
Sól szczypać
Mleko 2,5% 1 ul. l.
jajko 1 szt.
mielony cynamon 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce dodaj 125 g zmiękczonego masła. Należy go wcześniej wyjąć z lodówki.

    Zmiękczone masło przełóż do miski.

  • Wbij 1 średniej wielkości jajko w temperaturze pokojowej do oleju, dodaj szczyptę soli. Łyżką lub widelcem zetrzyj masło z jajkiem na gładką masę. Możesz użyć miksera lub blendera.

    Do oleju dodać szczyptę soli, jajko i natrzeć.

  • Następnie dodaj 125 g cukru.

    Dodaj cukier do masy maślanej.

  • Zmiel dobrze, aż masa stanie się lekka.

    Masę mielimy do jasności.

  • Dodajemy 1 łyżkę. l. mleko, wymieszać.

    Dodaj mleko do maślanki.

  • Przesiej 250 g mąki pszennej, aby była puszysta i nasycona tlenem. Dodaj mąkę do ciasta w dwóch etapach. Najpierw dodaj połowę mąki, dobrze wymieszaj.

    Wprowadzamy mąkę w częściach i przystępujemy do wyrabiania ciasta.

  • Następnie wsyp pozostałą mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto rękami. Okazuje się miękki, elastyczny, nie klei się do rąk.

    Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

  • Z ciasta formujemy jednorodną kulę, wkładamy do woreczka na żywność lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby odpoczęła i zatrzymał się olej. Wtedy znacznie łatwiej będzie zrobić puste miejsca na ciasteczka.

    Ciasto wysyłamy do lodówki, dokręcając folią spożywczą.

  • Wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść. Nie wyrabiaj ciasta przez długi czas, może się złuszczać i tracić elastyczność.

    Zagnieść trochę ciasto w lodówce.

  • Aby uprościć proces, ciasto natychmiast rozwałkować na pergamin na cienką warstwę, posypując mąką. Grubość warstwy zależy od Twoich preferencji, ale zalecana grubość to 5 – 7 mm. Ponieważ domowe ciasteczka zawierają w swoim składzie wystarczającą ilość masła, pergaminu nie trzeba niczym smarować.

    Wygodne jest rozwałkowanie takiego ciasta bezpośrednio na arkuszu pergaminu.

  • Rozwałkowane ciasto pokrój w paski za pomocą noża do pizzy. Możesz użyć różnych form lub zagłębień na ciasteczka.

    Rozwałkowane ciasto pokrój na kwadraty nożem do pizzy.

  • Przygotuj polewę do ciastek. Aby to zrobić, wymieszaj w misce 1,5 łyżki. l. cukier i 1 łyżeczka. mielony cynamon.

    Wymieszaj cynamon z cukrem.

  • Posyp obficie rombami.

    Posyp mieszanką cukru i cynamonu.

  • Papier pergaminowy z ciastem przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 – 15 minut. Na Twoje życzenie ciasteczka mogą być lekko zarumienione, ale upewnij się, że nie wysychają, a w żadnym wypadku nie są przypalone.

    Przyszłe ciasteczka wysyłamy do piekarnika.

  • Gotowe ciasteczka należy schłodzić, a następnie połamać w romby.

    Gotowe ciasteczka łamiemy wzdłuż wcześniej wyciętych linii.

  • Połóż na talerzu i podawaj z ulubionym napojem – herbatą, kawą, mlekiem. Szczęśliwej herbaty!

    Te cynamonowe ciasteczka idealnie pasują do filiżanki kawy, herbaty, a nawet mleka.

  • Przepis

    W tym przepisie możesz zobaczyć, jak zrobić kruche ciasto kruche z prostych składników dostępnych w każdym domu i upiec z niego pachnące i smaczne ciasteczka cynamonowe. Miłego oglądania!

    Jeśli podobał Ci się przepis i zrobiłeś kruche ciasteczka w domu, chcesz dodać jakieś dodatki, życzenia lub podzielić się swoją opcją gotowania, koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Ciesz się wspaniałą przekąską z rodziną lub poczęstuj przyjaciół i współpracowników!

    Inne przepisy na ciasteczka

    Ciasteczka z wróżbą

    Serowe ciastka

    Ciasteczka na kefirze

    Ciasteczka z jabłkami

    Ciastka bez mąki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author