
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- lodówka;
- głęboka miska;
- łyżka;
- Papier do pieczenia;
- film spożywczy;
- folia;
- miska;
- Nóż do pizzy;
- wałek do ciasta;
- pergamin;
- talerz do serwowania potraw.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 250g |
Cukier | 125 gramów |
Zmiękczone masło | 125 gramów |
Sól | szczypać |
Mleko 2,5% | 1 ul. l. |
jajko | 1 szt. |
mielony cynamon | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce dodaj 125 g zmiękczonego masła. Należy go wcześniej wyjąć z lodówki. 
Wbij 1 średniej wielkości jajko w temperaturze pokojowej do oleju, dodaj szczyptę soli. Łyżką lub widelcem zetrzyj masło z jajkiem na gładką masę. Możesz użyć miksera lub blendera. 
Następnie dodaj 125 g cukru. 
Zmiel dobrze, aż masa stanie się lekka. 
Dodajemy 1 łyżkę. l. mleko, wymieszać. 
Przesiej 250 g mąki pszennej, aby była puszysta i nasycona tlenem. Dodaj mąkę do ciasta w dwóch etapach. Najpierw dodaj połowę mąki, dobrze wymieszaj. 
Następnie wsyp pozostałą mąkę, a następnie wyrabiaj ciasto rękami. Okazuje się miękki, elastyczny, nie klei się do rąk. 
Z ciasta formujemy jednorodną kulę, wkładamy do woreczka na żywność lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby odpoczęła i zatrzymał się olej. Wtedy znacznie łatwiej będzie zrobić puste miejsca na ciasteczka. 
Wypoczęte ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść. Nie wyrabiaj ciasta przez długi czas, może się złuszczać i tracić elastyczność. 
Aby uprościć proces, ciasto natychmiast rozwałkować na pergamin na cienką warstwę, posypując mąką. Grubość warstwy zależy od Twoich preferencji, ale zalecana grubość to 5 – 7 mm. Ponieważ domowe ciasteczka zawierają w swoim składzie wystarczającą ilość masła, pergaminu nie trzeba niczym smarować. 
Rozwałkowane ciasto pokrój w paski za pomocą noża do pizzy. Możesz użyć różnych form lub zagłębień na ciasteczka. 
Przygotuj polewę do ciastek. Aby to zrobić, wymieszaj w misce 1,5 łyżki. l. cukier i 1 łyżeczka. mielony cynamon. 
Posyp obficie rombami. 
Papier pergaminowy z ciastem przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 – 15 minut. Na Twoje życzenie ciasteczka mogą być lekko zarumienione, ale upewnij się, że nie wysychają, a w żadnym wypadku nie są przypalone. 
Gotowe ciasteczka należy schłodzić, a następnie połamać w romby. 
Połóż na talerzu i podawaj z ulubionym napojem – herbatą, kawą, mlekiem. Szczęśliwej herbaty! 
Przepis
W tym przepisie możesz zobaczyć, jak zrobić kruche ciasto kruche z prostych składników dostępnych w każdym domu i upiec z niego pachnące i smaczne ciasteczka cynamonowe. Miłego oglądania!
Jeśli podobał Ci się przepis i zrobiłeś kruche ciasteczka w domu, chcesz dodać jakieś dodatki, życzenia lub podzielić się swoją opcją gotowania, koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Ciesz się wspaniałą przekąską z rodziną lub poczęstuj przyjaciół i współpracowników!
Inne przepisy na ciasteczka
Ciasteczka z wróżbą
Serowe ciastka
Ciasteczka na kefirze
Ciasteczka z jabłkami
Ciastka bez mąki
Miłego czytania!