
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, dzielona blacha do pieczenia, patelnia, mały rondel, nóż, deska do krojenia, łopatka kuchenna, łyżka, durszlak, talerze, rondel.
Składniki
Gotowane ziemniaki | 300g |
mąka | 200 gramów |
jajka | 3 szt. |
masło | 50g |
mięso z kurczaka | 500 gramów |
słodka papryka | 1 szt. |
pomidor | 1 szt. |
szpik warzyw | 1 szt. |
żarówka | 1 szt. |
marchewka | 1 szt. |
mleko | 100 ml |
ser topiony | 1 szt. |
Sól | 10-15 g |
pieprz mielony | 2 szczypty |
olej roślinny | 20-30 g |
bazylia | 3-4 arkusze |
musztarda francuska | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Wszyscy pamiętamy ciasta babci, które były zaskakująco smaczne, pachnące. Dziś ugotujemy ciasto warzywne na cieście ziemniaczanym.
Zagotuj 300 g ziemniaków w osolonej wodzie, dodaj 50 g masła i jedno jajko, zacier. Odstawiamy na bok, aby ostygło, nadzienie do ciasta przygotujemy sami. 
Jeden pomidor kroimy u góry na krzyż, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Po kilku sekundach obierz go ze skórki, pokrój w małe plasterki. Moje marchewki pod kranem, obieramy, kroimy na pół plasterki. Cebulę myjemy, myjemy, kroimy na półpierścienie. Moja cukinia, obrać i pestki, pokroić na małe kawałki. Małą paprykę myje się również pod bieżącą wodą, oczyszcza się z nasion w środku, kroi na małe plasterki. 
Na rozgrzaną patelnię wlej 2-3 łyżki oleju roślinnego, dodaj posiekaną cebulę, prawie natychmiast wyślij przygotowaną marchewkę, wymieszaj, dodaj paprykę. Wszystkie te warzywa smażymy, ciągle mieszając, a następnie wysyłamy do nich posiekaną cukinię i smażymy przez 5-7 minut. Przygotowane warzywa przenosimy na talerz, uwalniamy patelnię na mięso. 
Mięso na nadzienie pokroić na małe kawałki. Na tę patelnię wkładamy pół kilograma mięsa z kurczaka. Do nadzienia możesz wziąć dowolne inne: wołowina, indyk, wieprzowina, zależy to od twoich preferencji. Można użyć mięsa mielonego, ale myślę, że kawałki są lepsze, nadaje mięsu soczystość. Mięso smażymy bardzo krótko, tylko około pięć minut, następnie dodajemy kilka pokrojonych wcześniej pomidorów, dalej smażymy jeszcze kilka sekund, następnie dodajemy wszystkie warzywa przygotowane do nadzienia, mieszamy, trzymamy kilka sekund na ogień, odłóż na bok – niech ostygnie. 
Ziemniaki na ciasto już ostygły. Zaczynamy stopniowo dodawać do niej mąkę, mieszamy łyżką stołową, zwijamy, aż przestanie kleić się do rąk. Używam 200 gram mąki, wystarczy, powinna być miękka. 
Bierzemy zdejmowaną formę, kładziemy pergamin, smarujemy spód formy roztopionym masłem, kładziemy tam ciasto, robimy wysokie boki, musimy ułożyć nadzienie. 
Schłodzony farsz umieszcza się w durszlaku w celu usunięcia płynu. Oszczędzamy ten sos, przyda się. Warzywa zawarte w durszlaku rozsmarować na cieście. 
Oddzielnie połamać dwa jajka, sól, pieprz do smaku, dokładnie ubić widelcem, dodać 100 ml mleka, wymieszać i wlać ciasto na wierzch. 
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij tam ciasto na 40-50 minut. Podczas pieczenia ciasta przygotujemy sos. Do rondla wlać pozostałą po nadzieniu wodę, dodać łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki, dodać pozostały płyn, podpalić, gotować do zgęstnienia. Tutaj możesz dodać łyżeczkę musztardy francuskiej i kilka listków bazylii, sos wyjdzie gęsty, o pysznym zapachu. 
Ser topiony nacieramy na grubej tarce, wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy na wierzchu. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Do tego posypki można użyć dowolnego sera dostępnego w lodówce. 
Za dziesięć minut ciasto jest gotowe. Bardzo ładnie pachnie, chcę wkrótce spróbować. Podczas serwowania polać ciasto sosem, ale to propozycja dla miłośników pikantnych. 
To ciasto nadaje się dla całej rodziny, do leczenia przyjaciół na spotkaniu. Bardzo smaczne, soczyste, co najważniejsze – niskokaloryczne, ale przydatne ze względu na swój warzywny skład.
Przepis
Prezenter opowiada bardzo szczegółowo i prostymi słowami, jak ugotować pyszne rustykalne ciasto babci, pokazuje cały proces gotowania.
Drodzy czytelnicy, jakie przepisy pamiętacie z odległego dzieciństwa, czy kiedykolwiek piekliście ten opisany w artykule, podzielcie się przepisem, powiedz jakich składników użyliście?
Inne przepisy na ciasto
Prosta szarlotka
Klasyczna szarlotka drożdżowa
Szarlotka Cwietajewskiego Szarlotka ze
śliwkami
Ciasto warstwowe z serem i ziołami
Smacznego!