Ciasto bez pieczenia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciastko bez pieczenia - bardzo soczyste i smaczne

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
  • litrowy rondel;
  • rondel 0,5 l;
  • głęboka pojemność;
  • śmigać;
  • łyżka;
  • drewniana szpatułka lub łyżka;
  • kształt prostokątny 30×22 cm;
  • nóż;
  • chochla;
  • deska do krojenia;
  • łopatka do ciasta;
  • talerz deserowy;
  • film spożywczy.

Składniki

Cukier granulowany 200 g + 4 łyżki. l.
Cukier waniliowy 10 gramów
ciastko z kawałkami czekolady 450-500g
mleko 630 gramów
Banany 3-4 szt.
żółtko 4 rzeczy.
Masło 100 gramów
kakao w proszku 2 łyżki stołowe. l.
Mąka 50-60g

Gotowanie krok po kroku

Krem

  • Do litrowego rondla wlać 600 g mleka i rozgrzać na małym ogniu.

    Wlej mleko do rondla i podgrzej.

  • W czasie, gdy mleko się nagrzewa, przesyłamy 4 żółtka do głębokiego pojemnika, wlewamy 200 g cukru, dodajemy 10 g cukru waniliowego i dokładnie mieszamy trzepaczką dla uzyskania jednorodności. Jeśli masa okazała się bardzo gęsta, dodaj około 2 łyżki. l. mleko, a następnie zmiel trzepaczką.

    W misce wymieszaj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

  • Do masy jajecznej wlej 50-60 g mąki i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.

    Do masy jajecznej posyp mąkę, dokładnie wymieszaj.

  • Podgrzane mleko wyjąć z ognia i do masy jajecznej dodać około 100 g gorącego mleka, nie przerywając mieszania. Gdy mieszanina okaże się dość płynna i bez grudek, dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy.

    Stopniowo wlewać mleko do masy jajecznej, osiągając jej jednolitość.

  • Otrzymaną płynną mieszankę wlej z powrotem do rondla i rozpal mały ogień.

    Powstały kremowy preparat wlej z powrotem do rondla.

  • Śmietanę zagotować ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zgęstnieje i zacznie dobrze kleić się na łyżce, następnie zdjąć z ognia.

    Zagotuj śmietankę, aż będzie gęsta.

  • Dodaj 50 g masła i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

    Do zagęszczonej śmietany dodać masło i wymieszać.

  • Ciasto

  • Przybieramy prostokątny kształt i nakładamy obfitą warstwę kremu na spód.

    Na spód w kształcie prostokąta nałożyć warstwę kremu.

  • Połóż ciasteczka z kawałkami czekolady jeden na drugim. Aby całkowicie pokryć całą powierzchnię, połóż połamane kawałki ciasteczek na brzegach.

    Na krem ​​ułożyć warstwę ciasteczek.

  • Na ułożone ciasteczka wylewamy kremem chochlą i wyrównujemy drewnianą łyżką.

    Przykryj ciasteczka kremem.

  • Banany są obierane, krojone w cienkie koła i do połowy rozprowadzane na warstwie kremu.

    Następnie dodaj pokrojone banany.

  • Nakładamy trochę kremu na kółka bananów, aby dobrze nasmarować warstwę banana.

    Banany są również trochę posmarowane śmietaną.

  • Na kremie ponownie ułóż gęstą warstwę ciasteczek, po czym pokryj dużą ilością kremu.

    Naprzemiennie nakładaj warstwy, aż skończą się składniki.

  • Połóż plasterki bananów na śmietanie, posmaruj śmietaną i rozłóż pozostałe ciasteczka. Na wierzch ostatnią warstwą kremu.

    Ostatnia warstwa ciasta powinna być kremowa.

  • Glazura

  • Wlej 4 łyżki do rondla o pojemności 0,5 litra. l. cukier, wlej 30 ml mleka, dodaj 2 łyżki. l proszek kakaowy i 50 g masła.

    Gotowanie polewy czekoladowej z mleka, cukru, kakao i masła.

  • Wszystkie składniki mieszamy, rozpalamy na małym ogniu i ciągle mieszając łyżką gotujemy, aż ziarenka cukru się rozpuszczą. Czekamy, aż lukier trochę ostygnie, po czym nakładamy go na powierzchnię ciasta równomierną warstwą, wygładzając nierówności łyżką.

    Ugotuj lukier, aż cukier się rozpuści, lekko ostudź i polej ciasto.

    Ważny! Posyp banany kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny, aby nie brązowieły i nie zachowały atrakcyjnego wyglądu.

  • Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 3-4 godziny, aby dobrze się nasiąkło. Następnie wyjmujemy, kroimy na porcje, kładziemy na talerzu deserowym łopatką i wysyłamy na stół.

    Ciasto bez pieczenia jest wilgotne i bardzo delikatne.

  • Przepis

    Każdy, kto chce zobaczyć na własne oczy cały proces robienia tego prostego ciasta lub wyjaśnić kolejność naprzemiennych warstw, może spojrzeć na przepis.

    Podoba Ci się połączenie czekolady z bananem i delikatnym kremem? Jeśli ugotujesz to ciasto trochę inaczej lub znajdziesz inną równie udaną kombinację owoców i ciastek, podziel się swoim doświadczeniem z innymi szefami kuchni.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto czekoladowe Ciasto
    biszkoptowe Ryba bez pieczenia
    Ciasto marchewkowe w wolnym
    naczyniu Ciasto marchewkowe Ciasto
    biszkoptowo-miodowe z budyniem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author