
Sprzęt i przybory kuchenne:
- lodówka;
- mikser;
- pierścień cukierniczy, foremka lub głęboka płyta do formowania ciasta;
- głęboki pojemnik do ubijania;
- film spożywczy.
Składniki
zwykłe herbatniki krakersowe (mały rozmiar) | 250g |
śmietana, zawartość tłuszczu 40% | 400 gramów |
cukier granulowany | 150 – 200g |
cukier waniliowy | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce lub innej dogodnej dla Ciebie misce połącz śmietanę, cukier granulowany i cukier waniliowy.
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aby cukier zaczął się rozpuszczać w śmietanie. 
Następnie dobrze ubij zawartość mikserem. 
Po ubiciu śmietany i rozpuszczeniu ziaren cukru wlej krakersy do śmietany. Powstałą masę delikatnie wymieszaj łyżką, aby krakersy były całkowicie pokryte kwaśną śmietaną, ale jednocześnie nie kruszą się i pozostają w całości. Masa powinna być wystarczająco gęsta, ale nie kruszyć się. 
Jeśli chcesz urozmaicić smak takiego ciasta, możesz dodać świeże lub suszone owoce, orzechy, kawałki czekolady, galaretkę lub marmoladę. Najważniejsze, używając takich dodatków, musisz upewnić się, że uzyskana masa ma pożądaną konsystencję. Aby to zrobić, możesz zmniejszyć ilość ciasteczek lub dodać trochę kwaśnej śmietany.
Aby uformować ciasto, musisz wybrać odpowiedni pojemnik. Może to być krążek cukierniczy lub boczek zdejmowanej formy do pieczenia, silikonowa forma lub dowolny głęboki pojemnik – miska lub rondel. Aby użyć krążka do ciasta lub tortownicy, umieść je na tacy, talerzu lub torcie. Jeśli wybrałeś inny pojemnik z dnem, musisz wyłożyć go na całym obwodzie folią spożywczą lub cienką plastikową torbą. Dzięki temu wyjęcie ciasta z formy nie będzie trudne. 
Włóż mieszankę krakersów ze śmietaną do pojemnika, wygładź i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby ciasto było lepiej zaparzone. 
Po impregnacji wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli użyłeś boku odpinanej formy lub pierścienia, musisz przejść wzdłuż boków formy nożem i zwolnić ciasto. W innym przypadku odwróć miskę na ciasto do góry nogami na naczyniu, a ciasto z łatwością wyjdzie zza plastiku. Następnie ostrożnie zdejmij celofan. 
Ciasto możesz udekorować według własnego uznania: posyp startą czekoladą lub kakao, posiekanymi orzechami lub płatkami kokosowymi. Można również przygotować polewę czekoladową, polać nią zimne ciasto, tworząc piękne czekoladowe krople. 
Czy wiedziałeś? Aby ciasto dobrze stwardniało, wybierz wysokotłuszczową śmietanę i dobrze ją schłódź, aby łatwiej było ubić śmietanę. Jeśli z jakiegoś powodu śmietana nie jest ubijana, można użyć zagęszczacza cukierniczego do śmietany i śmietany, żelatyny lub agaru.
Przepis
W przepisie wyraźnie zobaczysz, jak szybko i łatwo możesz zrobić ciasto bez pieczenia.
Próbowałeś już tego niesamowitego deseru? Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale także niesamowicie smaczna. Ciasto z kwaśną śmietaną jest bardzo łatwe do wykonania. Próbowaliście jakoś urozmaicić ten przepis dodatkami owoców lub orzechów? Podziel się wrażeniami.
Inne przepisy na ciasto
Ciasto Trzy czekoladki
Ciasto czekoladowe na kefirze
Ciasto kijowskie zgodnie z GOST
Napoleon Ciasto z gotowego ciasta francuskiego Sernik
szwajcarski
Smacznego!