Ciasto bez pieczenia z ciastek i śmietany: według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Lekkie ciastko z kwaśną śmietaną bez pieczenia

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • lodówka;
  • mikser;
  • pierścień cukierniczy, foremka lub głęboka płyta do formowania ciasta;
  • głęboki pojemnik do ubijania;
  • film spożywczy.

Składniki

zwykłe herbatniki krakersowe (mały rozmiar) 250g
śmietana, zawartość tłuszczu 40% 400 gramów
cukier granulowany 150 – 200g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce lub innej dogodnej dla Ciebie misce połącz śmietanę, cukier granulowany i cukier waniliowy.
    Dodaj cukier do śmietany, a także cukier waniliowy.
  • Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aby cukier zaczął się rozpuszczać w śmietanie.

    Masę wymieszać i pozostawić do rozpuszczenia cukru.

  • Następnie dobrze ubij zawartość mikserem.

    Ubij śmietanę mikserem.

  • Po ubiciu śmietany i rozpuszczeniu ziaren cukru wlej krakersy do śmietany. Powstałą masę delikatnie wymieszaj łyżką, aby krakersy były całkowicie pokryte kwaśną śmietaną, ale jednocześnie nie kruszą się i pozostają w całości. Masa powinna być wystarczająco gęsta, ale nie kruszyć się.

    Włóż krakersy do śmietany.

    Jeśli chcesz urozmaicić smak takiego ciasta, możesz dodać świeże lub suszone owoce, orzechy, kawałki czekolady, galaretkę lub marmoladę. Najważniejsze, używając takich dodatków, musisz upewnić się, że uzyskana masa ma pożądaną konsystencję. Aby to zrobić, możesz zmniejszyć ilość ciasteczek lub dodać trochę kwaśnej śmietany.

  • Aby uformować ciasto, musisz wybrać odpowiedni pojemnik. Może to być krążek cukierniczy lub boczek zdejmowanej formy do pieczenia, silikonowa forma lub dowolny głęboki pojemnik – miska lub rondel. Aby użyć krążka do ciasta lub tortownicy, umieść je na tacy, talerzu lub torcie. Jeśli wybrałeś inny pojemnik z dnem, musisz wyłożyć go na całym obwodzie folią spożywczą lub cienką plastikową torbą. Dzięki temu wyjęcie ciasta z formy nie będzie trudne.

    Miskę przykrywamy folią spożywczą.

  • Włóż mieszankę krakersów ze śmietaną do pojemnika, wygładź i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby ciasto było lepiej zaparzone.

    Do przygotowanej miski włożyć biszkopty ze śmietaną.

  • Po impregnacji wyjmij ciasto z lodówki. Jeśli użyłeś boku odpinanej formy lub pierścienia, musisz przejść wzdłuż boków formy nożem i zwolnić ciasto. W innym przypadku odwróć miskę na ciasto do góry nogami na naczyniu, a ciasto z łatwością wyjdzie zza plastiku. Następnie ostrożnie zdejmij celofan.

    Gdy ciasto stwardnieje w lodówce, ostrożnie odwróć je na naczynie i usuń folię spożywczą.

  • Ciasto możesz udekorować według własnego uznania: posyp startą czekoladą lub kakao, posiekanymi orzechami lub płatkami kokosowymi. Można również przygotować polewę czekoladową, polać nią zimne ciasto, tworząc piękne czekoladowe krople.

    Ciasto biszkoptowo-śmietanowe bez pieczenia będzie wspaniałym dodatkiem do Twojego przyjęcia herbacianego.

  • Czy wiedziałeś?  Aby ciasto dobrze stwardniało, wybierz wysokotłuszczową śmietanę i dobrze ją schłódź, aby łatwiej było ubić śmietanę. Jeśli z jakiegoś powodu śmietana nie jest ubijana, można użyć zagęszczacza cukierniczego do śmietany i śmietany, żelatyny lub agaru.

    Przepis

    W przepisie wyraźnie zobaczysz, jak szybko i łatwo możesz zrobić ciasto bez pieczenia.

    Próbowałeś już tego niesamowitego deseru? Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale także niesamowicie smaczna. Ciasto z kwaśną śmietaną jest bardzo łatwe do wykonania. Próbowaliście jakoś urozmaicić ten przepis dodatkami owoców lub orzechów? Podziel się wrażeniami.

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto Trzy czekoladki
    Ciasto czekoladowe na kefirze
    Ciasto kijowskie zgodnie z GOST
    Napoleon Ciasto z gotowego ciasta francuskiego Sernik
    szwajcarski

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author