Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, sitko, łyżki, nóż, talerz głęboki, papier do pieczenia lub folia.
Składniki
Składniki | Ilość |
Masło | 250g |
Tłusty Twaróg | 350 gramów |
Bułka maślana | 300 – 400 g |
Cukier | 120 gramów |
Brzoskwinie w Puszkach | 50g |
kakao w proszku | 30 gramów |
Cukier waniliowy | 5 – 10 g |
Gotowanie krok po kroku
Glazura
W 70 g miękkiego masła dodaj 50 g cukru i 30 g kakao. Ubij mikserem i wstaw do lodówki, aż lekko zgęstnieje.
Pożywny
350 g twarogu przetrzyj przez sitko – dzięki temu nadzienie będzie delikatniejsze i smaczniejsze, dodaj 180 g miękkiego masła, 70 g cukru i 5 g cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Brzoskwinie pokroić na kawałki około 1 cm.
Montaż ciasta
Opcje podawania
Bardzo ważne jest, aby danie było nie tylko smakowicie przygotowane, ale również pięknie podane. Do serwowania wskazane jest wybranie talerza z minimalnym wzorem lub w ogóle bez niego. Warto również użyć składników, które znajdują się w samym cieście i nie przesadzać ze szczegółami. Przed ułożeniem kawałka ciasta krawędź talerza można posypać cukrem pudrem lub kakao.
Właściwe byłyby również chaotyczne rozstanie z dodatkami owocowymi lub rozpuszczoną czekoladą. Pokrojone porcje ciasta można udekorować pokrojonymi w nadzienie owocami lub jagodami i uzupełnić prezentację kilkoma listkami świeżej mięty.
Czy wiedziałeś? Na notatki.
- Aby ciasto było łatwiejsze do krojenia bez psucia jego integralności, musisz użyć ostrego noża.
- Aby ciasto szybciej nasiąkało, ciasteczka należy nasączyć mlekiem, kakao, kawą, syropem owocowym.
- Jeśli lubisz słodsze desery, możesz zwiększyć ilość cukru.
- Zamiast brzoskwiń możesz użyć świeżych jagód, dojrzałego banana, karmelizowanych owoców.
- Na wierzch ciasto można posypać kokosem, startą czekoladą lub pokruszonymi orzechami.
Przepis
Po obejrzeniu możesz dowiedzieć się więcej o technologii montażu, a także zapoznać się z opisanymi krokami gotowania.
Niech to proste i pyszne ciasto będzie ozdobą Twojego stołu. Jeśli już przygotowałaś to ciasto, podziel się w komentarzach, jakie wybrałeś nadzienie, a także jak je udekorowałeś.
Inne przepisy na ciasto
Ciasto klasyczne Ryzhik
Medovik z budyniem
Ciasto francuskie ze skondensowanym mlekiem
Ciasto czekoladowe w powolnej
kuchence Ciasto biszkoptowo-śmietanowe bez pieczenia
Smacznego!