Ciasto bezowe: przepis krok po kroku 🍦 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto bezowe 🍦

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, pergamin, mikser.

Składniki

Jajka 5 sztuk.
Cukier 850 gramów
Kwas cytrynowy 0,5 łyżeczki
esencja cytrynowa 4 krople
Woda 200 ml
esencja waniliowa 4 krople
Masło 125 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy pięć jajek i oddzielamy białka od żółtek. Robimy to bardzo ostrożnie, aby żółtka nie dostały się do białek. Białka ubić mikserem na gęstą pianę. W trzech wizytach dodaj trzy szklanki cukru i kontynuuj ubijanie masy. Przed dodaniem ostatniej porcji cukru dodaj 0,5 łyżeczki. kwas cytrynowy. Ubicie białek zajmie około 10 minut do uzyskania stabilnych pików.Dodaj tutaj 5 kropli esencji cytrynowej i wymieszaj.

    Gotowanie ciasta bezowego

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozprowadzamy w woreczku cukierniczym i zakładamy gwiaździstą dyszę. Lekkimi okrężnymi ruchami połóż bezę na blasze do pieczenia, tworząc podłużny kształt. Blachę do pieczenia wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, pieczemy przez godzinę. W tym czasie przygotuj krem.

    Aby przygotować deser, przygotuj składniki

  • Do rondla lub rondla z grubym dnem wlać 200 ml wody, dodać 250 g cukru i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aby cukier szybciej się rozpuścił. Usuń z ognia i ostudź. Aby syrop ostygł jak najszybciej, wlej zimną wodę do głębokiej miski i włóż do niej rondelek z syropem. Wcześniej wyjmujemy z lodówki 125 g masła. Olej musi osiągnąć temperaturę pokojową. Możesz użyć masła kupionego w sklepie lub domowej roboty o dowolnej zawartości tłuszczu. Najważniejsze, aby był świeży, wysokiej jakości i smaczny, ponieważ od tego zależy smak kremu.

    Wymieszaj składniki na deser

  • Masło ubić mikserem i małymi porcjami dodawać schłodzony syrop. Dodaj 4 krople esencji waniliowej do kremu, wszystko wymieszaj. Jeśli nie ma esencji, możesz od razu wymieszać torebkę cukru waniliowego z cukrem. Gdy bezy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Następnie ostrożnie wyjmij z blachy do pieczenia, aby nie pękły.Śmietankę włóż do torebki na ciasto z dyszą „mała gwiazdka”. Jedną upieczoną bezę posmaruj kremem i przyklej drugą bezą.

    Rozgrzej piekarnik, aby przygotować deser.

  • Okazuje się, że ciasto z dwóch połówek sklejonych kremem maślanym. Ciasta można dekorować. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę i polej nią ciastka.

    ciasto bezowe gotowe

  • Krem do ciast bezowych może być dowolny. Gotowane mleko skondensowane możesz zmieszać z masłem lub zrobić dowolne inne. Wielkość ciastek można również regulować niezależnie. Jeśli chcesz mieć jaśniejszy deser, dodaj do ubitej bezy barwnik spożywczy dowolnego koloru.

    Przepis

    Polecamy obejrzeć ten krótki film, który bardzo szczegółowo pokazuje cały proces robienia ciasta bezowego z kremem maślanym. Zobaczysz jaki kształt nadać bezie przed pieczeniem, jak uzyskuje się krem ​​cukrowo-maślany, jak łączyć ciasta, jak dekorować.

    Jeśli wypróbowałeś już przepis na ciasto bezowe, napisz w komentarzach, czy wszystko ci się udało. Czy udało Ci się nadać ciastkom piękny kształt? Czy ty i twoi bliscy lubiliście deser? Podziel się prostymi przepisami na pyszne desery dla całej rodziny.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author