Ciasto biszkoptowe z owocami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne ciastko biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • mikser;
  • naczynie do pieczenia (przybliżona średnica 20 – 21 cm);
  • głębokie pojemniki (miska, talerz);
  • Łopatka;
  • nóż;
  • sito do przesiewania.

Składniki

Jajka 6 szt.
Cukier 120 gramów
Mąka 120 gramów
Skrobia 40 gramów
Wanilina 1 gram
Proszek do pieczenia 5 gramów
Sól 1/3 łyżeczki
Brzoskwinie w puszkach z sokiem 850 gramów
Śmietanka co najmniej 30% tłuszczu 700 gramów
cukier puder 60 gramów
kiwi 1 szt.
Truskawka 150 gramów

Gotowanie krok po kroku

Herbatnik

  • W dwóch miskach oddziel żółtka od białek, aby w białkach nie było ani kropli żółtka. W głębokiej misce do ubijania dodaj sól do białek i ubijaj mikserem przez 4-5 minut, aż utworzy się stabilna piana.

    Oddziel białka od żółtek i ubij na szczypce ze szczyptą soli.

  • Nie przestając ubijać, dodawaj jedno żółtko na raz i upewnij się, że każde pojedyncze żółtko łączy się z białkami, aż będzie gładkie.

    Dodaj żółtka pojedynczo do ubijanych białek.

  • Po wprowadzeniu wszystkich żółtek, bez wyłączania miksera, wlej cały cukier i dobrze ubijaj przez kilka minut, aż się rozpuści. Jeśli nie masz wystarczająco mocnego miksera, najlepiej ubić białka z cukrem na bujne szczyty, ubić żółtka w hotelowym pojemniku i dodać łyżkę stołową do białek, delikatnie mieszając.

    Dodaj cukier do masy jajecznej i ubij wszystko razem.

  • Wymieszaj suche składniki – mąkę, skrobię, wanilię i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i dodaj do ubitej masy jajecznej, przesiewając przez zagłębienie, małymi porcjami.

    Do masy jajecznej przesiać mąkę ze skrobią.

  • Delikatnie ugniatać łyżką lub szpatułką w jednym kierunku, przesuwając od góry do dołu. Upewnij się, że nie ma grudek.

    Delikatnie wymieszaj od dołu do góry.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°. Z grubsza podziel ciasto na dwie równe części. Pierwszą część wlać do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem foremki i wygładzić szpatułką.

    Dno naczynia do pieczenia przykrywamy pergaminem i rozprowadzamy w nim połowę ciasta równą warstwą.

  • Piecz przez 35 – 40 minut. Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem lub wykałaczką, powinna pozostać sucha.

    Możesz sprawdzić, czy ciastko jest gotowe za pomocą wykałaczki.

  • Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Gdy drugie ciasto będzie gotowe, pozwól im ostygnąć.

    Wypiekamy również drugi biszkopt.

  • Pożywny

  • Aby przygotować nadzienie, należy ubić dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Krem można wcześniej włożyć do zamrażarki na 20-30 minut, następnie wsypać proszek, wszystko dobrze wymieszać i zacząć ubijać na niskich obrotach.

    Aby przygotować krem, połącz schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem.

  • Po 3-4 minutach prędkość można zwiększyć, ale pamiętaj o konsystencji kremu, aby nie zamienił się w masło. Prawidłowo ubita śmietana dobrze zachowuje swój kształt.

    Śmietanę ubić z proszkiem na jędrne szczyty.

  • Montaż ciasta

  • Gdy ciastka są całkowicie schłodzone, należy je namoczyć. Jako impregnację można użyć soku z brzoskwiń w puszkach lub przygotować syrop cukrowy. Pozwól impregnacji trochę wchłonąć.

    namoczyć wystudzone ciastka syropem z brzoskwiń w puszkach.

  • Aby złożyć ciasto, należy położyć trochę kremu na podstawce pod tort lub półmisku i położyć na wierzchu pierwsze ciasto. Więc ciasto zostanie naprawione i nie będzie się ślizgać. Krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Możesz to zrobić za pomocą torebki cukierniczej lub zwykłej łyżki, na koniec pamiętaj o wygładzeniu śmietanki.

    Pierwsze ciasto obficie posmaruj kremem.

  • Ułóż brzoskwinie z puszki równomiernie na wierzchu kremu.

    Rozłóż brzoskwinie z puszki na wierzchu kremu.

  • Pokryj brzoskwinie kolejną warstwą kremu.

    Część kremu rozprowadzamy również na brzoskwiniach.

  • Rozsmarowujemy drugie namoczone ciasto.

    Ciasto przykrywamy kolejnym namoczonym ciastem.

  • Pozostałą śmietaną posmaruj ciasto na górze i po bokach, wypełniając wszystkie pęknięcia. Krem można lekko wyrównać na powierzchni ciasta za pomocą szpatułki do ciasta lub za pomocą szerokiego noża lub cienkiej szpatułki.

    Wierzch i boki ciasta posmarować kremem.

  • Pozostałe owoce wykorzystujemy jako dekorację. W tym celu pokrój truskawki, kiwi i brzoskwinie w cienkie plasterki i ułóż na powierzchni ciasta według własnego uznania.

    Udekoruj ciasto kawałkami owoców.

  • Jeśli została Ci śmietana, użyj torebki do ciasta, aby udekorować ciasto między brzegami owoców lub kwiatów.

    Z pozostałym kremem udekoruj deser torebką do ciasta.

  • Aby ciasto dobrze się namoczyło, należy je wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Biszkopt z owocami należy zaparzyć i namoczyć.

  • Czy wiedziałeś? Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia herbatnika przez pierwsze 30-35 minut, w przeciwnym razie odpadnie. Następnie można sprawdzić gotowość ciasta przebijając je wykałaczką lub lekko dociskając szpatułką (ciasto powinno powrócić do pierwotnej pozycji bez wgnieceń).

    Przepis

    W opowiadaniu zobaczysz, jak wyglądają dobrze wypieczone ciasta i odpowiednio ubita śmietana, a także przykład udekorowania ciasta.

    To ciasto jest niesamowicie pyszne. Bita śmietana jest bardzo miękka i lekka, dobrze komponuje się z owocami. A jak przygotować ciasto biszkoptowe, żeby ciastka były przewiewne? Z jakimi dodatkami eksperymentowałeś?

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto czekoladowo-biskwitowe Ciasto
    biszkoptowe z kremem maślanym
    Bananowe
    ciasto Charlotte Charlotte z jabłkami
    Charlotte z jabłkami na kefirze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author