Ciasto Charlotte z jabłkami: historia i niestandardowe przepisy

5 przepisów na pyszne ciasto jabłkowo-Charlotte

Bardziej zwyczajna wersja tego dania, z klasycznym nadzieniem i minimalną inwestycją czasu, nazywana jest zwykle ciastem. A gdy tylko zaczniesz wymyślać nowe proporcje, zmieniać składniki, dekorować deser i impregnować go kremami, Charlotte natychmiast zamienia się w doskonały tort urodzinowy.

Historia szarlotki

Ciekawostką jest to, że początkowo historia Charlotte z jabłkami wcale nie jest historią ciasta biszkoptowego z nadzieniem. Kiedy ta nazwa pojawiła się po raz pierwszy, danie to było zapiekanką, a nawet budyniem. Został zrobiony z chleba i owoców. Pierwsza Charlotte została przygotowana w Anglii. Były to wówczas warstwy kandyzowanych jabłek i czerstwego pszennego chleba nasączonego mlekiem i jajkami. Deser podawano ze śmietaną, angielską śmietaną lub lodami. Nawet wtedy Charlotte była niedrogą opcją na pyszną herbatę, ponieważ danie było łatwe do przygotowania z resztek jedzenia.

Historia powstania Charlotte, którą wszyscy znają w obecnych czasach, prowadzi specjalistów kulinarnych na całym świecie do początku XIX wieku. Następnie Marie-Antoine Karem wynalazła „rosyjską Charlotte”. Tylko od współczesnej Charlotte na pustyni tego stulecia można nauczyć się tylko imienia. Słynny szef kuchni zrobił ciastko biszkoptowe, bitą śmietanę i śmietankę bawarską.

Znanych jest kilka wariantów pochodzenia nazwy popularnej szarlotki. Ktoś uważa, że ​​„charlotte” pochodzi od staroangielskiego słowa „charlyt”, które nazywano deserem zrobionym z ubitych jajek, mleka i cukru. A inni uważają, że królowa Charlotte, która lubi sady jabłkowe, nazwała deser swoim imieniem. I oczywiście wersja o kucharzu zakochanym w pewnej Charlotte również doskonale wpisuje się w historię gotowania.

królewska Charlotte

Ciasto „Charlotte” w piekarniku

Deser „Charlotte” pozwala na pobudzenie wyobraźni i pokazanie kreatywności. W większości rodzin ulubiony przepis na szarlotkę był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Rzadka gospodyni nie ma pojęcia, jak ugotować Charlotte. Klasyki zawsze wypieka się z mąki, cukru, jajek, jabłek, ale tak ciekawie jest łamać zasady i zaskakiwać gości.

Z jabłkami i karmelem

Prawdziwą szarlotkę z jabłkami może zdobyć dzielna gospodyni, która postanawia ugotować wykwintny deser jabłkowy z karmelem.

Charlotte z karmelem
Będziesz potrzebować:

  • cukier – 90 g;
  • jajka – 3 sztuki;
  • mąka – 100 g;
  • cukier do karmelu – 3 łyżki;
  • jabłka – 3 owoce;
  • masło – 50 g.

Gotowanie

  • Nasmaruj i mąką krawędzie metalowej formy.
  • Wsyp cukier do karmelu na patelnię, dodaj łyżkę wody.
  • Rozpuść cukier na dużym ogniu i mieszaj, aż zbrązowieje karmel.
  • Na przygotowaną patelnię wlej karmel i wygładź.
  • Połóż trochę masła na wierzchu.
  • Jajka podzielić na białka i żółtka.
  • Ubij białko, dodaj jedną trzecią cukru, ponownie ubij.
  •  Ubij żółtka z pozostałym cukrem.
  • Delikatnie złóż białko z żółtkami.
  • Mąkę przesiać do ciasta, wymieszać.
  • Jabłka obrać i pokroić w kształt.
  • Napełnij owoce ciastem, potrząśnij foremką.
  • Piec pierwsze pół godziny w 180 stopniach, drugie 30 minut w 160 stopniach.
  • Ciasto schłodzić, podawać z kwaśnym sorbetem i herbatą miętową. Nie będzie granic przyjemności.

    Czekolada

    Kolejny przepis na ciasto Charlotte z jabłkami przypadnie do gustu miłośnikom czekolady, ponieważ kakao jest obecne w składnikach.

    Czekoladowa Charlotte
    Będziesz potrzebować:

    • cukier – 200 g;
    • jajka – 3 sztuki;
    • mąka – 400 g;
    • margaryna – 200 g;
    • jabłka – 3 owoce;
    • kakao – 2 łyżki stołowe;
    • soda oczyszczona – łyżeczka;
    • wanilina do smaku.

    Gotowanie

  • Rozpuść margarynę i pozwól jej ostygnąć.
  • Ubij jajka z cukrem.
  • Dodać wanilię i kakao, wymieszać
  • Zgasić sodę octem, dodać margarynę.
  • Wymieszaj wszystkie produkty, przesiej mąkę.
  • Zagnieść płynne ciasto.
  • Włóż jabłka pokrojone w półpierścienie do formy.
  • Wypełnij nadzienie ciastem.
  • W 160 stopniach piecz Charlotte przez 40 minut.
  • Gotowe ciasto skrop syropem czekoladowym, posyp posiekaną czekoladą i podawaj z lodami. O tak, czekolada też, jeśli o to chodzi.

    Na mleku

    Jak ugotować ciasto Charlotte z jabłkami, jeśli mleko zatrzymało się w lodówce? Bułka z masłem!

    Charlotte z mlekiem
    Będziesz potrzebować:

    • cukier – 50 g;
    • jajka – 3 sztuki;
    • mąka – 150 g;
    • jabłka lub gruszki – 6 owoców;
    • masło – 50 g;
    • mleko – 200 ml;
    • sól – szczypta;
    • miód – 100 g.

    Gotowanie

  • Obrane owoce pokroić na 6 kawałków.
  • Rozgrzej piekarnik.
  •  Stopić masło.
  • Dodaj cukier do masła, pozwól mu się rozpuścić.
  • Wlej miód.
  • Owoce karmelizuj przez 15 minut.
  • Mąkę, mleko, sól, jajka, łyżkę cukru dokładnie ubić.
  • Wlać ciasto na nadzienie.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.
  • Charlotte z mlekiem jest szczególnie dobra, gdy jest ciepła. Podawać z lodami waniliowymi polanymi ulubionym likierem i filiżanką kawy.

    Na kefirze z brzoskwiniami

    Produkty mleczne świetnie nadają się również do ciasta Charlotte, nadają blasku, lekkości i zwiewności. Ciekawy deser na kefirze uzyskuje się, jeśli jako nadzienia użyjesz brzoskwiń.

    Charlotte z brzoskwiniami
    Będziesz potrzebować:

    • cukier – 80 g;
    • jajka – 4 sztuki;
    • mąka – 200 g;
    • proszek do pieczenia – pół łyżeczki;
    • brzoskwinie – 7 owoców;
    • masło – 70 g;
    • kefir – 200 ml.

    Gotowanie

  • Roztrzep miękkie masło widelcem.
  • Dodaj cukier, wymieszaj.
  • Dodaj jajka i proszek do pieczenia.
  • Do masy wlewamy kefir, mieszamy trzepaczką.
  • Dodaj dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj.
  • Gdy ciasto będzie wyglądało jak gęsta śmietana, ubij je, aż zacznie bulgotać.
  • Czyste brzoskwinie zalać wrzątkiem przez 4 minuty.
  • Przełóż owoce do zimnej wody, usuń skórkę.
  • Pokrój brzoskwinie i dodaj je do ciasta.
  • Masę wlać do formy.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na 40 minut.
  • Jako dodatek najlepsza jest bita śmietana z płatkami kokosowymi i ananasami w puszce, a ich sok można polewać na schłodzone ciasto.

    Ze śmietaną i majonezem

    Najbardziej niestandardową opcją przygotowania ciasta na Charlotte jest użycie kwaśnej śmietany i majonezu. Ale, co dziwne, te składniki sprawiają, że wypieki są pikantne i delikatne, choć kilka razy bardziej tłuste.

    Charlotte na śmietanie
    Będziesz potrzebować:

    • cukier – 200 g;
    • jajka – 1 sztuka;
    • mąka – 200 g;
    • proszek do pieczenia – łyżeczka;
    • jabłka – 4 owoce;
    • majonez – 100 mg;
    • kwaśna śmietana – 100 ml.

    Gotowanie

  • Obrane jabłka pokroić w plasterki.
  • Owoce włożyć do głębokiego, posmarowanego olejem naczynia.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i ubij.
  • Wypełnij nadzienie ubitym ciastem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Szarlotkę piecz przez 30 minut.
  • Pieczenie z tzw. solonym karmelem staje się coraz bardziej popularne, więc jeśli do ciasta wybierzesz dość słony majonez, a gotowe ciasto polejesz sosem karmelowym, będziesz mile zaskoczony. Charlotte na śmietanie i majonezie pokochają nawet prawdziwi smakosze.

    Przepis na ciasto Apple Charlotte może być prosty i szybki w wykonaniu lub może wydawać się wyrafinowany i nietypowy, ale ten popularny przysmak nigdy nie będzie nazywany bez smaku.

    Inne przepisy na ciasto

    Charlotte z jabłkami na kefirze
    Charlotte z jabłkami wg Dukana Charlotte z jabłkami
    bez cukru
    Charlotte z truskawkami Zapiekanka z serkiem
    i zapiekanka z wiśniami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author