Ciasto czekoladowo-śmietanowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto czekoladowo-kwaśne - przepis błyskawiczny ze zdjęciem

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska głęboka szklana lub emaliowana 1 l, łyżka stołowa 1 szt., łyżeczka do herbaty 1 szt., szklanka 250 ml, cienki nóż kuchenny 1 szt., pojemnik plastikowy lub silikon/szkło 1 litr pojemnik 1 szt., papier 1 serwetka , mikser lub blender z trzepaczką, mikrofalówka, lodówka, talerz do ciasta (w zależności od wielkości pojemnika lub pojemnika), spodki lub talerze deserowe do serwowania.

Składniki

jajko 1 szt.
Cukier 1/2 stosu.
Śmietana 20% tłuszczu 350 gramów
Mąka 1/3 stosu.
Sól 1/4 łyżeczki
Soda gaszona lub proszek do pieczenia na ciasto 1/3 łyżeczki
kakao w proszku 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny lub masło 1 łyżeczka
Cukier puder 2-3 łyżeczki
Tarta mleczna czekolada 1/2 płytki

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedziałeś? W przypadku trudności podczas wyjmowania wypieku z formy można oddzielić produkt, ostrożnie odcinając jego krawędzie nożem zanurzonym w wodzie (lub oleju) wzdłuż wewnętrznego obwodu pojemnika. Następnie odwróć formę i delikatnie wstrząśnij.

  • Rozbijanie jajka 1 szt. do miski i posyp 1/2 szklanki cukru. Ubijaj mikserem, aż będzie gładkie.

    Przygotuj składniki do zrobienia ciasta

  • Do powstałej masy wlej 150 g śmietany, dodaj 1/3 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki. sól, 1/3 łyżeczki. proszek do pieczenia do ciasta lub sody gaszonej, dodaj 2 łyżki. l. kakao.

    Dodaj kakao do ciasta

  • Dokładnie ubij wszystkie składniki w misce mikserem (lub blenderem), aż uzyskasz jednorodne półpłynne ciasto.

    Ubij wszystkie składniki na skórkę

  • Nasmaruj przygotowany pojemnik na 1 litr 1 łyżeczką. oleje ręcznikiem papierowym.

    Przygotuj patelnię do ciasta

  • Wlej ciasto do pojemnika i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 6-8 minut. przy maksymalnej mocy.

    Przygotuj ciasto na ciasto z kwaśnej śmietany

  • Po określonym czasie wyjmujemy pojemnik z piekarnika i sprawdzamy gotowość ciasta przebijając je cienkim nożem. Na nożu nie powinno pozostać surowe ciasto.

    Niech ciastka ostygną

  • Odwróć pojemnik i delikatnie potrząśnij gotowym ciastem na talerz.

    Piec warstwy ciasta do robienia ciasta z kwaśnej śmietany

  • Przygotowujemy ciasta. Aby to zrobić, pokrój ciastka poziomo cienkim nożem na 3-4 części o grubości 1-1,5 cm.

    Aby przygotować ciasto, przygotuj ciasta

  • Do miski wlej 150-200 g kwaśnej śmietany, dodaj 2-3 łyżeczki. cukier puder, delikatnie wymieszać łyżką stołową do uzyskania gładkości.

    Jak zrobić ciasto z kwaśną śmietaną

  • Ciasto zbieramy smarując ciastka powstałą masą.

    Jak ugotować przepis na ciasto z kwaśną śmietaną ze zdjęciem

  • Zetrzyj 1/2 tabliczki czekolady na drobnej tarce, posyp ciasto do dekoracji. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie wyjmujemy deser, kroimy na porcje i układamy na talerzach.

    Jak ugotować ciasto z kwaśną śmietaną, zobacz najlepszy przepis krok po kroku ze zdjęciami i filmami. Przydatne wskazówki i porady dotyczące robienia pysznego ciasta z kwaśną śmietaną.

  • Smacznego!

    Przepis

    W proponowanym filmie zobaczysz, jak poprawnie krok po kroku i, co najważniejsze, szybko przygotować ciasto czekoladowo-kwaśne z prostych i niedrogich składników, dowiedzieć się, jakich produktów i przyborów kuchennych będziesz potrzebować podczas procesu gotowania. Miłego oglądania!

    Drodzy czytelnicy, jeśli macie jakieś pytania lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat przepisu, chcecie podzielić się swoimi wynikami gotowania, proszę zostawcie swoje komentarze poniżej. Interesują nas Twoje uzupełnienia i komentarze. Powodzenia w gotowaniu, sztuce kulinarnej i dobrym nastroju!

    Inne przepisy na ciasto

    Biszkopt z bitą śmietaną i owocami Biszkopt z
    czekoladą Biszkopt
    z kremem maślanym
    Banan Charlotte
    Apple Charlotte Cake

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author