Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka szklana lub emaliowana 1 l, łyżka stołowa 1 szt., łyżeczka do herbaty 1 szt., szklanka 250 ml, cienki nóż kuchenny 1 szt., pojemnik plastikowy lub silikon/szkło 1 litr pojemnik 1 szt., papier 1 serwetka , mikser lub blender z trzepaczką, mikrofalówka, lodówka, talerz do ciasta (w zależności od wielkości pojemnika lub pojemnika), spodki lub talerze deserowe do serwowania.
Składniki
jajko | 1 szt. |
Cukier | 1/2 stosu. |
Śmietana 20% tłuszczu | 350 gramów |
Mąka | 1/3 stosu. |
Sól | 1/4 łyżeczki |
Soda gaszona lub proszek do pieczenia na ciasto | 1/3 łyżeczki |
kakao w proszku | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej roślinny lub masło | 1 łyżeczka |
Cukier puder | 2-3 łyżeczki |
Tarta mleczna czekolada | 1/2 płytki |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? W przypadku trudności podczas wyjmowania wypieku z formy można oddzielić produkt, ostrożnie odcinając jego krawędzie nożem zanurzonym w wodzie (lub oleju) wzdłuż wewnętrznego obwodu pojemnika. Następnie odwróć formę i delikatnie wstrząśnij.
Smacznego!
Przepis
W proponowanym filmie zobaczysz, jak poprawnie krok po kroku i, co najważniejsze, szybko przygotować ciasto czekoladowo-kwaśne z prostych i niedrogich składników, dowiedzieć się, jakich produktów i przyborów kuchennych będziesz potrzebować podczas procesu gotowania. Miłego oglądania!
Drodzy czytelnicy, jeśli macie jakieś pytania lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat przepisu, chcecie podzielić się swoimi wynikami gotowania, proszę zostawcie swoje komentarze poniżej. Interesują nas Twoje uzupełnienia i komentarze. Powodzenia w gotowaniu, sztuce kulinarnej i dobrym nastroju!
Inne przepisy na ciasto
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami Biszkopt z
czekoladą Biszkopt
z kremem maślanym
Banan Charlotte
Apple Charlotte Cake
Smacznego!