
Sprzęt i przybory kuchenne:
- zlewka;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- głęboka miska do wyrabiania ciasta;
- kuchenka mikrofalowa;
- trzepaczka lub mikser;
- sito;
- ręcznik kuchenny;
- film spożywczy;
- duża drewniana deska.
Składniki
Mąka pszenna | 650 gramów |
mleko | 125 ml |
Śmietana 20% tłuszczu | 125 gramów |
Cukier | 70 gramów |
Masło | 100 gramów |
Jaja kurze | 3 szt. |
Drożdże prasowane lub suszone | 20/11 g |
Cukier waniliowy | 10 gramów |
Sól | 4 gramy |
Gotowanie krok po kroku
Lekko podgrzewamy 125 ml mleka w kuchence mikrofalowej, aby nie było gorące, ale ciepłe. Jeśli nie ma mleka, możesz ugotować ciasto w zwykłej wodzie. Do podgrzanego mleka dodać 20 g prasowanych lub 11 g suszonych drożdży. Dodajemy kolejne 20 g cukru i wszystko dobrze mieszamy. Odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. 
Gdy mieszanka drożdżowa jest zaparzona, włóż 3 jajka kurze w temperaturze pokojowej do głębokiej miski. Dodaj do nich 125 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu. Jeśli weźmiesz mniej tłustej śmietany, ciasto może okazać się wodniste. 
Do miski z jajkami wrzuć 50 g zwykłego cukru i 10 g wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie za pomocą trzepaczki. Jednorodną masę można uzyskać szybciej, jeśli wszystko ubijesz mikserem. Dodaj aktywowane drożdże do jednorodnej masy jajecznej i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. 
Przesiej przez sito 650 g mąki pszennej. Następnie dodaj porcjami do miski z innymi składnikami. Po każdym dodaniu mąki zagnieść ciasto. Gdy jest jeszcze płynny, wygodniej jest zagnieść go trzepaczką. Gdy konsystencja ciasta stanie się bardziej elastyczna i gęsta, zagnieść rękami. 
Ugniecione ciasto zostawiamy w misce, przykrywając ręcznikiem kuchennym. Odstaw na kwadrans w temperaturze pokojowej. 
Kiedy ciasto jest trochę zaparzone, trochę się powiększy. Dodaj do tego 4 g soli i 100 g miękkiego masła. Wcześniej lepiej pokroić masło w drobną kostkę, aby łatwiej było zagnieść je do ciasta. 
Ponownie zagnieść ciasto i przykryć folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż ciasto podwoi się. 
Lekko posyp mąką drewnianą deskę i ułóż na niej ciasto. Nadajemy mu prostokątny kształt, ugniatając go rękami. Prostokątne ciasto składamy w kopertę. Posyp deskę mąką, wyłóż zawinięte ciasto i przykryj miską. Pozostaw tak przez 20 minut. 
Po 20 minutach ciasto rozkładamy w ten sam sposób, robiąc z niego prostokąt. Zawiń w kopertę i pozostaw pod przykrytą miską na 20 minut. 
Po 20 minutach ciasto jest gotowe, można je rozwałkować i zrobić pizzę z dowolnym nadzieniem. Okazuje się miękki i elastyczny. 
Przepis
Film przedstawia przepis krok po kroku, według którego otrzymasz pyszne i miękkie ciasto do pizzy bez kwaśnej śmietany. Oprócz kwaśnej śmietany będziesz potrzebować innych produktów wymienionych na początku. Każdy etap przygotowania jest szczegółowo i w przystępny sposób opisany, dzięki czemu bez problemu wyrobisz ciasto w domu i zrobisz pyszną pizzę.
Robisz ciasto na pizzę z drożdżami, czy wolisz bez nich? Czy próbowałeś wyrabiać ciasto z kwaśną śmietaną i czy jesteś zadowolony z efektu? Podziel się w komentarzach swoimi doświadczeniami z wyrabiania ciasta i robienia samej pizzy.
Inne przepisy na ciasto do pizzy
Ciasto do pizzy bez drożdży
Kefirowe ciasto do pizzy
Kefirowe ciasto do pizzy
ciasto na pizzę
Ciasto twarogowe na pizzę?
Miłego czytania!