Ciasto do pizzy w maszynie do chleba według przepisu krok po kroku 🍕przepis ze zdjęciem

Prawdziwe włoskie ciasto do pizzy w maszynie do chleba 🍕

Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, miarka, sitko, łyżeczka, łyżka stołowa, wypiekacz do chleba.

Składniki

Produkt Ilość
Woda 270 ml
Sól 1 łyżeczka
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Mąka pszenna 500 gramów
Suche drożdże 11 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski wypiekacza wlej 270 ml wody. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, 2 łyżki. l. olej roślinny.

    Wlej wodę do wiadra automatu do chleba, dodaj sól i olej roślinny.

  • Następnie przesiej 500 g mąki bezpośrednio do miski. Wygładź powierzchnię mąki. Mąkę trzeba koniecznie przesiać, a najlepiej nawet kilka razy. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. Pamiętaj, że mąka jest inna, więc możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Co więcej, jeśli przy wyrabianiu ręcznym możemy to kontrolować, to w przypadku maszyny do chleba możemy jedynie brać pod uwagę cechy powstałego ciasta i następnym razem nieznacznie zmienić ilość mąki.

    Następnie przesiej mąkę bezpośrednio do wiadra.

  • Posyp mąkę suchymi drożdżami błyskawicznymi. Staraj się ostrożnie rozprowadzać je na całej powierzchni. Wybieraj drożdże tylko od zaufanych producentów, w przeciwnym razie ciasto nie wyrośnie. Przeczytaj także uważnie etykietę. Nie wszystkie suche drożdże działają szybko. Część z nich przed użyciem należy aktywować, czyli rozcieńczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na chwilę do pojawienia się nasadki z pianki, a dopiero potem dodać do pozostałych składników. Jeśli nie masz pewności co do jakości drożdży, najlepiej je rozcieńczyć, aby sprawdzić. Jeśli nasadka z pianki jest bujna i szybko się pojawiła, nie musisz się martwić, drożdże są wysokiej jakości. Ale jeśli piany jest bardzo mało lub wcale, lepiej nie używać takich drożdży.

    Posyp mąkę szybko działającymi drożdżami i włącz odpowiedni program na maszynie do pieczenia chleba.

  • Ustawiamy tryb maszyny do chleba „Świeże ciasto” i czekamy na zakończenie programu. W przypadku większości maszyn do pieczenia chleba taki program trwa 1-1,5 godziny. Gotowe ciasto należy pozostawić w misce na kolejne 5-7 minut, aby trochę odpoczęło.

    Ciasto do pizzy w maszynie do chleba gotuje się przez półtorej godziny.

  • Następnie ułóż go na powierzchni roboczej, podziel na części i zwiń w cienką warstwę. Aby zapobiec zwijaniu się ciasta podczas wałkowania jednej z części, resztę przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Ponadto zwinięte ciasto z reguły układa się na blasze do pieczenia, uprzednio nasmarowanej warzywami lub masłem. Możesz również użyć papieru do pieczenia. Następnie ciasto obficie smaruje się keczupem lub sosem, rozprowadza nadzienie i przykrywa tartym serem. Pizza wypiekana jest w temperaturze 180-200 stopni, w zależności od charakterystyki piekarnika i ilości nadzienia, przez 15-25 minut.

    Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące robienia prawdziwego ciasta na pizzę w maszynie do chleba. Autor szczegółowo opisuje, jakie składniki są do tego potrzebne i w jakich proporcjach należy je mieszać. A także wyraźnie pokazuje, jaki rodzaj ciasta jest wynikiem.

    Więc teraz wiesz, jak zagnieść prawdziwe włoskie ciasto do pizzy za pomocą maszyny do chleba. Czy kiedykolwiek używałeś wypiekacza do chleba do wyrabiania ciasta? Czy zauważyłeś różnicę w ugniataniu rękoma? Jakie ciasto otrzymuje się z takiego ciasta? Podobał Ci się nasz przepis? Czy jesteś gotów sam to powtórzyć? Zapraszam do zostawiania komentarzy.

    Inne przepisy na ciasto do pizzy

    ciasto na pizzę

    ciasto na pizzę

    Ciasto na wodzie

    Ciasto drożdżowe na pizzę

    Ciasto drożdżowe na pizzę

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author