
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka gazowa lub elektryczna;
- piekarnik;
- patelnia;
- talerze na składniki;
- łyżka do mieszania;
- śmigać;
- wałek do ciasta;
- Papier do pieczenia;
- pergamin;
- szczotka do gotowania.
Składniki
Nazwa | Ilość |
mleko | 500 gramów |
Suche drożdże | 11 gramów |
Sól | 1 łyżeczka |
Cukier | 1/2 stosu. |
Jajka | 3 szt. |
Mąka | 4 stosy |
Olej roślinny | 1/2 stosu. |
majonez | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Wsyp do głębokiego talerza 3 szklanki przesianej mąki, 1 opakowanie suchych drożdży, 1 łyżeczkę soli i pół szklanki cukru, wszystko wymieszaj. 
Włączamy kuchenkę gazową i podgrzewamy 500 gramów mleka w rondlu. Gdy mleko się rozgrzeje, przelej je na talerz i w to samo miejsce wsyp mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. 
W osobnej misce ubij 3 jajka. 
Następnie dodaj 2 łyżki majonezu, dzięki czemu ciasto będzie bardziej plastyczne, a smak bardziej nasycony. Dodaj ½ szklanki oleju roślinnego, dobrze wymieszaj. 
Masę jajeczną wlać do ciasta i wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. 
Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki i wyrabiaj, aby ciasto wyglądało jak knedle lub trochę bardziej miękkie. Gotowe ciasto wyrabiamy w lodówce na 40 minut. 
Po 40 minutach wyjmij ciasto z lodówki, powinno być bardzo elastyczne. Posyp stół kuchenny mąką i dobrze rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta. 
Nadzienie można wziąć na każdy gust. Dzisiaj woleliśmy tarty twardy ser i zieleninę, a zamiast pizzy zrobimy też ciasta. Ostrożnie układamy nasze nadzienie wzdłuż połowy obwodu i zamykamy ciasto, jak na cheburku. 
Złóż brzegi i ułóż na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia należy przykryć pergaminem lub papierem do pieczenia. W ten sam sposób robimy resztę ciast. 
Na drugie danie wybraliśmy nadzienie mięsne. Nie rozwałkowujemy małego kawałka ciasta wałkiem, ale wyrównujemy go rękami. Możesz zrobić ciasta w absolutnie dowolnym kształcie, ponieważ nasze ciasto jest absolutnie uniwersalne. 
Nasze ciasta smarujemy ubitym jajkiem kurzym za pomocą pędzla kulinarnego. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij tam naszą blachę do pieczenia na około 10-15 minut. Ciasta powinny mieć dobrą złotą skórkę. 
Połóż gotowe ciasta na naczyniu. Jeśli masz resztki ciasta, możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. Nasze ciasto gotowe, smacznego! 
Przepis
Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Będziesz mógł dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i usłyszeć dodatkowe uwagi autora.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i gości ciastkami majonezowymi? A może masz własne sztuczki w przygotowaniu ciasta? Podziel się z nami swoimi wynikami, a także sekretami. Poszerzmy wspólnie nasze kulinarne umiejętności!
Inne przepisy na ciasto do pizzy
Włoskie ciasto na pizzę
ciasto na pizzę
ciasto na pizzę
Ciasto na wodzie
Ciasto drożdżowe na pizzę
Miłego czytania!