Ciasto do pizzy z majonezem według przepisu krok po kroku 🍕 ze zdjęciem

Łatwe i pyszne ciasto do pizzy z majonezem 🍕

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka gazowa lub elektryczna;
  • piekarnik;
  • patelnia;
  • talerze na składniki;
  • łyżka do mieszania;
  • śmigać;
  • wałek do ciasta;
  • Papier do pieczenia;
  • pergamin;
  • szczotka do gotowania.

Składniki

Nazwa Ilość
mleko 500 gramów
Suche drożdże 11 gramów
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1/2 stosu.
Jajka 3 szt.
Mąka 4 stosy
Olej roślinny 1/2 stosu.
majonez 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Wsyp do głębokiego talerza 3 szklanki przesianej mąki, 1 opakowanie suchych drożdży, 1 łyżeczkę soli i pół szklanki cukru, wszystko wymieszaj.

    Mąkę wymieszać z solą i suszonymi drożdżami.

  • Włączamy kuchenkę gazową i podgrzewamy 500 gramów mleka w rondlu. Gdy mleko się rozgrzeje, przelej je na talerz i w to samo miejsce wsyp mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło.

    Suche składniki wlej do podgrzanego mleka.

  • W osobnej misce ubij 3 jajka.

    Oddzielnie ubij jajka trzepaczką.

  • Następnie dodaj 2 łyżki majonezu, dzięki czemu ciasto będzie bardziej plastyczne, a smak bardziej nasycony. Dodaj ½ szklanki oleju roślinnego, dobrze wymieszaj.

    Dodaj majonez i olej roślinny do masy jajecznej.

  • Masę jajeczną wlać do ciasta i wszystko dobrze wymieszać trzepaczką.

    Dodaj masę jajeczną do ciasta i wymieszaj.

  • Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki i wyrabiaj, aby ciasto wyglądało jak knedle lub trochę bardziej miękkie. Gotowe ciasto wyrabiamy w lodówce na 40 minut.

    Dodać mąkę i zagnieść miękkie ciasto.

  • Po 40 minutach wyjmij ciasto z lodówki, powinno być bardzo elastyczne. Posyp stół kuchenny mąką i dobrze rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta.

    Gdy ciasto jest w lodówce, można je rozwałkować.

  • Nadzienie można wziąć na każdy gust. Dzisiaj woleliśmy tarty twardy ser i zieleninę, a zamiast pizzy zrobimy też ciasta. Ostrożnie układamy nasze nadzienie wzdłuż połowy obwodu i zamykamy ciasto, jak na cheburku.

    Z takiego ciasta można nawet uformować calzone.

  • Złóż brzegi i ułóż na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia należy przykryć pergaminem lub papierem do pieczenia. W ten sam sposób robimy resztę ciast.

    Uformowane produkty przenosimy na blachę do pieczenia.

  • Na drugie danie wybraliśmy nadzienie mięsne. Nie rozwałkowujemy małego kawałka ciasta wałkiem, ale wyrównujemy go rękami. Możesz zrobić ciasta w absolutnie dowolnym kształcie, ponieważ nasze ciasto jest absolutnie uniwersalne.

    Ciasto zaczynamy od dowolnego nadzienia i układamy produkty na blasze do pieczenia.

  • Nasze ciasta smarujemy ubitym jajkiem kurzym za pomocą pędzla kulinarnego.

    Nasmaruj puste miejsca ubitym żółtkiem.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyślij tam naszą blachę do pieczenia na około 10-15 minut. Ciasta powinny mieć dobrą złotą skórkę.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z produktami do piekarnika.

  • Połóż gotowe ciasta na naczyniu. Jeśli masz resztki ciasta, możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia. Nasze ciasto gotowe, smacznego!

    To majonezowe ciasto do pizzy jest naprawdę wszechstronne.

  • Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Będziesz mógł dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i usłyszeć dodatkowe uwagi autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i gości ciastkami majonezowymi? A może masz własne sztuczki w przygotowaniu ciasta? Podziel się z nami swoimi wynikami, a także sekretami. Poszerzmy wspólnie nasze kulinarne umiejętności!

    Inne przepisy na ciasto do pizzy

    Włoskie ciasto na pizzę

    ciasto na pizzę

    ciasto na pizzę

    Ciasto na wodzie

    Ciasto drożdżowe na pizzę

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author