Ciasto drożdżowe na bułki w mleku: przepis krok po kroku 🥛 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto drożdżowe na bułki w mleku

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska głęboka, pokrywka, trzepaczka, sitko, łyżka stołowa i łyżeczka, miska mała, szczoteczka silikonowa, blacha do pieczenia, piekarnik.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna 600 gramów
Zsiadłe mleko lub kefir 300 ml
Jaja kurze 2 szt.
Sól 2/3 łyżeczki
Cukier 4 łyżki. l.
Cukier waniliowy 1 saszetka
Drożdże na żywo 20 gramów
Olej roślinny 1 ul. l.
Masło 60 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • W kąpieli wodnej lekko podgrzej zsiadłe mleko lub kefir (300 ml) i przelej do głębokiej miski. Do miski dodaj żywe drożdże (20 gramów), pokrusz je na małe kawałki. W przypadku ich braku możesz użyć suchych drożdży, wtedy będziesz potrzebować 1 saszetki.

    Do miski wlać lekko podgrzane kwaśne mleko i wsypać do niej drożdże.

  • Dodaj cukier (2 łyżki) i dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Dodaj cukier.

  • Oddzielić od całkowitej masy mąki (600 gram) 5-6 łyżek mąki i dodać do miski.

    Dodaj 5-6 łyżek mąki i wymieszaj.

  • Wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania gładkości i przykryj pokrywką pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut, aby aktywować drożdże (powinna pojawić się pienista główka).

    Opara dobrze się podniosła.

  • Pozostały cukier (2 łyżki) wsypać do spienionych drożdży, dodać sól (2/3 łyżeczki) i dodać cukier waniliowy (jedna saszetka).

    Do ciasta dodać cukier, sól i cukier waniliowy.

  • Ubij jajko kurze (1 sztuka) i dodaj bezwonny olej roślinny (1 łyżka stołowa). Wszystko dobrze wymieszaj.

    Do ciasta dodajemy również olej roślinny, ubijamy jajko.

  • Zaczynamy wyrabiać ciasto: połowę pozostałej mąki przesiewamy na części i wyrabiamy ciasto łyżką.

    Przesiej mąkę partiami.

  • Gdy jest jeszcze lepkie (przyklei się do boków miski), ale będzie już miało kształt grudki, roztop masło (50 gram) i wlej do ciasta. Olej nie powinien być gorący, powinien być lekko ciepły.

    Gdy ciasto będzie jeszcze lepkie, dodaj roztopione masło.

  • Po wlaniu oleju zacznij wyrabiać ciasto rękami, stopniowo dodając resztę mąki.

    Do ciasta wymieszać masło, dodać więcej mąki.

  • Ugniataj ciasto rękoma, aż nie będzie już lepkie, ale miękkie i elastyczne.

    Zagnieść miękkie ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk.

  • Ugniecione ciasto przekładamy do miski, która jest przykryta torebką i pokrywką. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Ciasto należy pozostawić w misce w ciepłym miejscu, aby mogło wyrosnąć.

  • Następnie wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na posypany mąką stół, uderzamy w dół, zwijamy w koło, kilkakrotnie składamy i wkładamy do miski, aby ciasto znów wyrosło.

    Ubij wyrośnięte ciasto i pozwól mu ponownie wyrosnąć.

  • Z ciasta, które wyrosło po raz drugi, uformuj 12 kulek tej samej wielkości.

    Z gotowego ciasta formujemy kulki.

  • Każdą kulkę zwiń w małe owalne ciasto, złóż wzdłuż na pół i przekręć w rulon.

    Każdą kulkę zwijamy w długie ciasto, składamy wzdłuż na pół i zwijamy.

  • Uformowane bułeczki układamy na wysmarowanej masłem blasze (10 gramów) i przykrywamy folią spożywczą i ręcznikiem. Pozostaw bułki do wyrośnięcia na 20 minut.

    Powstałe bułeczki rozkładamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i odstawiamy, aby trochę urosły.

  • Zbliżone bułeczki smarujemy silikonowym pędzelkiem roztrzepanym jajkiem (1 szt.) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 20-25 minut.

    Następnie smarujemy produkty ubitym jajkiem lub żółtkiem.

  • Nie podpiekaj bułek zbyt mocno, bo wyschną. Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem. Jeśli jest suchy, bułki są gotowe.

    Jak widać, z takiego ciasta drożdżowego na bułki w mleku uzyskuje się bardzo apetyczne i smaczne produkty.

  • Przepis

    Jak prawidłowo zagnieść ciasto drożdżowe na bułeczki z kwaśnego mleka i zagnieść je, a także jak uformować bułeczki, patrz.

    Nauczyłeś się wyrabiać ciasto drożdżowe na bułki z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Receptura ciasta jest uniwersalna: umiarkowanie słodkie, umiarkowanie bogate, można je wykorzystać nie tylko do wypieku bułek, ale także do ciast czy bułek. Podczas pieczenia bułek można je faszerować rodzynkami, makiem lub po prostu cukrem. Spróbuj zrobić bułki z ciasta w przepisie i napisz w komentarzach, jeśli Ci się spodobało, a także podziel się swoimi przepisami na wyrabianie ciasta na bułki.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto drożdżowe z suszonymi drożdżami

    Ciasto na bułki

    Ciasto na bułkę

    Ciasto na bułkę

    Ciasto błyskawiczne

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author