
Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka miska;
- łyżka;
- film spożywczy;
- sito;
- Łopatka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka | 500 gramów |
Woda | 300 ml |
Suche drożdże | 1 łyżeczka |
Cukier | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól | 1/4 łyżeczki |
Olej roślinny | 60 ml |
Gotowanie krok po kroku
Proces przygotowania ciasta rozpoczyna się od rozpuszczenia drożdży. Wlej 1 łyżeczkę do głębokiej miski. suche drożdże i 2 łyżki. l. cukier, trochę mieszając. 
Do suchej mieszanki drożdży i cukru dodaj około 100 ciepłej wody. Możesz go podgrzać w kuchence mikrofalowej lub czajniku. W żadnym wypadku płyn nie powinien być zbyt gorący lub zimny, ponieważ wtedy drożdże się nie rozpuszczą. Dokładnie wymieszaj składniki. 
W misce drożdży możesz dodać 1 łyżkę. l. mąkę ze szkiełkiem, dokładnie mieszając składniki. 
Następnie wylej pozostałe 200 ml ciepłej wody. W porządku, jeśli pozostały małe grudki. 
Przykryj miskę drożdżami folią spożywczą i odstaw na 10 minut. W tym czasie drożdże staną się aktywne. 
Po 10 minutach zdejmij folię spożywczą, a jeśli drożdże nieco urosły, świadczy to o ich dobrej jakości i że działają. Jeśli drożdże nie wyrosły w żaden sposób przez 10 minut, nie ma sensu dodawać ich do ciasta, lepiej powtórzyć procedurę z innymi drożdżami. Drożdże wymieszać i wlać do dużej miski. Dodaj 1/4 łyżeczki. posolić i energicznie wymieszać łyżką stołową. 
Do drożdży dodać około 100 g przesianej przez sito mąki. Wymagane jest przesiewanie, aby mąka była nasycona tlenem, co sprawi, że ciasto stanie się jeszcze wspanialsze. Mieszaj łyżką, próbując rozpuścić grudki. Ale jeśli nie możesz się ich całkowicie pozbyć, to w porządku. 
Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia na 30 minut w ciepłym miejscu. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, wlej ciepłą wodę do dużej miski i połóż ciasto na wierzchu. 
Po pół godzinie ciasto kilkakrotnie wzrośnie. 
Dodaj 60 ml oleju roślinnego do ciasta, lekko mieszając łopatką. 
Stopniowo dodawać pozostałe 400 g mąki do ciasta, przesiewając je przez sito. Zagnieść ciasto łopatką w głębokiej misce. 
Gdy ciasto trochę się nabierze, przenosimy je na stół lub specjalną matę do wyrabiania ciasta. Powierzchnię obficie posyp mąką. Wyrabiaj ciasto przez około 7-10 minut. 
Gotowe ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przesadzaj z mąką, bo jak będzie jej za dużo to ciasto nie wyrośnie dobrze. 
Posmaruj ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, a także posmaruj głęboką miskę na dnie i od środka. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto mogło wyrosnąć. Zaleca się zaparzanie ciasta przez co najmniej 1 godzinę. 
Po 60 minutach ciasto jest gotowe i można z niego zrobić ciasta. Jako nadzienie możesz użyć maku, wiśni, a także zrobić je z ziemniakami, grzybami i innymi produktami, które lubisz. 
Przepis
film poświęcony przygotowaniu ciasta drożdżowego na ciasta na bazie wody. Dowiesz się, jakie składniki będą potrzebne w procesie gotowania i w jakiej ilości. Cały przepis jest szczegółowo opisany, więc nie będziesz miał żadnych trudności. Z ciasta można gotować ciasta ze słodkim lub słonym nadzieniem.
Czy próbowałeś zrobić ciasto drożdżowe przy użyciu wody? Z jakim nadzieniem lubisz gotować ciasta? Podziel się swoim przepisem na zrobienie pysznego chudego ciasta drożdżowego na ciasta w komentarzach.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto drożdżowe na ciasta w mleku
Ciasto na ciasta w maszynie do chleba
Ciasto na ciasta w mleku
Ciasto drożdżowe na ciasta w piekarniku
Ciasto na ciasta bez jaj
Smacznego!