Ciasto drożdżowe na ciasta na wodzie: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na ciasta drożdżowe na wodzie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • film spożywczy;
  • sito;
  • Łopatka.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 500 gramów
Woda 300 ml
Suche drożdże 1 łyżeczka
Cukier 2 łyżki stołowe. l.
Sól 1/4 łyżeczki
Olej roślinny 60 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Proces przygotowania ciasta rozpoczyna się od rozpuszczenia drożdży. Wlej 1 łyżeczkę do głębokiej miski. suche drożdże i 2 łyżki. l. cukier, trochę mieszając.

    Do miski wsyp cukier i drożdże.

  • Do suchej mieszanki drożdży i cukru dodaj około 100 ciepłej wody. Możesz go podgrzać w kuchence mikrofalowej lub czajniku. W żadnym wypadku płyn nie powinien być zbyt gorący lub zimny, ponieważ wtedy drożdże się nie rozpuszczą. Dokładnie wymieszaj składniki.

    Dodaj trochę ciepłej wody do drożdży.

  • W misce drożdży możesz dodać 1 łyżkę. l. mąkę ze szkiełkiem, dokładnie mieszając składniki.

    Dodaj też łyżkę mąki i wymieszaj.

  • Następnie wylej pozostałe 200 ml ciepłej wody. W porządku, jeśli pozostały małe grudki.

    Dodaj resztę wody i wymieszaj.

  • Przykryj miskę drożdżami folią spożywczą i odstaw na 10 minut. W tym czasie drożdże staną się aktywne.

    Miskę przykrywamy drożdżami folią i pozostawiamy do aktywacji.

  • Po 10 minutach zdejmij folię spożywczą, a jeśli drożdże nieco urosły, świadczy to o ich dobrej jakości i że działają. Jeśli drożdże nie wyrosły w żaden sposób przez 10 minut, nie ma sensu dodawać ich do ciasta, lepiej powtórzyć procedurę z innymi drożdżami. Drożdże wymieszać i wlać do dużej miski. Dodaj 1/4 łyżeczki. posolić i energicznie wymieszać łyżką stołową.

    Drożdże wlej do głębszej miski.

  • Do drożdży dodać około 100 g przesianej przez sito mąki. Wymagane jest przesiewanie, aby mąka była nasycona tlenem, co sprawi, że ciasto stanie się jeszcze wspanialsze. Mieszaj łyżką, próbując rozpuścić grudki. Ale jeśli nie możesz się ich całkowicie pozbyć, to w porządku.

    Przesiej mąkę do miski z drożdżami.

  • Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia na 30 minut w ciepłym miejscu. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, wlej ciepłą wodę do dużej miski i połóż ciasto na wierzchu.

    Wymieszaj masę i przykryj powstałe ciasto folią spożywczą.

  • Po pół godzinie ciasto kilkakrotnie wzrośnie.

    Opara dobrze się podniosła. możesz z nią pracować.

  • Dodaj 60 ml oleju roślinnego do ciasta, lekko mieszając łopatką.

    Dodaj olej roślinny do naparu.

  • Stopniowo dodawać pozostałe 400 g mąki do ciasta, przesiewając je przez sito. Zagnieść ciasto łopatką w głębokiej misce.

    Dodać mąkę i zagnieść ciasto.

  • Gdy ciasto trochę się nabierze, przenosimy je na stół lub specjalną matę do wyrabiania ciasta. Powierzchnię obficie posyp mąką. Wyrabiaj ciasto przez około 7-10 minut.

    Dobrze zagnieść ciasto rękami.

  • Gotowe ciasto jest miękkie i elastyczne. Nie przesadzaj z mąką, bo jak będzie jej za dużo to ciasto nie wyrośnie dobrze.

    Ciasto powinno być miękkie i gładkie.

  • Posmaruj ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, a także posmaruj głęboką miskę na dnie i od środka. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto mogło wyrosnąć. Zaleca się zaparzanie ciasta przez co najmniej 1 godzinę.

    Powstałe ciasto rozprowadzamy w misce wysmarowanej olejem roślinnym i pozostawiamy do wyrośnięcia na ciepło.

  • Po 60 minutach ciasto jest gotowe i można z niego zrobić ciasta. Jako nadzienie możesz użyć maku, wiśni, a także zrobić je z ziemniakami, grzybami i innymi produktami, które lubisz.

    To ciasto drożdżowe na placki na wodzie rośnie bardzo dobrze.

  • Przepis

    film poświęcony przygotowaniu ciasta drożdżowego na ciasta na bazie wody. Dowiesz się, jakie składniki będą potrzebne w procesie gotowania i w jakiej ilości. Cały przepis jest szczegółowo opisany, więc nie będziesz miał żadnych trudności. Z ciasta można gotować ciasta ze słodkim lub słonym nadzieniem.

    Czy próbowałeś zrobić ciasto drożdżowe przy użyciu wody? Z jakim nadzieniem lubisz gotować ciasta? Podziel się swoim przepisem na zrobienie pysznego chudego ciasta drożdżowego na ciasta w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto drożdżowe na ciasta w mleku
    Ciasto na ciasta w maszynie do chleba
    Ciasto na ciasta w mleku
    Ciasto drożdżowe na ciasta w piekarniku
    Ciasto na ciasta bez jaj

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author