
Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, sitko, kilka głębokich misek, folia spożywcza, trzepaczka lub mikser.
Składniki
Produkt | Ilość |
mleko | 125 ml |
masło | 100 gramów |
jajka kurze | 3 szt. |
śmietana 20-25% | 125 gramów |
mąka pszenna (wysokiej jakości) | 650 gramów |
suche drożdże) | 11g (1 saszetka) |
cukier waniliowy lub wanilina | 10 gramów |
Sól | 4 gramy |
cukier granulowany | 70 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. 
Aby przygotować bogate ciasto drożdżowe, musisz podgrzać 125 ml mleka. Nie powinno być gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą się źle zachowywać, a ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno. 
Następnie dodaj 11 g suchych drożdży i 1 łyżkę do ciepłego mleka. l. cukier granulowany, dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-25 minut, aż drożdże zaczną działać. Jeśli wolisz używać drożdży prasowanych, będziesz musiał wziąć 60 g. 
W osobnej głębokiej misce ubij 3 jajka w temperaturze pokojowej, a następnie dodaj do nich 125 g 20% kwaśnej śmietany (nie zimnej), pozostały cukier granulowany i cukier waniliowy. 
Ubijaj miksturę do uzyskania gładkości trzepaczką lub mikserem, ale nie ubijaj aż do uzyskania puszystej piany. 
Dodaj mieszankę drożdżowo-mleczną, która już zaczęła działać, do mieszanki cukru jajecznego, a następnie dobrze wymieszaj. 
W kilku etapach dodać 650 g przesianej mąki do jajek i mleka z drożdżami, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. 
Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. 
Po upływie wymaganego czasu do ciasta dodać 4 g soli, 100 g zmiękczonego (nie roztopionego) masła, a następnie wyrabiać przez 8-10 minut. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. 
Ponownie przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. 
Gdy ciasto wyrośnie, posyp trochę mąki na stole, połóż ciasto na blacie, a także posyp mąkę i rozciągnij prostokąt rękami. 
Następnie złóż 1/3 tego prostokąta do środka i kontynuuj, aż utworzy kwadrat. 
Następnie przykryj ciasto miską i odstaw na 20 minut, następnie ponownie wyprostuj, a następnie złóż w ten sam sposób. Po kilku zgięciach ciasto jest gotowe i możesz zacząć piec. 
Przepis
Jeśli lubisz rozpieszczać swoich bliskich pysznymi wypiekami drożdżowymi, ale nadal nie jesteś w stanie znaleźć odpowiedniego przepisu, proponujemy zapoznać się z tym filmem. W nim autorka pokaże, jak wyrabiać puszyste i delikatne ciasto na bazie drożdży i śmietany, które nadaje się zarówno do ciast, jak i bułek. Ten przepis nie wymaga stosowania drogich produktów i jest dostępny dla każdej gospodyni domowej.
Drodzy czytelnicy, które ciasto lubisz bardziej – ptysie czy drożdże? Jakie są najpopularniejsze wypieki, które robisz w domu? Lubisz dodawać do ciasta kwaśną śmietanę, czy wolisz klasyczne opcje wyrabiania ciasta? Podziel się sprawdzonymi przepisami na ciasta drożdżowe.
Inne przepisy na ciasta
Uniwersalne ciasto drożdżowe
Piaskowe ciasto drożdżowe
Ciasto francuskie drożdżowe
Słodkie ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe
Miłego czytania!