Ciasto drożdżowe na śmietanie krok po kroku przepis ze zdjęciem

Słodkie ciasto drożdżowe na śmietanie - palce oblizujesz

Sprzęt i przybory kuchenne:  waga kuchenna, sitko, kilka głębokich misek, folia spożywcza, trzepaczka lub mikser.

Składniki

Produkt Ilość
mleko 125 ml
masło 100 gramów
jajka kurze 3 szt.
śmietana 20-25% 125 gramów
mąka pszenna (wysokiej jakości) 650 gramów
suche drożdże) 11g (1 saszetka)
cukier waniliowy lub wanilina 10 gramów
Sól 4 gramy
cukier granulowany 70 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Wyjmij wszystkie składniki z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.

    Wcześniej wyjmij jedzenie z lodówki.

  • Aby przygotować bogate ciasto drożdżowe, musisz podgrzać 125 ml mleka. Nie powinno być gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą się źle zachowywać, a ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno.

    Mleko należy podgrzać.

  • Następnie dodaj 11 g suchych drożdży i 1 łyżkę do ciepłego mleka. l. cukier granulowany, dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-25 minut, aż drożdże zaczną działać. Jeśli wolisz używać drożdży prasowanych, będziesz musiał wziąć 60 g.

    Drożdże i cukier wlać do podgrzanego mleka.

  • W osobnej głębokiej misce ubij 3 jajka w temperaturze pokojowej, a następnie dodaj do nich 125 g 20% ​​kwaśnej śmietany (nie zimnej), pozostały cukier granulowany i cukier waniliowy.

    Oddzielnie połącz jajka, śmietanę i cukier.

  • Ubijaj miksturę do uzyskania gładkości trzepaczką lub mikserem, ale nie ubijaj aż do uzyskania puszystej piany.

    Wymieszaj jajka ze śmietaną i cukrem.

  • Dodaj mieszankę drożdżowo-mleczną, która już zaczęła działać, do mieszanki cukru jajecznego, a następnie dobrze wymieszaj.

    Dodać ciasto do jajka = masa śmietanowa.

  • W kilku etapach dodać 650 g przesianej mąki do jajek i mleka z drożdżami, dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto.

    Dodać mąkę i zagnieść ciasto.

  • Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą.

    odstawić ciasto na 20 minut.

  • Po upływie wymaganego czasu do ciasta dodać 4 g soli, 100 g zmiękczonego (nie roztopionego) masła, a następnie wyrabiać przez 8-10 minut. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

    Po 20 minutach do ciasta dodać sól i miękkie masło.

  • Ponownie przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

    Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do miski, w ciepłym miejscu.

  • Gdy ciasto wyrośnie, posyp trochę mąki na stole, połóż ciasto na blacie, a także posyp mąkę i rozciągnij prostokąt rękami.

    Przełóż wyrośnięte ciasto na stół i rozciągnij je na prostokąt.

  • Następnie złóż 1/3 tego prostokąta do środka i kontynuuj, aż utworzy kwadrat.

    Złożyć ciasto na trzy części, a następnie ponownie w ten sam sposób.

  • Następnie przykryj ciasto miską i odstaw na 20 minut, następnie ponownie wyprostuj, a następnie złóż w ten sam sposób. Po kilku zgięciach ciasto jest gotowe i możesz zacząć piec.

    Takie ciasto drożdżowe na śmietanie sprawi, że Twoje wypieki będą miękkie i przewiewne.

  • Przepis

    Jeśli lubisz rozpieszczać swoich bliskich pysznymi wypiekami drożdżowymi, ale nadal nie jesteś w stanie znaleźć odpowiedniego przepisu, proponujemy zapoznać się z tym filmem. W nim autorka pokaże, jak wyrabiać puszyste i delikatne ciasto na bazie drożdży i śmietany, które nadaje się zarówno do ciast, jak i bułek. Ten przepis nie wymaga stosowania drogich produktów i jest dostępny dla każdej gospodyni domowej.

    Drodzy czytelnicy, które ciasto lubisz bardziej – ptysie czy drożdże? Jakie są najpopularniejsze wypieki, które robisz w domu? Lubisz dodawać do ciasta kwaśną śmietanę, czy wolisz klasyczne opcje wyrabiania ciasta? Podziel się sprawdzonymi przepisami na ciasta drożdżowe.

    Inne przepisy na ciasta

    Uniwersalne ciasto drożdżowe

    Piaskowe ciasto drożdżowe

    Ciasto francuskie drożdżowe

    Słodkie ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author