
Klasyczne ciasto francuskie
Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, miarka, herbata i łyżki stołowe, miski, sitko, folia spożywcza, wałek do ciasta, nóż, szczotka, deska do krojenia.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 200 gramów |
sok cytrynowy | 1 łyżeczka |
Sól | 1/4 łyżeczki |
Masło | 200 gramów |
Woda | 100 ml |
Gotowanie krok po kroku
Wlej 1 łyżeczkę do 100 ml wody. sok cytrynowy. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, możesz wziąć kwas cytrynowy na czubek noża i rozcieńczyć go w łyżeczce wody. 
Do 200 g mąki po przesianiu dodać ćwierć łyżeczki soli. 
Zrób dołek w mące i wlej wodę i sok. 
Ciasto wymieszać łyżką, położyć na stole i zagnieść rękoma. Musisz ugniatać, aż do uzyskania gładkiego, jednorodnego stanu. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do dłoni i powierzchni stołu. 
Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce przez około pół godziny. 
Po upływie czasu połóż ciasto na stole, lekko posypane mąką. Ręce należy również posypać mąką. Najpierw rękoma formujemy prostokąt. 
Następnie ciasto rozwałkowujemy wałkiem do ciasta, odwracając i starając się zachować kształt. 
Pożądaną wielkość prostokąta określamy z ciasta bardzo prosto – za pomocą paczki masła. Powinien zmieścić 2 paczki oleju w poprzek i 2 wzdłuż. Plus 2-3 cm od każdej krawędzi. 
Paczkę masła (200 g) przeciąć wzdłuż na pół. Masło powinno być zimne, tylko z lodówki. 
Usuń nadmiar mąki z ciasta. 
Połóż oba kawałki masła na prostokącie od jednej krawędzi, cofając się o 2-3 cm od krawędzi. Zamykamy je drugą połową testu. 
W powstałej kopercie ostrożnie i ostrożnie przymocuj krawędzie. 
Kopertę rozwałkowujemy wałkiem aż do uzyskania grubości 7-8 mm, starając się zachować kształt wydłużonego prostokąta. 
Strząsając nadmiar mąki, złóż prostokąt na cztery: najpierw dwa razy (asymetrycznie), potem jeszcze dwa razy. 
Jeśli masło w cieście zmiękło – wyjmij je na pół godziny do lodówki. Jeśli jest jeszcze zimno – ponownie rozwałkuj ciasto, dopasowując się do pożądanego kształtu – długiego prostokąta. 
Strząsnąć mąkę i ponownie złożyć na cztery części. 
Połóż folię spożywczą na desce do krojenia. Posyp ciasto mąką na wierzchu i rozłóż je na folii tą stroną, na wierzch nakładamy również trochę mąki. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. 
Ciasto ponownie rozwałkowujemy zgodnie ze zwykłym wzorem, starając się robić to bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać warstw. 
Ponownie strząśnij mąkę pędzlem i złóż na cztery. 
Nakładamy go na folię, przykrywamy i wysyłamy do lodówki na kolejne pół godziny. 
Po raz ostatni wykonujemy manipulacje na rolowaniu i składaniu (tym razem na dwie równe połówki). Należy pamiętać, że za każdym razem warstwy stają się cieńsze i wymagają coraz delikatniejszego manipulowania. W wyniku czterech rolek w takim teście uzyskuje się 256 warstw – to klasyczna wersja. Przed użyciem ciasto przechowuj przez godzinę w lodówce. Takie ciasto można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce, w zamrażarce – do 2 tygodni. 
Szybkie ciasto francuskie
- Czas gotowania: 40 minut.
- Porcje: 1.
- Kalorie: 268 kalorii na 100 g.
- Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, miarka, łyżeczka, miski, sitko, drobna tarka, folia spożywcza, nóż.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 200 gramów |
sok cytrynowy | 1 łyżeczka |
Sól | 1/4 łyżeczki |
Masło | 100 gramów |
Woda | 60 ml |
Gotowanie krok po kroku
W 60 ml wody, wcześniej schłodzonej w lodówce, dodaj 1 łyżeczkę. sok z cytryny (kwasek cytrynowy można wziąć na czubek noża i rozcieńczyć w łyżeczce wody). 
Wlej ¼ łyżeczki do 200 g wstępnie przesianej mąki. Sól. 
100 g masła (należy najpierw trzymać je w zamrażarce przez 10 minut), drobno posiekać nożem lub wmasować bezpośrednio w mąkę na drobnej tarce, mieszając przy tym masło z mąką. 
Dobrze wymieszaj rękami i zrób w nim dołek. Wlej do niego wodę z sokiem. 
Ciasto formujemy w bryłę, będą w niej widoczne kawałki masła. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny. Takie ciasto można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce, w zamrażarce – do 2 tygodni. 
Przepis
Możesz szczegółowo zobaczyć cały proces wytwarzania klasycznego ciasta francuskiego bez drożdży i szybkiego ciasta francuskiego.
Drogie hostessy, jak często używasz ciasta francuskiego? Jakie wrażenie zrobiły na Tobie proponowane przepisy? Czekamy na Wasze opinie.
Inne przepisy na ciasto francuskie
Ptysie z twarogiem
strudel jabłkowy
Koperty nadziewane
Ptysie z dżemem
Bułeczki z Serem
Miłego czytania!