Ciasto francuskie bez drożdży według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Ciasto francuskie bez drożdży: dwie opcje gotowania

Klasyczne ciasto francuskie

Sprzęt i przybory kuchenne:  waga kuchenna, miarka, herbata i łyżki stołowe, miski, sitko, folia spożywcza, wałek do ciasta, nóż, szczotka, deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 200 gramów
sok cytrynowy 1 łyżeczka
Sól 1/4 łyżeczki
Masło 200 gramów
Woda 100 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 1 łyżeczkę do 100 ml wody. sok cytrynowy. Jeśli nie masz pod ręką cytryny, możesz wziąć kwas cytrynowy na czubek noża i rozcieńczyć go w łyżeczce wody.

    Dodaj sok z cytryny do lodowatej wody.

  • Do 200 g mąki po przesianiu dodać ćwierć łyżeczki soli.

    Połącz mąkę z solą.

  • Zrób dołek w mące i wlej wodę i sok.

    Robienie dziury w mące. wlej do niego wodę.

  • Ciasto wymieszać łyżką, położyć na stole i zagnieść rękoma. Musisz ugniatać, aż do uzyskania gładkiego, jednorodnego stanu. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do dłoni i powierzchni stołu.

    Ciasto zbieramy w kostkę.

  • Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce przez około pół godziny.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wyślij do lodówki.

  • Po upływie czasu połóż ciasto na stole, lekko posypane mąką. Ręce należy również posypać mąką. Najpierw rękoma formujemy prostokąt.

    Masę rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni.

  • Następnie ciasto rozwałkowujemy wałkiem do ciasta, odwracając i starając się zachować kształt.

    Ciasto rozwałkować na prostokątną warstwę.

  • Pożądaną wielkość prostokąta określamy z ciasta bardzo prosto – za pomocą paczki masła. Powinien zmieścić 2 paczki oleju w poprzek i 2 wzdłuż. Plus 2-3 cm od każdej krawędzi.

    na warstwie ciasta należy położyć dwie paczki masła wzdłuż i z przodu.

  • Paczkę masła (200 g) przeciąć wzdłuż na pół. Masło powinno być zimne, tylko z lodówki.

    Pokrój paczkę masła wzdłuż na dwie części.

  • Usuń nadmiar mąki z ciasta.

    Zmieść mąkę z ciasta za pomocą pędzla.

  • Połóż oba kawałki masła na prostokącie od jednej krawędzi, cofając się o 2-3 cm od krawędzi. Zamykamy je drugą połową testu.

    Jedną połowę ciasta posmarować masłem i przykryć drugą połową.

  • W powstałej kopercie ostrożnie i ostrożnie przymocuj krawędzie.

    Ściskamy krawędzie powstałej koperty.

  • Kopertę rozwałkowujemy wałkiem aż do uzyskania grubości 7-8 mm, starając się zachować kształt wydłużonego prostokąta.

    Rozwijamy powstały przedmiot.

  • Strząsając nadmiar mąki, złóż prostokąt na cztery: najpierw dwa razy (asymetrycznie), potem jeszcze dwa razy.

    Następnie ciasto należy złożyć na 4 warstwy.

  • Jeśli masło w cieście zmiękło – wyjmij je na pół godziny do lodówki. Jeśli jest jeszcze zimno – ponownie rozwałkuj ciasto, dopasowując się do pożądanego kształtu – długiego prostokąta.

    Ponownie rozwałkuj masę.

  • Strząsnąć mąkę i ponownie złożyć na cztery części.

    Ponownie złóż ciasto na ćwiartki.

  • Połóż folię spożywczą na desce do krojenia. Posyp ciasto mąką na wierzchu i rozłóż je na folii tą stroną, na wierzch nakładamy również trochę mąki. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wyślij do lodówki.

  • Ciasto ponownie rozwałkowujemy zgodnie ze zwykłym wzorem, starając się robić to bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać warstw.

    Wyjmij ciasto z lodówki i ponownie rozwałkuj.

  • Ponownie strząśnij mąkę pędzlem i złóż na cztery.

    Ponownie złóż ciasto na ćwiartki.

  • Nakładamy go na folię, przykrywamy i wysyłamy do lodówki na kolejne pół godziny.

    Zawinięte ciasto ponownie wstaw do lodówki.

  • Po raz ostatni wykonujemy manipulacje na rolowaniu i składaniu (tym razem na dwie równe połówki). Należy pamiętać, że za każdym razem warstwy stają się cieńsze i wymagają coraz delikatniejszego manipulowania. W wyniku czterech rolek w takim teście uzyskuje się 256 warstw – to klasyczna wersja. Przed użyciem ciasto przechowuj przez godzinę w lodówce. Takie ciasto można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce, w zamrażarce – do 2 tygodni.

    Ostatni raz powtarzamy manipulacje z wałkowaniem ciasta i gotowe.

  • Szybkie ciasto francuskie

    • Czas gotowania:  40 minut.
    • Porcje:  1.
    • Kalorie: 268 kalorii na 100 g.
    • Sprzęt i przybory kuchenne:  waga kuchenna, miarka, łyżeczka, miski, sitko, drobna tarka, folia spożywcza, nóż.

    Składniki

    Produkt Ilość
    Mąka pszenna 200 gramów
    sok cytrynowy 1 łyżeczka
    Sól 1/4 łyżeczki
    Masło 100 gramów
    Woda 60 ml

    Gotowanie krok po kroku

  • W 60 ml wody, wcześniej schłodzonej w lodówce, dodaj 1 łyżeczkę. sok z cytryny (kwasek cytrynowy można wziąć na czubek noża i rozcieńczyć w łyżeczce wody).

    Dodaj sok z cytryny do wody.

  • Wlej ¼ łyżeczki do 200 g wstępnie przesianej mąki. Sól.

    Dodaj sól do mąki.

  • 100 g masła (należy najpierw trzymać je w zamrażarce przez 10 minut), drobno posiekać nożem lub wmasować bezpośrednio w mąkę na drobnej tarce, mieszając przy tym masło z mąką.

    Zimne masło zetrzyj bezpośrednio z mąką.

  • Dobrze wymieszaj rękami i zrób w nim dołek. Wlej do niego wodę z sokiem.

    Masę wymieszać i dodać wodę.

  • Ciasto formujemy w bryłę, będą w niej widoczne kawałki masła. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny. Takie ciasto można przechowywać przez 3-4 dni w lodówce, w zamrażarce – do 2 tygodni.

    Szybkie ciasto francuskie bez drożdży jest gotowe.

  • Przepis

    Możesz szczegółowo zobaczyć cały proces wytwarzania klasycznego ciasta francuskiego bez drożdży i szybkiego ciasta francuskiego.

    Drogie hostessy, jak często używasz ciasta francuskiego? Jakie wrażenie zrobiły na Tobie proponowane przepisy? Czekamy na Wasze opinie.

    Inne przepisy na ciasto francuskie

    Ptysie z twarogiem

    strudel jabłkowy

    Koperty nadziewane

    Ptysie z dżemem

    Bułeczki z Serem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author