Ciasto francuskie bez drożdży według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Lekkie ciasto francuskie bez drożdży - każdy może to zrobić

Sprzęt AGD:  lodówka.
Sprzęt kuchenny:

  • zlewka;
  • wagi kuchenne;
  • Puchar;
  • głęboka miska;
  • śmigać;
  • film spożywczy;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • wałek do ciasta;
  • kutas.

Składniki

Przesiana mąka pszenna 200 gramów
Masło 200 gramów
Woda 100 ml
Sól 1-2 gramy
Sok cytrynowy 4-5 ml

Gotowanie krok po kroku

Najpierw przygotujmy bazę do testu:

  • Dodaj 4-5 ml soku z cytryny do 100 ml wody. Możesz zastąpić go kwasem cytrynowym, rozpuszczając bardzo małą jego ilość (dosłownie na czubku noża) w łyżeczce wody.

    Gotowanie ciasta bez drożdży

  • W głębokiej misce wymieszaj 200 g mąki i 1-2 g soli.

    Przygotuj składniki na ciasto

  • Zrób dołek w mące i wlej wodę i sok z cytryny.

    Aby przygotować ciasto, wymieszaj składniki

  • Zagnieść ciasto trzepaczką. Gdy się złapie, możesz położyć go na stole i ugniatać rękami – będzie łatwiej i wygodniej.

    Przesiej mąkę na ciasto

  • Ugniataj ciasto, aż grudka stanie się gładka i jednolita. Ciasto powinno stać się elastyczne, przyjemne w dotyku i przestać kleić się do dłoni. Ciasto zwinąć w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

    Aby przygotować, zawiń ciasto w folię spożywczą

  • Teraz utwórzmy warstwy:

  • Po pół godzinie posyp mąką stół i połóż na nim ciasto z lodówki. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto w prostokąt o grubości około 1 cm Według obszaru – 4 paczki masła powinny wizualnie pasować do tego prostokąta, a na krawędziach pozostają 1,5-2 cm „naddatków”.

    Ciasto rozwałkować, aby przygotować

  • Pokrój kawałek masła o wadze 200 g na dwie równe części. Nadmiar mąki z rozwałkowanego ciasta otrzepać pędzelkiem.Na jeden brzeg ciasta wyłożyć kawałki masła, przykryć wolnym brzegiem ciasta i dobrze ścisnąć brzegi, tworząc kopertę.

    Przygotuj olej na ciasto

  • Teraz rozwałkuj powstałą kopertę w warstwę o grubości do 1 cm. Idealnym wskaźnikiem byłoby 7-8 mm

    Przesiej mąkę na ciasto

  • Ponownie strząsnąć mąkę z ciasta i złożyć na ćwiartki. Następnie włącz ponownie. Powtórz proces składania, zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

    Ciasto francuskie bez drożdży według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Ciasto ponownie rozwałkować, a następnie złożyć na ćwiartki, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Ta manipulacja musi zostać powtórzona jeszcze raz.

    Lekkie ciasto francuskie bez drożdży - każdy może to zrobić

  • Teraz pozostaje jeszcze raz złożyć ciasto na cztery i pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Następnie możesz go używać zgodnie z przeznaczeniem – do pieczenia.

    ciasto bez drożdży jest gotowe

  • Miłego gotowania!

    Przepis

    Ten film przedstawia proces wytwarzania ciasta francuskiego bez drożdży. Możesz wyraźnie zobaczyć, jak prawidłowo złożyć i zwinąć, aby uzyskać dużą liczbę warstw w gotowym wypieku.

    Ciasto francuskie ma najlżejszą konsystencję, ale nie najłatwiejsze do zrobienia. Prawie wszyscy kochają ciasta francuskie i ciasta francuskie. Dlatego warto opanować technikę przygotowania tej kulinarnej rozkoszy. Co więcej, przepis nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Najważniejsze jest uważne przestudiowanie algorytmu i ścisłe przestrzeganie go, sekwencyjne składanie i rozwijanie ciasta.

    Zaletą tak klasycznego przepisu jest jego wszechstronność. Możesz z niego ugotować wszystko – ciasta, ptysie z nadzieniem lub bez. Tak, i możesz wybrać absolutnie dowolne nadzienie – zarówno słone, jak i słodkie, wytrawne i soczyste. Nie wpłynie to na jakość warstw podczas procesu pieczenia, a odniesiesz sukces!

    Podobał Ci się opisany przepis na ciasto francuskie bez drożdży? Czy udało Ci się na jej podstawie ugotować ciastka? Jeśli wiesz, jak ulepszyć i uprościć ten klasyczny przepis na ciasto francuskie lub jeśli masz własny przepis na taki kulinarny cud, podziel się swoimi pomysłami i wiedzą w komentarzach!

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na ravioli z żółtkiem

    Serwatkowe ciasto drożdżowe

    Cienkie ciasto Brik

    Kiełbasy w cieście francuskim

    Ciasto na kiełbaski w cieście

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author