Sprzęt AGD: lodówka.
Sprzęt kuchenny:
- zlewka;
- wagi kuchenne;
- Puchar;
- głęboka miska;
- śmigać;
- film spożywczy;
- deska do krojenia;
- nóż;
- wałek do ciasta;
- kutas.
Składniki
Przesiana mąka pszenna | 200 gramów |
Masło | 200 gramów |
Woda | 100 ml |
Sól | 1-2 gramy |
Sok cytrynowy | 4-5 ml |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotujmy bazę do testu:
Teraz utwórzmy warstwy:
Miłego gotowania!
Przepis
Ten film przedstawia proces wytwarzania ciasta francuskiego bez drożdży. Możesz wyraźnie zobaczyć, jak prawidłowo złożyć i zwinąć, aby uzyskać dużą liczbę warstw w gotowym wypieku.
Ciasto francuskie ma najlżejszą konsystencję, ale nie najłatwiejsze do zrobienia. Prawie wszyscy kochają ciasta francuskie i ciasta francuskie. Dlatego warto opanować technikę przygotowania tej kulinarnej rozkoszy. Co więcej, przepis nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Najważniejsze jest uważne przestudiowanie algorytmu i ścisłe przestrzeganie go, sekwencyjne składanie i rozwijanie ciasta.
Zaletą tak klasycznego przepisu jest jego wszechstronność. Możesz z niego ugotować wszystko – ciasta, ptysie z nadzieniem lub bez. Tak, i możesz wybrać absolutnie dowolne nadzienie – zarówno słone, jak i słodkie, wytrawne i soczyste. Nie wpłynie to na jakość warstw podczas procesu pieczenia, a odniesiesz sukces!
Podobał Ci się opisany przepis na ciasto francuskie bez drożdży? Czy udało Ci się na jej podstawie ugotować ciastka? Jeśli wiesz, jak ulepszyć i uprościć ten klasyczny przepis na ciasto francuskie lub jeśli masz własny przepis na taki kulinarny cud, podziel się swoimi pomysłami i wiedzą w komentarzach!
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na ravioli z żółtkiem
Serwatkowe ciasto drożdżowe
Cienkie ciasto Brik
Kiełbasy w cieście francuskim
Ciasto na kiełbaski w cieście
Miłego czytania!