Ciasto francuskie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto francuskie na piwie – po prostu rozpływa się w ustach

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • blacha do pieczenia;
  • głęboka miska;
  • tarka;
  • szpatułka kulinarna;
  • sito do mąki;
  • nóż kuchenny;
  • pergamin;
  • film spożywczy.

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka pszenna premium 550 gramów
Margaryna kremowa 250g
Jasne piwo 250 ml
Cukier puder 150 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce pokrój schłodzoną kremową margarynę (250 g) na małe kawałki. Aby margaryna była dobrze posiekana, włóż ją do zamrażarki na 10-15 minut. W razie potrzeby margarynę można zetrzeć na grubej tarce, co ułatwi mielenie.

    Aby zrobić ciasto francuskie, przygotuj składniki

  • Do miski z margaryną wsyp przesianą mąkę (500 g).

    Do robienia ciasta francuskiego. wymieszaj masło z mąką

  • Łyżką mieszamy masę, miażdżąc kawałki margaryny i mieszając je z mąką. Małymi porcjami do mąki dodajemy lekko schłodzone piwo (250 ml). Przechowuj piwo w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed zaparzeniem.

    Do robienia ciasta francuskiego. dodaj piwo

  • Używając łyżki stołowej lub łopatki, mieszaj mieszankę w misce, aż prawie cała mąka zostanie włączona do margaryny. Następnie zagnieść ciasto rękami. Po wyrobieniu uzyskuje się gęste jednorodne ciasto.

    Do robienia ciasta francuskiego. przygotować ciasto

  • Podziel ciasto na kilka w przybliżeniu identycznych części (3-4), aby później wygodniej było je rozwałkować. Umieść ciasto w misce, przykryj folią spożywczą. Całe ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.

    Do robienia ciasta francuskiego. podzielić ciasto na porcje

  • Blat posyp mąką (50 g). Jedną część ciasta rozwałkować na cienką warstwę o grubości około 5-6 mm.

    Do robienia ciasta francuskiego. rozwałkować ciasto

  • Z rozwałkowanej warstwy ciasta uformuj ciasteczka za pomocą foremek, okrągłe naczynia o małej średnicy. Wątrobie można nadać dowolny kształt – kwadratowy, rombowy, okrągły, owalny, prostokątny. Jeśli do krojenia ciasteczek używasz szklanego kubka, koniecznie zanurz go w mące, aby ciasto nie przywierało do brzegów naczynia. Powtórz kroki ze wszystkimi kawałkami ciasta.

    Do robienia ciasta francuskiego. tworzyć kształty

  • Połóż ciasteczka na blasze do pieczenia. Nie trzeba smarować blachy do pieczenia, ponieważ ciasto jest tłuste i nie przykleja się. W razie potrzeby możesz położyć arkusz pergaminu na blasze do pieczenia.

    Ciasto francuskie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 190-200°C na złoty kolor (około 10-15 minut). Gotowe ciasteczka grubo posyp cukrem pudrem (150 g).

    ciasto francuskie gotowe

  • Ciasteczka według tego przepisu mogą być słone lub słodkie: składniki są rozsypywane na powierzchni ciasta podczas wałkowania lub nakładane na gotowe produkty. Również na etapie wyrabiania do ciasta można wprowadzić różne smaki: cukier waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny lub pomarańczy.

    Czy wiedziałeś?  Gotowe słodkie ciasteczka można udekorować na różne sposoby: posypać lukrem, fondantem, posypać kokosem, startą czekoladą, posiekanymi orzechami, sezamem, dżemem i innymi dodatkami. Możesz również udekorować solone ciasteczka orzechami lub sezamem.

    Przepis

    Jak ugotować domowe ciasto francuskie na piwie w zwykłej kuchni, zobaczysz w poniższym materiale. Teraz proces pieczenia stanie się dość prosty, po prostu powtórz wszystkie czynności gospodyni z filmu.

    Szczegółowe instrukcje krok po kroku ze zdjęciami i fabułą w pełni ujawniają wszystkie zawiłości przygotowania tego ciasta francuskiego w domu. Teraz bez trudu upieczesz delikatny smakołyk. Słodkie wypieki francuskie podawane są z gorącą herbatą lub kawą, a słone wypieki idealnie nadają się do piwa.

    Jak zrobić ciasto francuskie? Jakie rodzaje wyrobów cukierniczych robicie na bazie ciasta francuskiego?

    Inne przepisy na ciasteczka

    szablowe ciasteczka

    ciasteczka sabaudzkie

    Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka

    Ciasteczka Uszy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author