Ciasto kefirowe bez drożdży według przepisu krok po kroku 🥛 ze zdjęciem

Ciasto kefirowe bez drożdży - prosty przepis w 1 minutę 🥛

Sprzęt i przybory kuchenne:  miski (2 szt.), łyżeczka i łyżka stołowa, sitko, drewniana szpatułka, czysty ręcznik.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna premium 730 gramów
Kefir o dowolnej zawartości tłuszczu 0,5 litra
Sól 1/3 łyżeczki (szczypać)
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka ze zjeżdżalnią
Olej roślinny 4-5 art. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Kefir (0,5 litra) lekko podgrzej do ciepłego stanu i wlej do dużej miski.

    Do miski wlej trochę podgrzanego kefiru.

  • Do kefiru wlej sodę (1 czubatą łyżeczkę). Mieszaj miksturę drewnianą szpatułką.

    Dodaj sodę do kefiru i wymieszaj.

  • Dodaj sól (1 szczypta) i olej słonecznikowy (4-5 łyżek). Wszystko dobrze wymieszaj.

    następnie dodaj sól i olej roślinny.

  • Przesiej mąkę pszenną (730 gramów) do osobnej miski. Stopniowo małymi porcjami dodawać mąkę do płynnej mieszanki i zagnieść ciasto. Najpierw drewnianą szpatułką, a gdy już nie da się wymieszać ciasta szpatułką, przestawiamy się na wyrabianie rękoma, dodając mąkę w razie potrzeby.

    Powoli dodaj mąkę do płynnych składników.

  • Ugniataj ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni i stanie się miękkie, elastyczne i plastyczne.

    Zagnieść miękkie elastyczne ciasto.

  • Spryskaj dno miski mąką, ułóż ugniecione ciasto w kulę i przykryj miskę czystym, suchym ręcznikiem. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, a następnie możesz zacząć formować produkty z ciasta. Ciasto kefirowe bez drożdży można wykorzystać do wypieku ciast z różnymi nadzieniami, zarówno słodkimi, jak i niesłodkimi, a to ciasto nadaje się również jako baza do pizzy z dowolnym nadzieniem, do pączków i placków smażonych na oleju.

    Ciasto kefirowe bez drożdży przygotowuje się szybko, możesz zacząć z nim pracować niemal od razu.

  • Przepis

    Jak bardzo szybko zagnieść ciasto na kefirze bez drożdży, patrz.

    Poznałeś przepis na robienie ciasta kefirowego bez użycia drożdży. Ciasto według tego przepisu jest bardzo szybkie i łatwe do wyrabiania, a ciasto z niego jest przewiewne i miękkie. Ciasto kefirowe bez drożdży nadaje się do smażonych i pieczonych w piekarniku ciast z dowolnym nadzieniem, a także może być używane do robienia pizzy i pączków. Z ciasta przygotowanego według przepisu upiecz ciasta lub pizze i napisz w komentarzach, czy wynik Ci się podobał.

    Inne przepisy na ciasta

    Cudowne ciasto bez jajek

    Ciasto kefirowe na bułki

    Ciasto drożdżowe choux

    ciasto ziemniaczane

    Ciasto na ormiański lawasz

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author