Ciasto kruche bez jajek według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kruche ciasto bez jajek na słodkie ciasta, ciasteczka, ciasta

Sprzęt i przybory kuchenne: sitko, głęboki pojemnik, miarka.

Składniki

Produkt Ilość
Premia z mąki pszennej 250g
Masło 150 gramów
brązowy cukier granulowany 100 gramów
Sól ¼ łyżeczki
mleko 70 ml

Gotowanie krok po kroku

Ważny! Masło (150 g) należy wcześniej wyjąć z lodówki. Musi mięknąć w temperaturze pokojowej i stać się elastycznym. Tutaj bardzo ważne jest, aby używać tylko wysokiej jakości i naturalnego oleju, ponieważ od tego będzie zależeć smak i konsystencja produktów.

  • Przesiej 250 gramów białej mąki pszennej do głębokiego pojemnika, dodaj do niego ¼ łyżeczki. sól i 100 gramów brązowego cukru. Wymieszać tak, aby cała sucha masa stała się jak najbardziej jednorodna, a mąkę wymieszać z cukrem.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.

  • Umieszczamy tam również 150 g masła i zaczynamy go mielić z mąką, jednocześnie je łącząc.

    Dodaj oleju.

  • Na początku zaczną się pojawiać okruchy, a gdy ciasto zostanie wystarczająco dobrze zagniecione, a masło połączy się z mąką i cukrem, masa zacznie być grubsza i bardziej giętka.

    Masło dokładnie wymieszać z mąką i cukrem.

  • Kiedy połączyliśmy składniki rękami i uzyskaliśmy jednolitą masę, wlej do niej 70 ml mleka. Jest to konieczne do zwilżenia suchego ciasta kruchego. Wtedy stanie się bardziej elastyczny i elastyczny.

    Dodaj mleko, aby ciasto było bardziej plastyczne.

  • Po dodaniu mleka dalej wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gęstą i elastyczną konsystencję.

    Osiągamy jednorodną i gładką konsystencję ciasta.

  • Gotowe ciasto kruche w swojej strukturze przypomina mokry piasek: jest kruchy i dobrze nadaje się do modelowania. Po ugotowaniu takie ciasto jest delikatne, chrupiące, ma jasny kremowy smak i zapach.

    Proste kruche ciasto bez jajek jest gotowe.

  • Aplikacje

    Takie kruche ciasto można wykorzystać do przygotowania wielu wyrobów cukierniczych i ciastek. Dobrze zachowuje się podczas pieczenia, nie rozpada się i nie pęka. Rozważ najpopularniejsze i najskuteczniejsze sposoby użycia kruchego ciasta bez jajek podczas gotowania.

    • Ciasteczka. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na pachnące i pyszne kruche ciasteczka. Ciasteczka można przyrządzać na wiele sposobów, dowolnie kształtować. Aby to zrobić, ciasto kruche należy rozwałkować na warstwę o grubości około 7-9 mm. Ważne jest, aby zachować tę samą grubość na całym obwodzie. Następnie trzeba uformować ciasteczka z warstwy: za pomocą specjalnych foremek cukierniczych, szklanki lub noża, pokroić ciasto na romb lub kostki. Gotowe produkty można posypać cukrem pudrem lub płatkami kokosowymi.
    • Ciastka. Niekończąca się lista nadzień do domowych słodyczy na kruchym cieście: mleko skondensowane, dżem, dżem, pasta czekoladowa. Aby stworzyć najprostsze ciasto, musisz podzielić powstałe ciasto na dwie części i zrolować każdą o grubości około 1 cm.Piec takie ciasta w piekarniku przez 15 minut. Na schłodzone ciasto nałóż żądane nadzienie i przymocuj drugie na wierzchu. Podziel na porcje, a deser gotowy.
    • Ciasto. Kruche ciasto wiśniowe jest bardzo popularne ze względu na swój niezwykły smak. Ciasto umieszcza się w okrągłym naczyniu do pieczenia, tak aby powstał rodzaj naczynia ze ściankami i dnem. Ważne jest, aby monitorować równomierność grubości w całym produkcie. Do tego naczynia z ciasta wlewa się przygotowane nadzienie wiśniowe – jagody starte z cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

    Przepis

    B przedstawia proces wyrabiania ciasta kruchego. Zobaczysz jaką konsystencję i konsystencję należy uzyskać.

    Drodzy czytelnicy, teraz wiecie, jak wyrabiać delikatne ciasto kruche bez jajek w domu. Jeśli wypróbowałeś już ten przepis, podziel się wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto kruche z kwaśną śmietaną

    Ciasto na ciasta wielkanocne

    Ciasto drożdżowe na chaczapuri

    Ciasto z wódką na czeburek

    Ciasto na czeburki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author