Ciasto kruche według prostego przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Najprostsze ciasto kruche, które rozpływa się w ustach

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, zdejmowana naczynie do pieczenia, mikser, nóż, widelec, lodówka.

Składniki

Masło 130 gramów
Mąka pszenna 130 gramów
mąka ryżowa 60 gramów
Cukier 60 gramów
Sól szczypać

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj wszystkie składniki i powierzchnię roboczą. Smak i kruchość ciasta kruchego w dużej mierze zależy od jakości i ilości masła. Dlatego weź 130 g dobrego masła 82,5% tłuszczu. Musi być zmiękczony. W tym przepisie nie używamy jajek, co zmniejsza ich kaloryczność.Umieścić masło i 60 g cukru w ​​misce miksera. Mieszaj na średnich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, około 3 do 4 minut. Nie spiesz się, aby zagnieść masło z cukrem, w przeciwnym razie jego granulki będą wyczuwalne w gotowym cieście. Nie mieszaj też zbyt długo, ponieważ olej może wydzielać wodę.

    Jak zrobić kruche ciasto

  • Następnie przesiewamy 130 g mąki pszennej, wzbogacając ją tlenem, wlewamy do miski miksera. Następnie dodaj 60 g mąki ryżowej i szczyptę soli. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednorodna masa.

    Aby zrobić kruche ciasto, wymieszaj składniki

  • Następnie pracuj rękami – uformujemy z ciasta kulę. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie klei się do rąk.

    Aby zrobić ciasto kruche, zagnieść ciasto

    Należy zauważyć, że dodatek wanilii, cynamonu, posiekanych orzechów może nadać ciastu zróżnicowany smak. Dodając nowe przyprawy za każdym razem, gdy robisz ciasto, będziesz cieszyć się nowym smakiem.

  • Ciasto rozprowadzamy w zdejmowanym naczyniu do pieczenia o średnicy 16 cm i rozprowadzamy palcami po dnie formy, nie robimy boków. Wizualnie podzielić ciasto na 8 części i nożem, nie przecinając do końca, obrysować. Nakłuć widelcem po całym obwodzie, aby nie puchł podczas pieczenia.

    Aby zrobić ciasto kruche, włóż ciasto do foremki

  • Formę z ciastem wkładamy do lodówki na 30 minut. Istnieje druga możliwość schładzania ciasta – po uformowaniu w kulkę włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i wysłać do lodówki, a następnie rozłożyć zgodnie z kształtem. Z powstałego ciasta możesz ugotować nie tylko ciasto, ale także lekkie, kruche ciasteczka. Gdy ciasto stygnie, rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Umieść ciasto w piekarniku na środkowym ruszcie i piecz przez 30-35 minut. Temperatura i czas pieczenia ciasta będą zależeć od piekarnika, więc uważnie obserwuj proces, aby skrócić/wydłużyć czas pieczenia lub podnieść/obniżyć temperaturę w razie potrzeby.

    Aby zrobić kruche ciasto, posyp produkt cukrem

  • Gdy ciasto jest upieczone i zarumienione, wyjąć z piekarnika i od razu posypać cukrem i ostudzić. Ciasto kruche jest gotowe, pokroić na kawałki i podać.

    Pyszne ciasto kruche jest gotowe

  • Smacznego!

    Przepis

    Możesz obejrzeć przepis, w którym zobaczysz, jak łatwo i szybko zrobić ciasto kruche, jakich prostych składników będziesz potrzebować, jak zrobić ciasto i upiec ciasto. Miłego oglądania!

    Jeśli podobał Ci się przepis na kruche ciasto, chcesz dodać swoje dodatki, życzenia lub opisać opcje przygotowania deseru, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Mam nadzieję, że przygotowanie ciasta zajmie Ci trochę czasu, a przyniesie Ci wielokrotnie więcej radości, przyjemnego picia herbaty!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto drożdżowe Ciasto
    rybne Ciasto rybne czerwone
    Ciasto kruche do Ciasto rybne
    Ciasto z kapustą i jajkiem
    Ciasto z jagodami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author