Ciasto luzem z twarogiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Masowe ciasto twarogowe - łatwe przygotowanie bez ciasta

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, długi nóż, łyżka stołowa, waga kuchenna i inne przybory miarowe, kilka pojemnych misek, patelnia z wysokimi bokami.

Składniki

składniki proporcje
Mąka pszenna 300-350g
masło 100-130g
twarożek 500-550g
jajko 3 szt.
cukier granulowany 100-150g
rodzynki (opcjonalnie) 100-150g
olej roślinny 15-20 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie do napełniania

  • Rodzynki w ilości 100-150 g zalać wrzątkiem i pozostawić w tej postaci na 10-15 minut. Po określonym czasie spuść wodę i opłucz wysuszone winogrona zimną bieżącą wodą. Rodzynki rozłożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia.

    Przygotuj składniki na ciasto serowe

  • Do głębokiej miski wrzuć 500-550 g twarogu. W tym przepisie zamiast twarogu sypkiego można użyć masy twarogowej.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, zmiel twarożek

  • Tam również rozbijamy trzy jajka kurze i wlewamy 100-150 g cukru pudru. Sam dostosuj ilość cukru w ​​zależności od kwasowości twarogu.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, wymieszaj składniki

  • Składniki dobrze wymieszać zwykłą łyżką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, ubij składniki

  • Dodaj tam przetworzone rodzynki i ponownie dobrze wymieszaj.

    Dodaj wszystkie składniki do miski

  • Gotowe nadzienie odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy do czasu, gdy będzie potrzebne.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, zmiel składniki

  • Przygotowanie ciasta

  • Przesiej przez drobne sito 300-350 g mąki pszennej, aby nasycić ją tlenem.

    Przesiej mąkę, aby zrobić ciasto luzem z twarogiem

  • Posmaruj mąkę 100-130 g miękkiego masła. Zalecam wyjęcie masła z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem pieczenia ciasta.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, połącz mąkę z masłem

  • Za pomocą noża posiekaj masło w mące na małe kawałki.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, zmiel okruchy mąki

  • Po nacieraniu obu składników czystymi rękami, aż do uzyskania okruchów mąki.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Składanie ciasta

  • Lekko posmaruj dno i boki patelni 15-20 ml oleju roślinnego. Niektórzy kucharze smarują patelnię masłem, nie wpływa to na smak gotowego produktu.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, posmaruj formę

  • Rozłóż połowę całkowitej objętości okruchów masła z mąki na wierzchu masła – to będzie dolne ciasto ciasta. Rozprowadź mieszankę mąki równomiernie na powierzchni patelni. W żadnym wypadku nie dociskaj masy do dna!

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, ułóż okruchy mąki na blasze do pieczenia

  • Całe nadzienie układamy na wierzchu obrabianego przedmiotu, po czym ostrożnie wyrównujemy je na całej patelni.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, ułóż nadzienie

  • Pozostałą mieszankę mąki wylać na nadzienie i równomiernie rozprowadzić.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, na nadzienie ułóż okruchy mąki

  • Produkt wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Ciasto pieczemy około 30-40 minut. Od czasu do czasu za pomocą wykałaczki sprawdzamy gotowość przysmaku, aby produkt nie wysychał. Gotowy smakołyk wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez około pół godziny.

    Aby przygotować ciasto luzem z twarogiem, włącz piekarnik

  • Dekoracja

    Jako dodatkowa dekoracja ciasta luzem z twarogiem idealnie sprawdzą się:

    • mieszanka śmietany i cukru lub cukru pudru;
    • roztopiona czekolada;
    • mleko skondensowane (surowe lub gotowane).

    Pyszne ciasto luzem z twarogiem gotowe

    Przepis

    Aby szybko i lepiej zrozumieć prostą technologię wytwarzania pachnącego i niezwykle smacznego ciasta luzem z twarogiem, musisz obejrzeć przedstawiony materiał.

    Teraz już wiesz, jak bez pomocy z zewnątrz i bez wychodzenia z domu możesz szybko i łatwo przygotować pyszny smakołyk. Gotowe ciasto będzie świetną ucztą po obfitym obiedzie lub kolacji. Proponowany przepis z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni lub mają mało wolnego czasu. Pamiętaj, aby w komentarzach napisać swoją recenzję dotyczącą smaku ciasta luzem z twarogiem, przygotowanego według opisanego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na ciasto

    Podarte ciasto lawaszowe z serem i zieleniną
    Ciasto z kapustą i rybą
    Ciasto francuskie z rybą
    Ciasto francuskie
    z jabłkami Ciasto z dżemem Murzyn w piance

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author