Ciasto miodowe na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne ciasto miodowe na patelni - szybkie, proste i niedrogie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia o średnicy 20 cm;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • kilka pojemnych misek;
  • śmigać;
  • dwie doniczki o różnych rozmiarach;
  • mikser.

Składniki

składniki Proporcje
Mąka pszenna 1-1,5 kg
miód o neutralnym smaku 60-80g
masło 180-200g
jajko 3 szt.
proszek do pieczenia 11 gramów
proszek do pieczenia 8-10g
cukier puder 500-600g
śmietana (zawartość tłuszczu nie mniej niż 20%) 850-900g
wanilia 1 opakowanie

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Najpierw musimy zrobić kąpiel wodną. Aby to zrobić, napełnij duży rondel do połowy bieżącą wodą i wyślij go do pieca. Mniejszy pojemnik kładziemy na dużym rondlu i pilnujemy, aby dno w żadnym wypadku nie stykało się z wodą. Włącz piec i dobrze podgrzej płyn. Do naczynia zainstalowanego nad wodą wsypać 60-80 g miodu. Pożądane jest, aby miód miał neutralny smak, ponieważ od tego zależy smak przygotowywanego ciasta.

    Rondel wkładamy do kąpieli wodnej i wlewamy do niego miód.

  • Rozłóż 180-200 g masła na miodzie. Zamiast masła można użyć margaryny.

    Natychmiast dodaj olej do miodu.

  • Wlej tam 300-350 g cukru pudru. Proszek można zastąpić cukrem granulowanym.

    Dodajemy również cukier puder.

  • Lekko mieszamy wszystkie składniki, po czym pozostawiamy je do rozgrzania do stanu płynnego.

    masę wymieszać i odstawić do ugotowania w łaźni wodnej.

  • W międzyczasie wbij trzy jajka do głębokiej miski. Tam dodajemy 11 g proszku do pieczenia i 8-10 g sody oczyszczonej.

    Ubijamy jajka do miski, dodajemy do nich sól i sodę.

  • Ubij powstałą mieszaninę dużą trzepaczką.

    Ubij jajka z sodą oczyszczoną.

  • Jak tylko masa stanie się jednorodna, wlej ją do mieszanki miodu.

    Masę jajeczną wprowadzamy do miodu, który przygotowywany jest w kąpieli wodnej.

  • Masę jajeczno-miodową gotujemy w kąpieli wodnej, aż zwiększy swoją objętość i nabierze jednolitej konsystencji.

    Masę mieszaj, aż zwiększy swoją objętość i rozjaśni.

  • Wyłącz piec i bez zdejmowania patelni dodaj około 400 g mąki do mieszanki miodu, wymieszaj.

    Częściowo zaczynamy wprowadzać mąkę do masy.

  • Następnie dodaj kolejne 400 g mąki i dobrze wymieszaj. Gdy mieszanie masy stanie się trudne i niewygodne, wyjmij mały rondelek z kąpieli wodnej i kontynuuj wyrabianie.

    Następnie zdejmij patelnię z pieca i dodaj mąkę.

  • Dodać pozostałą mąkę małymi porcjami i zagnieść jednorodne ciasto. Dla niektórych gospodyń domowych to ciasto zajmuje łącznie 1 kg mąki, dlatego uważnie monitoruj konsystencję ciasta. Przestajemy dodawać mąkę w momencie, gdy ciasto przestaje kleić się do dłoni, a także nabiera jednolitej, miękkiej konsystencji.

    Zagnieść gładkie ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk.

  • Korzhi

  • Gotowe ciasto dzielimy na dwie identyczne części, po czym każdą połowę dzielimy na dwie równe części.

    Ciasto podzielić na 4 równe części.

  • Każdą część zwijamy w małą kiełbasę, a następnie dzielimy na 5 równych części. W rezultacie powinniśmy otrzymać 20 półfabrykatów na ciasta.

    Z każdego kawałka ciasta zwijamy kiełbasę i dzielimy na 5 identycznych kawałków.

  • Bierzemy jeden blank i zwijamy go w cienką warstwę. Za pomocą zwykłej pokrywki o średnicy 20 cm wycinamy zgrabne kółko, a ozdoby odkładamy na bok.

    Każdy kawałek cienko zwijamy wałkiem do ciasta i wycinamy z niego ciasto pokrywką.

  • Uformowane ciasto układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, jak naleśniki. Podczas smażenia ogień powinien być poniżej średniego, należy również uważać przy obracaniu produktu, aby nie naruszyć jego integralności.

    Ciasta smażymy na patelni z obu stron.

  • Połóż gotowe ciasto na płaskim talerzu lub desce do krojenia. To samo robimy z resztą półfabrykatów.

    Wszystkie ciasta smażymy na złoty kolor.

  • Połóż resztki na blasze do pieczenia i włóż je do piekarnika.

    Resztki ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia i wysuszyć w piekarniku.

  • Zapiekamy dodatki do miękkości, po czym mielimy je do miękiszu w misce blendera.

    Zmielić skrawki na okruchy, którymi udekorujemy ciasto.

  • Krem

  • Gdy ciastka stygną, przygotuj krem. Wymieszaj 850-900 g śmietany i 200-250 g cukru pudru.

    Aby przygotować śmietankę, wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.

  • Dobrze wymieszaj składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Wystarczy wymieszać śmietankę, aż będzie gładka.

  • Składanie ciasta

  • Spód naczyń, na których zbierzemy ciasto, smarujemy niewielką ilością kremu, aby ciasto się nie wierciło.

    Posmaruj naczynie, na którym zbierzemy ciasto śmietaną.

  • Połóż pierwsze ciasto na kwaśnej śmietanie.

    Na krem ​​nakładamy pierwsze ciasto.

  • Obficie nasmaruj obrabiany przedmiot kwaśną śmietaną.

    Ciasto posmaruj obficie kremem.

  • Drugie ciasto rozkładamy na wierzchu, które również smarujemy śmietaną.

    ułóż następne ciasto, a także posmaruj kremem.

  • W ten sposób układamy wszystkie puste miejsca, zbierając wysokie, piękne ciasto. Po ułożeniu ostatniego ciasta posmaruj wierzch i boki produktu resztą śmietany.

    Zbieramy ciasto, pokrywamy wierzch i boki pozostałym kremem.

  • Posyp natłuszczone ciasto przygotowanymi wcześniej okruchami. Uformowany smakołyk wysyłamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

    Gotowe ciasto posyp okruchami.

  • Po tym okresie wykonujemy piękny wzór z roztopionej czekolady.

    Ciasto miodowe na patelni można udekorować siateczką roztopionej czekolady

  • Czy wiedziałeś?  Oprócz standardowej dekoracji można zastosować również alternatywną: okruchy cukiernicze, marmolady, owoce kandyzowane, a także świeże jagody lub plastry owoców.

    Przepis

    Jeśli opisane powyżej instrukcje nie wystarczyły, aby zrozumieć technologię gotowania ciasta miodowego na patelni, obejrzyj prezentowany film. Pokazuje cały proces gotowania od A do Z.

    Jeśli nigdy nie musiałeś gotować ciasta na patelni, dziś zacznij przygotowywać składniki. Ugotowany przysmak ma niesamowite, niepowtarzalne walory smakowe, których nie obserwuje się w cieście miodowym wypiekanym w piecu. Powiedz nam w komentarzach o swoich eksperymentach i innych wersjach tego deseru i nie zapomnij podać prawdziwej oceny opisanego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto kijowskie Ciasto
    bananowe
    Ciasto śmietankowe
    Ciasto czekoladowe Sacher
    Piernik bez pieczenia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author