Ciasto miodowe w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bujne ciasto miodowe w powolnej kuchence - bardzo prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • nóż kuchenny;
  • pojemnik do ubijania składników;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • szklanka 250 ml;
  • sito do przesiewania mąki;
  • pędzel kulinarny;
  • danie zgodne ze średnicą miski multicooker;
  • szpatułka kuchenna;
  • deska do krojenia;
  • mikser z trzepaczkami;
  • multicooker;
  • talerze deserowe do serwowania.

Składniki

Cukier 200 g (1 szklanka na 250 ml)
Jajka 3 szt.
Miód 3 art. l.
Proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
Soda 1/2 łyżeczki
Mąka 2 szklanki
Śmietana 20-25% 300g
Rafinowany olej roślinny 2-3 łyżeczki
kiwi 1 szt.
Pomarańczowy 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedziałeś?  Proszek do pieczenia ciasta zawiera już kwas cytrynowy. Dlatego jeśli mieszasz mąkę, sodę i proszek do pieczenia, w tym przypadku nie musisz gasić sody, zgaśnie ona w samym cieście podczas mieszania składników.

Gotowanie ciasta

  • Łamiemy 3 szt. jajka w misce do ubijania, do jajek wsypać 1/2 szklanki cukru i ubić mikserem trzepaczką na wolnych obrotach, aż pojawi się piana.

    Jak ugotować ciasto miodowe w powolnej kuchence

  • Dodaj do powstałej mieszaniny 3 łyżki. l. kochanie, kontynuuj ubijanie, aż do całkowitego połączenia.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, przygotuj składniki

  • Wsyp mąkę do szklanki o pojemności 250 ml (napełnij szklankę po brzegach), dodaj do niej 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki. soda, przesiać tę mieszankę przez sito do ubitych jajek z miodem, trochę wymieszać łyżką stołową. Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki do mieszanki. Najpierw lekko wymieszaj łyżką, a następnie mikserem, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, ubij składniki

  • Wlej 2-3 łyżeczki do miski multicooker. olej roślinny. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj nim spód i boki miski.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, przygotuj miskę do pieczenia

  • Łyżką włóż ciasto do miski multicooker, lekko wypoziomuj.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, włóż ciasto do miski

  • Włączamy multicooker do trybu „Pieczenie” na 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wyłączamy tryb „Grzanie” w multicookerze (jeśli włącza się automatycznie) i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut pod zamkniętą pokrywką .

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, ustaw żądany tryb

  • Krem do gotowania i dekoracje

  • Do miski do ubijania wlej 300 g śmietany i 1/2 szklanki cukru. Mieszaj mieszaninę mikserem, aż będzie gładka. Wysyłamy go do lodówki na 10-15 minut.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, ubij składniki na krem

  • Kiwi obrać 1 szt. i pomarańczowy 1 szt. ze skórki. Kiwi kroimy na cienkie kółka 3-4 mm, a pomarańczę na ćwiartki tych samych kółek.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, pokrój owoce

  • Tworzymy ciasto

  • Za pomocą 2 szt. do jednej z nich dostajemy ciasto miodowe z multicookera (różne sposoby na wydobycie ciastek z multicookera można znaleźć w Internecie).

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, ostudź biszkopt

  • Obrysowujemy ciasta (3 szt.) Z przyszłego ciasta, krojąc upieczoną skórkę w kółko nożem. Następnie w końcu wyciąć.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, pokrój biszkopt na ciastka

  • Dwa górne ciasta odkładamy w wolnym naczyniu za pomocą noża i/lub kuchennej szpatułki. Dolny placek pokrywamy schłodzoną śmietaną (1/3 ilości), na wierzchu kładziemy plastry pomarańczy, przykrywamy środkowym ciastem, posmarowujemy śmietaną (1/2 pozostałej).

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, posmaruj ciastka kremem

  • Ciasto zamykamy górnym ciastem i smarujemy resztą kremu. Na wierzch połóż plasterki kiwi i plasterki pomarańczy (jeśli występują). Możesz również użyć innych wybranych owoców i jagód.

    Aby przygotować ciasto miodowe w powolnej kuchence, przygotuj wszystkie składniki

  • Ciasto jest gotowe, teraz wkładamy je do lodówki na 6-8 godzin do namoczenia i schłodzenia.

    Pyszne ciasto miodowe w powolnej kuchence jest gotowe

  • Smacznego!

    Przepis

    Na filmie zobaczysz, jak krok po kroku zrobić ciasto miodowe z prostych składników, dowiedz się więcej o niuansach całego procesu. Zobaczysz również oryginalny sposób krojenia ciasta na warstwy za pomocą zwykłej nici do szycia oraz jeden ze sposobów wyjmowania ciastek z multicookera.
    Miłego oglądania!

    Drodzy czytelnicy, jeśli macie jakieś pytania lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat przepisu, chcecie podzielić się swoimi wynikami gotowania, proszę zostawcie swoje komentarze poniżej. Interesują nas Twoje uzupełnienia i komentarze. Powodzenia w gotowaniu, sztuce kulinarnej i dobrym nastroju!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto zebry z kwaśną śmietaną
    Ciasto sowieckie Ptasie mleko
    Ciasto (ciasto) Zebra w wolnym naczyniu
    Ciasto piernikowe z bananami Ciasto
    ptasie z kaszą manną

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author