Ciasto na belyashi z mięsem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto na pyszne belyashi z mięsem - szczegółowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • miska do wyrabiania ciasta;
  • łyżka;
  • Łopatka;
  • powierzchnia robocza;
  • pojemniki na składniki;
  • pokrywa miski.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 300-400g
mleko 150 gramów
Woda 150 gramów
Sól 1-2 łyżeczki
Suche drożdże 10 gramów
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Cukier 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Robimy starter do testu. W tym celu do jednej miski wsypać drożdże, jedną łyżkę cukru, wodę i dobrze wymieszać łyżką. Umieść starter w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą.

  • Gdy drożdże rosną, zaczynamy przygotowywać ciasto. Aby to zrobić, wlej do miski wodę, mleko, sól, cukier, olej roślinny i dodaj przesianą mąkę. Najpierw dodaj połowę mąki i dobrze wymieszaj.

    Wlej wodę do miski, dodaj sól, cukier, olej roślinny, przesiej część mąki.

  • Dodaj starter, który stał przez 10-15 minut w ciepłym miejscu.

    Po wymieszaniu składników dodaj do nich ciasto.

  • Dobrze wymieszaj i dodaj resztę mąki.

    Dodaj ponownie mąkę.

  • Zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Będzie gotowy, gdy przestanie kleić się do rąk.

    Zagnieść takie ciasto, które nie przyklei się do rąk.

  • Ciasto przykryć pokrywką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto odstawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu.

  • Po 1 godzinie zdejmij pokrywkę i lekko wyrabiaj ciasto rękami.

    Ciasto bardzo dobrze wyrosło, ubij je.

  • Następnie pozostaw ciasto w misce, przykryj pokrywką i ponownie włóż do ciepłego miejsca na kolejne 40 minut.

    Teraz niech ciasto ponownie wyrośnie.

  • Po ustalonym czasie możesz pracować z testem.

    Teraz ciasto na belyashi z mięsem jest gotowe.

  • Opcje ciasta

    Oprócz pysznych i soczystych białek z mięsem, z tego ciasta można ugotować wiele innych potraw. Na przykład to ciasto jest idealne do:

    • pieczenie puszystych bułek;
    • Bułki do pieczenia burgerów;
    • stworzenie podstawy do pizzy;
    • ciasta do pieczenia;
    • pieczenie bułek z nadzieniem;
    • pieczenie ciast.

    Jak widać, opcji jest bardzo dużo. Spróbuj poeksperymentować z dodawaniem nasion lnu lub pestek dyni do ciasta, aby było zdrowsze. Dodatkowo możesz dodać wszystko, co przyjdzie Ci do głowy, w zależności od przepisu, na przykład: cebulę, czosnek, orzechy, nasiona, sezam, suszone zioła, paprykę, oliwki lub czarne oliwki. Dzięki tym dodatkom ciasto stanie się nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej użyteczne, ponieważ wszystkie te składniki zawierają dużo witamin, mikro i makroelementów niezbędnych dla zdrowia człowieka.

    Przepis

    Aby wizualnie przestudiować ten przepis, możesz to obejrzeć. Z niego dowiesz się, jak prawidłowo wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Dzięki szczegółowym instrukcjom na pewno będziesz w stanie samodzielnie ugotować dokładnie to samo ciasto na białka lub dowolne inne danie. Miłego oglądania!

    Teraz już wiesz, że przygotowanie ciasta na białe mięso z mięsem jest bardzo łatwe i proste. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników i zagnieść ciasto. W rezultacie otrzymasz pyszną bogatą bazę do swoich białek lub innego dania, które zdecydujesz się ugotować. Lubisz białe? Jak myślisz, do czego jeszcze można użyć tego ciasta? Podziel się swoimi odpowiedziami w komentarzach poniżej i daj nam znać, czy podobał Ci się ten przepis!

    Inne przepisy na belyash

    Ciasto na Vak-białe

    leniwi biali

    Bujny belyashi

    Belyashi na kefirze

    Farsz do białych

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author