Ciasto na białka według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Bujne i smaczne ciasto na białka

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboki pojemnik do wyrabiania ciasta;
  • sito;
  • Puchar;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • film spożywczy;
  • ręcznik;
  • pojemnik do wyrabiania ciasta.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 1 kg
mleko 400 ml
Woda 250 ml
Suche drożdże 20 gramów
Olej roślinny 6 art. l.
Sól 2 łyżeczki
Cukier 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Do przepisu potrzebujemy 650 g ciepłego płynu. Możesz użyć 400 ml mleka i 250 ml wody, jak wskazano na liście składników, ale jeśli mleko nie jest dostępne, możesz użyć tylko wody. Zarówno mleko jak i wodę należy podgrzać do temperatury 40-42 stopni. Możesz to sprawdzić termometrem spożywczym lub zanurzając palec w płynie. Mleko i woda powinny być dobrze ciepłe, ale nie oparzenia.

    Woda i mleko muszą być podgrzane.

  • Przesiej 1 kg mąki do głębokiej miski. Na środku zrób dołek i wlej do niego ciepłe mleko i połowę wody.

    Mąkę przesiej, zrób w niej dołek, wlej mleko.

  • Do drugiej połowy wody wlej 20 g szybko działających suchych drożdży i dodaj 1 łyżkę. l. Sahara. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na chwilę, aż utworzy się bujna piankowa czapeczka. Niektórzy producenci zalecają dodawanie drożdży bezpośrednio do ciasta, ale przed rozpoczęciem wyrabiania lepiej sprawdzić ich jakość. Jeśli nasadka z pianki nie podnosi się, oznacza to, że drożdże są odpowiednio słabej jakości, nie można na nich ugotować ciasta.

    Wymieszaj drożdże i cukier w ciepłej wodzie.

  • Po pojawieniu się na drożdżach soczystej piankowej czapeczki, wlewamy je również do miski z resztą składników. Dodaj 1 łyżeczkę. sól i 6 łyżek. l. bezwonny olej roślinny.

    Dodać drożdże do mąki, dodać sól, cukier, olej roślinny.

  • Zaczynamy wyrabiać ciasto. Najpierw łyżką lub szpatułką delikatnie wsypując mąkę do środka miski, a gdy ciasto zgęstnieje do tego stopnia, że ​​problematyczne staje się mieszanie łyżką, zaczynamy ugniatać rękami. Następnie rozprowadzić na blacie i ugniatać przez kolejne 5-10 minut.

    Zagniatamy ciasto.

  • Nasmaruj ściany czystego pojemnika olejem roślinnym i włóż do niego ciasto. Wierzch samego ciasta jest również lekko nasmarowany olejem roślinnym. Przykryj folią spożywczą lub torebką, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto potroi się.

    Ciasto przykryć do miski folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Gdy ciasto wyrośnie, połóż je na blacie, posyp niewielką ilością mąki i delikatnie zagniataj. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie zakłócać lekkości. Następnie podziel ciasto na części i przystąp do formowania białek. Ze wskazanej ilości składników uzyskuje się około 1650 g ciasta.

    bujne ciasto na białka pozostaje tylko do wyrobienia i można formować ciastka.

  • Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące robienia ciasta drożdżowego na białka. Autor szczegółowo mówi, co jest do tego potrzebne i w jakiej kolejności mieszać wszystkie niezbędne składniki. Pokazuje również wyraźnie, jak sprawdzić jakość drożdży i zagnieść gotowe ciasto.

    Więc teraz wiesz, jak zagnieść puszyste i smaczne ciasto na białka. Czy pracowałeś wcześniej z ciastem drożdżowym? Jakie drożdże wolisz używać: suche czy świeże? Czy sprawdzasz jakość drożdży przed wyrobieniem ciasta? Podobał Ci się nasz przepis? Czy jesteś gotów sam to powtórzyć? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na belyash

    tatarski belyashi

    Ciasto z suszonymi drożdżami

    Belyashi na kefirze

    Belyashi z mięsem

    Belyashi z ciasta drożdżowego

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author