Ciasto na bułki jak puch: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na bułki jak puch

Sprzęt i przybory kuchenne:  miarka, waga kuchenna, wypiekacz do chleba (lub mikser), sitko, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, ręcznik, szczotka do gotowania, mała miska.

Składniki

Mąka 0,4 kg
jajko 1 szt.
Suche drożdże 1 ul. l.
Cukier 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 1 ul. l.
Sól 1 łyżeczka
Masło 25 gramów
mleko 240 ml
żółtko 1 szt.
Woda 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Do wiadra wypiekacza wlej 240 ml ciepłego mleka. Dodaj jedno jajko. Dodajemy 1 łyżkę. l. olej roślinny i 25 masła (po roztopieniu).

    Aby zrobić bułki, przygotuj składniki

  • Następnie wlej 2 łyżki. l. cukier i 1 łyżeczka. Sól. Po przesianiu zasypiamy 0,4 kg mąki.

    Przesiej mąkę do bułek

  • Ostatni składnik – dodaj 1 łyżkę. l. suche drożdże.

    Dodać drożdże do bułek

  • Wybieramy tryb „ciasta” w maszynie do chleba, po wyrobieniu, pozwól mu się podnieść, zajmie to półtorej godziny. Powierzchnię roboczą lekko oprószyć mąką i ułożyć na niej wyrośnięte ciasto. Przy ścisłym zachowaniu wszystkich proporcji ciasto wychodzi miękkie, miękkie, absolutnie nie przykleja się do palców. Zagnieść trochę ciasto i uformować z niego wałek.

    Aby zrobić bułki, podziel ciasto

  • Wałek kroimy na wymaganą ilość części – w zależności od tego, jaki rozmiar preferujesz do pieczenia. Aby uzyskać dość duże bułeczki, wałek dzielimy na 9 części – takie produkty można wykorzystać również do kanapek.

    Formuj puste miejsca do bułek

  • Lekko miażdżymy każdy kawałek i zbieramy go w kulkę, którą należy lekko uszczypnąć, po czym należy ją trochę przetoczyć po stole. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zamykamy blachę do pieczenia ręcznikiem i czekamy godzinę.

    Ciasto na bułki, jak puch: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • W tym czasie w małej misce wymieszać 1 żółtko z 1 łyżką. l. woda.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na bułki jak puch

  • Posmaruj każdą bułkę mieszanką żółtka. Ta procedura nada produktom apetyczny złoty odcień. Nie jest to konieczne.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić bułki

  • Blachę do pieczenia ustawiamy w piekarniku nagrzanym do 190ºС – miękkie, jak puch, bułeczki będą gotowe za około 20 minut.

    przygotowanie ciasta na bułki jak puch

  • Przepis

    Autor filmu szczegółowo zademonstruje przepis na zrobienie wspaniałego ciasta – bardzo prostego, ale niesamowicie smacznego, z którego uzyskuje się doskonałe bułeczki.

    Drodzy czytelnicy, piszcie o swoich osobistych doświadczeniach z wyrabianiem ciasta na bułki. Jak sprawdził się Twój przepis? Czy używasz jakichś sekretów? Zapraszamy do dzielenia się.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na bułkę

    Ciasto na bułkę

    Ciasto błyskawiczne

    Ciasto francuskie bez drożdży

    Ciasto na ravioli z żółtkiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author