
Sprzęt i przybory kuchenne: głęboka miska do wyrabiania ciasta, miarka, łyżka stołowa, łyżeczka, waga kuchenna, trzepaczka, łopatka, naczynie do pieczenia, szczoteczka silikonowa, miska, papier do pieczenia, silikonowa mata do pieczenia , folia spożywcza, blacha do pieczenia, piekarnik.
Składniki
mleko | 200 gramów |
Masło | 65 gramów |
Kurze jajo | 2 szt. |
Cukier | 5 ul. l. |
Drożdże | 7 gramów |
Mąka pszenna | 430-450 g |
Olej roślinny | 3 art. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw musisz przesiać mąkę. Następnie podgrzej mleko do temperatury 40-42 stopni i przelej je do głębokiego pojemnika do wyrabiania ciasta. Następnie dodaj 7 g suchych, szybko działających drożdży i 3 łyżki. l. Sahara. Dokładnie wymieszać. 
Dodaj 3 łyżki. l przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze 1 łyżkę. l. mąkę i ponownie wymieszaj. 
Przykryj pojemnik folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto rośnie, przystępujemy do przygotowania muffinki. Rozbij 1 jajko kurze do osobnego pojemnika, dodaj 1 łyżeczkę. sól i 2 łyżki. l. cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie roztop 50 g masła, schłódź do temperatury pokojowej i dodaj do jajka z cukrem. Mieszaj do uzyskania gładkości. 
Gdy ciasto zbliży się, czyli urosło 2-3 razy, dodaj muffinę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i wymieszać. 
Gdy ciasto stanie się zbyt gęste i trudne do wyrobienia łopatką, przenieś ciasto na blat lub silikonową matę do pieczenia, lekko oprószając je mąką. Zalej ciasto 3 łyżkami. łyżki oleju roślinnego i zacznij ugniatać rękami. Ugniataj przez 5 minut, aż będzie gładka. Ciasto jest miękkie i nie klei się do rąk. 
Następnie posmaruj głęboki pojemnik olejem roślinnym, przełóż do niego ciasto, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Po 30 minutach robimy rozgrzewkę. 
Gdy ciasto rośnie, przygotuj polewę na bułki. Aby to zrobić, potrzebujemy 30 g mąki, 15 g masła i 2 łyżki. l. Sahara. Mąkę wsypać do osobnego pojemnika, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodaj masło i zmiel na okruchy. 
Gotowe ciasto podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek zwinąć w kulkę, przykryć folią i odstawić na 10 minut. 
Następnie formujemy ciasto z kuli. Umieść nadzienie na środku ciasta i uformuj bułkę, zawijając ciasto w supeł. Pamiętaj, aby ostrożnie ścisnąć brzegi, aby bułka nie rozpadła się podczas pieczenia. 
Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Nasmaruj puste miejsca luźnym żółtkiem i posyp okruchami. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Smacznego. 
Przepis
W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące wyrabiania ciasta na bułki w piekarniku. Autor szczegółowo opowiada, w jakich proporcjach mieszać składniki na ciasto, jak zagnieść gotowe ciasto i ile pozostawić do wyrośnięcia. A także wyraźnie pokazuje, jak formować puste miejsca na bułki z nadzieniem.
Więc teraz wiesz, jak zagnieść ciasto na bułki w piekarniku. Upiekłeś już te bułeczki? Czy użyłeś posypki cukrowej? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na bułkę
Ciasto błyskawiczne
Ciasto francuskie bez drożdży
Ciasto na ravioli z żółtkiem
Serwatkowe ciasto drożdżowe
Miłego czytania!