Ciasto na bułki w piekarniku: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na bułki w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:  głęboka miska do wyrabiania ciasta, miarka, łyżka stołowa, łyżeczka, waga kuchenna, trzepaczka, łopatka, naczynie do pieczenia, szczoteczka silikonowa, miska, papier do pieczenia, silikonowa mata do pieczenia , folia spożywcza, blacha do pieczenia, piekarnik.

Składniki

mleko 200 gramów
Masło 65 gramów
Kurze jajo 2 szt.
Cukier 5 ul. l.
Drożdże 7 gramów
Mąka pszenna 430-450 g
Olej roślinny 3 art. l.
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz przesiać mąkę. Następnie podgrzej mleko do temperatury 40-42 stopni i przelej je do głębokiego pojemnika do wyrabiania ciasta. Następnie dodaj 7 g suchych, szybko działających drożdży i 3 łyżki. l. Sahara. Dokładnie wymieszać.

    Gotowanie ciasta na bułki w piekarniku

  • Dodaj 3 łyżki. l przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze 1 łyżkę. l. mąkę i ponownie wymieszaj.

    Aby przygotować budki, przygotuj ciasto

  • Przykryj pojemnik folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto rośnie, przystępujemy do przygotowania muffinki. Rozbij 1 jajko kurze do osobnego pojemnika, dodaj 1 łyżeczkę. sól i 2 łyżki. l. cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie roztop 50 g masła, schłódź do temperatury pokojowej i dodaj do jajka z cukrem. Mieszaj do uzyskania gładkości.

    Aby przygotować budki, wymieszaj jajka i cukier

  • Gdy ciasto zbliży się, czyli urosło 2-3 razy, dodaj muffinę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i wymieszać.

    Aby przygotować budki, wymieszaj składniki

  • Gdy ciasto stanie się zbyt gęste i trudne do wyrobienia łopatką, przenieś ciasto na blat lub silikonową matę do pieczenia, lekko oprószając je mąką. Zalej ciasto 3 łyżkami. łyżki oleju roślinnego i zacznij ugniatać rękami. Ugniataj przez 5 minut, aż będzie gładka. Ciasto jest miękkie i nie klei się do rąk.

    Aby przygotować budki, zagnieść ciasto

  • Następnie posmaruj głęboki pojemnik olejem roślinnym, przełóż do niego ciasto, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Po 30 minutach robimy rozgrzewkę.

    Aby przygotować budki, niech ciasto wyrośnie

  • Gdy ciasto rośnie, przygotuj polewę na bułki. Aby to zrobić, potrzebujemy 30 g mąki, 15 g masła i 2 łyżki. l. Sahara. Mąkę wsypać do osobnego pojemnika, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodaj masło i zmiel na okruchy.

    Aby przygotować budki, wymieszaj składniki na okruchy

  • Gotowe ciasto podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek zwinąć w kulkę, przykryć folią i odstawić na 10 minut.

    Podziel tetso, aby przygotować budki

  • Następnie formujemy ciasto z kuli. Umieść nadzienie na środku ciasta i uformuj bułkę, zawijając ciasto w supeł. Pamiętaj, aby ostrożnie ścisnąć brzegi, aby bułka nie rozpadła się podczas pieczenia.

    Aby przygotować budki, połóż nadzienie na cieście

  • Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na bułki w piekarniku

  • Nasmaruj puste miejsca luźnym żółtkiem i posyp okruchami.

    Ciasto na bułki w piekarniku: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Smacznego.

    Gotowanie ciasta i pieczenie pysznych bułeczek w piekarniku

  • Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące wyrabiania ciasta na bułki w piekarniku. Autor szczegółowo opowiada, w jakich proporcjach mieszać składniki na ciasto, jak zagnieść gotowe ciasto i ile pozostawić do wyrośnięcia. A także wyraźnie pokazuje, jak formować puste miejsca na bułki z nadzieniem.

    Więc teraz wiesz, jak zagnieść ciasto na bułki w piekarniku. Upiekłeś już te bułeczki? Czy użyłeś posypki cukrowej? Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na bułkę

    Ciasto błyskawiczne

    Ciasto francuskie bez drożdży

    Ciasto na ravioli z żółtkiem

    Serwatkowe ciasto drożdżowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author