
Sprzęt i przybory kuchenne: gofrownica, głęboka miska, trzepaczka (można użyć miksera), łyżka stołowa, silikonowa szpatułka do gotowania, deska, kawałek pergaminu, miarka (lub waga kuchenna) , miska do topienia śliwek. oleje i mikrofale (w tym samym celu).
Składniki
Składniki potrzebne do zrobienia ciasta na gofry są tak proste, że znajdują się w każdej lodówce i każdej spiżarni.
Masło (można zastąpić margaryną) | 200 gramów |
Jajka | 5 sztuk. |
Cukier | 200-220g |
Mąka | 1 stos (≈ 150-160g) |
Ekstrakt waniliowy (cukier waniliowy, wanilina) | smak |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotuj wszystkie produkty, aby później nie trzeba było ich biegać, szukać czy ważyć. W tym przepisie rozpuść masło. Dlatego wyjmij go wcześnie z lodówki, aby zmiękł – wtedy proces będzie przebiegał szybciej.Można go topić na wiele sposobów. Najprostszym i najszybszym sposobem jest włożenie zmiękczonego masła do mikrofalówki na kilka sekund, wymieszanie, a następnie podgrzanie. Ustaw minimalną moc kuchenki mikrofalowej i stale sprawdzaj olej, w przeciwnym razie może się częściowo zagotować, a częściowo pozostać w całości! Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, utop się w łaźni wodnej. Aby to zrobić, weź mały rondel o cienkich ściankach i pokrój masło w drobną kostkę. Wlej wodę do dużego rondla i podpal. Umieść mniejszą doniczkę w większej. Uważaj, aby nie przelać wody. Wszystko. Poczekaj, aż masło się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu. Nawet jeśli jajka są czyste, umyj je pod bieżącą wodą. Następnie w głębokiej misce rozbij wszystkie pięć jajek, które są potrzebne zgodnie z przepisem. Nie trzeba dzielić na wiewiórki-żółtka! Lekko ubij jajka trzepaczką, aby je wymieszać. 
Wsyp trochę 200 g cukru: najpierw trochę, wymieszaj, potem kolejny, ponownie wymieszaj. Gdy cukier zostanie całkowicie wylany, ubij jajka z cukrem na gęstą pianę. Do tych celów możesz użyć zarówno zwykłej trzepaczki, jak i miksera. 
Nadszedł czas, aby włączyć gofrownicę. Większość nowoczesnych modeli nagrzewa się niemal natychmiast w ciągu kilku minut. Gofrownice „Babci” wymagają dłuższego nagrzewania. Spójrz na cechy swojego urządzenia, ale im lepiej się rozgrzejesz, tym mniej „małżeństwa”. Tak więc, jeśli już ubiłeś cukier z jajkami, wlej do nich nie gorące (!) Roztopione masło i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj do smaku ekstrakt waniliowy, zwykle około 1 łyżeczki. 
Teraz dodawaj stopniowo mąkę łyżką stołową, w przeciwnym razie mogą pojawić się grudki, a jest to niedopuszczalne w przypadku gofrów. Za każdym razem dokładnie wymieszaj – wszystko powinno być jednorodne! 
Twoje ciasto jest gotowe. Nie powinien być bardzo gęsty, wodnisty, jak śmietana. Teraz możesz upiec gofry. W zależności od gofrownicy, jeden gofr zabierze Ci do 2 łyżek. l. ciasto (są modele, które wypiekają małe gofry, wtedy można sobie poradzić z kilkoma łyżeczkami). 
Ostrożnie wyjmij gofra – jest bardzo gorący! Użyj do tego silikonowej szpatułki. Połóż na desce kawałek pergaminu i połóż na nim gofra. Gdy jest gorący, nadaj mu pożądany kształt (jeśli wafel jest zimny, nie będziesz mógł go zwinąć ani nawet zgiąć). 
Opcje projektowania gofrów
- Tradycyjna tuba.

- Klasyczny róg. Tutaj po prostu musisz się o tym przekonać – trzymaj jedną krawędź podczas toczenia.

- Słodki kosz. Musisz wziąć dwie małe identyczne miski. Odwróć jedną, połóż na niej gofra i przykryj drugą. Ostudzić. Bardzo dobry preparat do ozdabiania sałatek owocowych, lodów itp.

- Płaski wafel. Po prostu pozwól mu ostygnąć na płaskiej powierzchni. Potrzebujemy takich „naleśników” do domowego ciasta waflowego.

Przepis
Jeśli nie rozumiesz, jak zrobić coś z tej instrukcji, spójrz na tę poniżej. Poza podstawowymi czynnościami przygotowania ciasta zobaczysz, jak łatwo można zrobić różne formy gofrów.
Pamiętaj, aby zrobić gofry z ciasta, którego przepis właśnie przeczytałeś. W końcu to te same gofry, które robiły nasze babcie! Smak dzieciństwa! Te gofry są bardzo chrupiące i rozpływają się w ustach.
Jak zrobić ciasto na gofry? Czy próbowałeś dodać kakao? Ciekawe, co się dzieje. Zostaw swoje odpowiedzi w komentarzach!
Inne przepisy na gofry
Krem brulee
Jak gotować gofry
Gofry czekoladowe
Jak gotować gofry
Gofry Serowe
Miłego czytania!