
Sprzęt i przybory kuchenne: sitko, miska głęboka, szklanka, miska mała, łyżka stołowa, pergamin, wałek do ciasta, szczotka silikonowa, ręcznik, nóż, blacha do pieczenia, piekarnik.
Składniki
Składniki | Ilość |
Suche drożdże | 1,5 ul. l. |
Jaja kurze | 3 szt. |
Sól | szczypać |
Cukier | 4 łyżki. l. |
Mąka pszenna | 600 gramów |
Masło | 100 gramów |
mleko | 1,5 stosu. |
Gotowanie krok po kroku
Wyrabianie ciasta
Podgrzej mleko (1,5 szklanki), aż będzie ciepłe i wlej do głębokiej miski. Drożdże suszone (1,5 łyżki stołowej) wlać do ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić na stół, aby drożdże napęczniały. Zajmie to 15-20 minut. 
Gdy drożdże spuchną, ubij 2 jajka do miski, dodaj cukier (4 łyżki stołowe) i sól (jedna szczypta). Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj do miski przesianą mąkę (5-6 łyżek stołowych) i dobrze wymieszaj. 
Rozpuść masło (100 gramów), aż stanie się płynne. Wlej ciepłe masło do miski i dobrze wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę małymi porcjami i ugniataj ciasto: najpierw łyżką, a następnie, gdy ciasto zgęstnieje, połóż je na powierzchni stołu, nasmarowane olejem roślinnym i zagniataj rękami, również nasmarowane olejem roślinnym . 
Powinnaś mieć całą mąkę (600 gramów). Wyrabiaj ciasto przez około 7 minut. Powinien być miękki, ale jednocześnie nie powinien kleić się do dłoni. 
Nasmaruj miskę olejem roślinnym i włóż do niej kulkę ciasta, której powierzchnia jest również nasmarowana olejem roślinnym, aby ciasto się nie zwijało. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aby ciasto dobrze wyrosło. 
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, posmaruj powierzchnię roboczą stołu olejem roślinnym i ułóż ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części, krojąc nożem. Włóż jedną część do miski, a drugą zwiń wałkiem w prostokąt. Im cieńsze ciasto rozwałkujesz, tym więcej obrotów z nadzieniem uzyskasz. 
Z masłem (50 gramów) w temperaturze pokojowej posmaruj rozwałkowany prostokąt ciasta nożem, a na wierzch posyp cukrem, którego ilość zależy od Twojego gustu i zawiń ciasto w bułkę. Nie owijaj się zbyt ciasno. 
Pokrój bułkę na mniej więcej równe kawałki o szerokości do 5 cm. 
Uformować bułeczki: wystarczy ścisnąć dolną krawędź, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Będziesz miał ładną różę. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, w przypadku jej braku posmaruj blachę olejem roślinnym i posyp mąką. Uformowane bułeczki połóż na blasze do pieczenia. Zrób to samo z resztą ciasta. Uformowane bułeczki przykryj ręcznikiem na blasze do pieczenia i pozostaw na 20-30 minut, aby dobrze wyrosły i zwiększyły swoją objętość. 
Wbij jajko kurze (1 szt.) do małej miski, wymieszaj i posmaruj bułeczki silikonową szczoteczką. 
Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się zrumienią. 
Przepis
Jak prawidłowo zagnieść ciasto na bułki z suchymi drożdżami i uformować produkty, patrz.
Nauczyłeś się wyrabiać pyszne ciasto na bułki z suszonymi drożdżami. Przepis jest prosty w wykonaniu, a bułeczki z tego ciasta są słodkie i pachnące. W razie potrzeby do ciasta można dodać trochę waniliny lub cukru waniliowego, ale nadzienie do bułek może być bardzo różnorodne. Może to być dżem lub gęsta konfitura, mak lub cynamon. Spróbuj upiec bułeczki z ciasta przygotowanego według przepisu i napisz w komentarzach, czy Ci się spodobało.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na bułki
Ciasto na bułkę
Ciasto na bułkę
Ciasto błyskawiczne
Ciasto francuskie bez drożdży
Miłego czytania!