Ciasto na chaczapuri przepis krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto drożdżowe na chaczapuri z mlekiem i masłem

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, czajnik, waga kuchenna, rondel, miarka, 2 głębokie miski, sitko, trzepaczka, łyżka stołowa i łyżeczka, folia spożywcza.

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna 600-610g
mleko 300 ml
świeże drożdże 30 gramów
woda 50 ml
cukier 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
masło 120 gramów
olej roślinny 50-60 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Lekko podgrzej 50 ml wody w czajniku i 300 ml mleka w rondelku na kuchence. 30 g świeżych drożdży pokruszyć do głębokiej miski i rozcieńczyć ciepłą wodą, a następnie ciepłym mlekiem. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Zamiast świeżych drożdży możesz użyć 10-11 g suchych.

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku.

  • Przesiać przez sito do miski z 2 łyżkami. l. mąka pszenna i dodaj do niej 1 łyżeczkę. z kupą cukru. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Dodaj mąkę i cukier, wymieszaj.

  • Przykryj miskę i odstaw ciasto na około 20 minut.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.

  • Przesiej 600 g mąki do osobnej głębokiej miski.

    Przesiewamy mąkę.

  • W rondelku na kuchence rozpuść 120 g masła.

    Rozpuszczamy masło.

  • Dodaj 1 łyżeczkę do mąki. ze wzgórzem soli, dobrze wymieszaj łyżką.

    Dodaj sól do mąki.

  • Następnie wyrośnięte ciasto wsypać do miski z mąką i zagnieść okrężnymi ruchami łyżką.

    Dodaj do ciasta z mąki.

  • Gdy ciasto zgęstnieje, wlej roztopione masło i dobrze wymieszaj łyżką.

    Podczas wyrabiania ciasta dodaj do niego masło.

  • Następnie dodaj 30 ml oleju roślinnego i ugniataj ciasto rękami.

    Podczas wyrabiania dodaj olej roślinny.

  • Do ciasta nie trzeba już dodawać mąki. Aby było elastyczne i łatwe w obróbce, stopniowo dodawaj trochę oleju roślinnego i wyrabiaj ciasto rękami. Nasmaruj również miskę, w której ugniatasz ciasto niewielką ilością, aby nie przywierało do ścianek.

    Zagnieść ciasto.

  • Po wyrobieniu jednolitej, elastycznej bryły ciasta przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Teraz zostawiamy ciasto do wyrośnięcia chaczapuri.

  • W tym czasie ciasto podwoi się i stanie się bardzo miękkie i przewiewne. Ugniataj wyrośnięte ciasto rękami, aby uwolnić nadmiar powietrza i możesz zacząć gotować pachnące chaczapuri.

    Ciasto wyszło dobrze, możesz zacząć robić chaczapuri.

  • Jeśli nie planujesz używać ciasta od razu lub robisz je z wyprzedzeniem, możesz je przykryć lub włożyć do plastikowej torby i przechowywać w lodówce do dwóch dni, aby zachować je tylko tak świeże.
    Chaczapuri z delikatnego ciasta świetnie nadaje się na obfite śniadanie, pyszny lunch lub po prostu jako przekąskę.

    Z takiego ciasta można ugotować nie tylko chaczapuri. Ciasta i ciasta z różnymi nadzieniami lub po prostu ciasta na patelni są bardzo udane. To ciasto jest dość wszechstronne.

    Przepis

    Jak zagnieść dobre ciasto na pyszne chaczapuri, możesz przyjrzeć się bliżej.

    Aby ugotować naprawdę pyszne chaczapuri, potrzebujesz nie tylko pysznego nadzienia, ale także odpowiedniego ciasta. W takim przypadku użyj tego przepisu na domowy pachnący chaczapuri. Z takiego ciasta uzyskuje się bardzo apetyczne produkty, od których nie da się oderwać: połączenie miękkiego ciasta z delikatnym nadzieniem serowym sprawia, że ​​danie to jest bogate i szalenie apetyczne. Podziel się w komentarzach, jeśli spodobał Ci się taki prosty przepis i powiedz nam, jakie produkty mączne gotujesz z takiego ciasta drożdżowego.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto z wódką na czeburek

    Ciasto na czeburki

    Ciasto na baursaki

    Ciasto na Chak-chak

    Bułka maślana

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author