Ciasto na ciasta bez jajek: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na ciasta bez jajek

Sprzęt i przybory kuchenne: miska do ciasta, trzepaczka, łyżka stołowa, duża deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
mąka od 900 g do 1 kg
woda 500 ml
świeże drożdże 30 gramów
cukier 1 ul. l.
olej roślinny 50 ml
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim przygotujmy ciasto do wyrabiania ciasta. Aby to zrobić, zmiażdż rękami 30 gramów świeżych drożdży w średniej wielkości misce.

    Zagnieść drożdże i włożyć do głębokiej miski.

  • Do drożdży dodać jedną łyżkę cukru pudru, dobrze docisnąć, natrzeć łyżką stołową, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Powinniśmy otrzymać płynną mieszankę drożdży i cukru.

    Drożdże zmielić z cukrem.

  • Trochę podgrzewamy wodę na kuchence, dodajemy do mieszanki bezpośrednio do miski. Woda w objętości 500 ml powinna być ciepła, w żadnym wypadku gorąca. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

    Dodaj ciepłą wodę.

  • Do miski z wodą i drożdżami dodaj 100 g mąki, wszystko wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.

    Dodaj trochę mąki i wszystko wymieszaj trzepaczką.

  • Miskę z ciastem przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i wysyłamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże były aktywne.

    Przykryj miskę folią spożywczą i poczekaj, aż ciasto wyrośnie.

  • Po 15 minutach ciasto wyrośnie, zaczną pojawiać się małe kulki powietrza.

    Opara jest gotowa.

  • Teraz dodaj tutaj 50 ml oleju roślinnego i jedną łyżeczkę soli, dobrze wymieszaj.

    Dodaj olej roślinny na patelnię.

  • Pozostałą mąkę przesiej przez sito. Zaczynamy stopniowo dodawać go do miski, stopniowo kolidujemy z łyżką stołową. Mąki nie należy wylewać od razu w całości, ponieważ ma różny stopień wilgotności. Z tego powodu możesz potrzebować trochę mniej lub więcej mąki.

    Stopniowo wprowadzać do ciasta przesianą mąkę.

  • Ciasto ugniatamy, aż pozostanie w tyle za ściankami naczyń i z rąk: powinno być miękkie, elastyczne, przewiewne, nie gęste.

    Zagnieść miękkie ciasto, które nie przyklei się do dłoni.

  • Bierzemy osobną czystą miskę, smarujemy spód olejem roślinnym, przenosimy tam dobrze ugniecione ciasto, przykrywamy folią spożywczą lub czystym ręcznikiem kuchennym. Wysyłamy go w ciepłe miejsce na 40-50 minut.

    Gotowe ciasto włóż do miski posmarowanej olejem roślinnym, umieść w ciepłym miejscu.

  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto, powinno ono zwiększyć objętość od dwóch do trzech razy. Rozprowadzamy go na wysmarowanej olejem roślinnym desce, możemy uformować z niego bułeczki, placki, zrobić z niego pizzę.

    Ciasto bez jajek dobrze wyrosło.

  • Pomocne wskazówki

    • Ciasto wykonane według tego przepisu jest uniwersalne. Nadaje się do wszelkich wyrobów cukierniczych na bazie ciasta drożdżowego.
    • Takie ciasto doskonale nadaje się do wypieku słodyczy dla osób poszczących – nie zawiera jajek, tłuszczów zwierzęcych, których stosowanie podczas postu jest zabronione. Służy do wypieku bułek, placków z owocami, prostych pączków, pizzy. Często takie produkty podaje się na stole jadalnym w klasztorach, w kościele dla parafian.
    • Kolejną zaletą jest to, że można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Wystarczy go zdobyć, rozgrzać w temperaturze pokojowej, a następnie upiec ciasta.

    Przepis

    Dowiedz się, jak szybko przygotować budżetowe ciasto bez dużych nakładów finansowych i czasu, zobacz cały szczegółowy proces jego przygotowania.

    Drodzy czytelnicy, istnieje ogromna liczba przepisów na robienie ciasta drożdżowego przy użyciu drogich i niezbyt dobrych składników. Powiedz nam, czy kiedykolwiek zrobiłeś tak proste, ale bardzo powszechnie używane ciasto? Czy ciasta były pyszne? Co byś zmienił lub dodał do przepisu?

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na torty z ziemniakami
    Ciasto na torty na wodzie
    Ciasto parzone na torty
    Ciasto wielkopostne na torty
    Przaśny na torty

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author