Ciasto na ciasta w piekarniku kefirowym: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto na ciasta w piekarniku na kefirze

Sprzęt i przybory kuchenne: duża miska emaliowana, głęboki talerz, łyżeczka i łyżka stołowa, widelec, filiżanka, folia spożywcza lub ręcznik.

Składniki

Składnik Ilość
Mąka pszenna 1 kg
Kefir lub kwaśne mleko 500 ml
Świeże mleko 100 ml
Olej słonecznikowy 50 ml
Kurze jajo 2 szt.
Suche drożdże 2 łyżki stołowe. l. (12g)
Sól 1 łyżeczka
Cukier 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Na wstępnym etapie należy podgrzać świeże mleko i kefir, aby się rozgrzały. Następnie musisz sprawdzić suche drożdże pod kątem kiełkowania. Aby to zrobić, do filiżanki ze 100 ml ciepłego świeżego mleka dodaje się łyżeczkę cukru i dobrze miesza.

    Dodaj cukier do ciepłego mleka i wymieszaj.

  • Następnie dodaje się dwie łyżki suchych drożdży i ponownie dokładnie miesza.

    Drożdże dodać do mleka z cukrem i ponownie wymieszać.

  • Następnie kubek przesuwa się w ciepłe miejsce. Jeśli drożdże są dobre, podwoją swoją wysokość w ciągu 5-10 minut.

    Drożdże się aktywowały, teraz można z nich zrobić ciasto.

  • Najpierw musisz rozbić dwa jajka na głęboki talerz i ubić. Następnie do dużej miski emaliowanej wsypujemy mąkę i wlewamy drożdże, które wyrosły w kubku, rozcieńczone mlekiem. Następnie do kubka dodaje się trochę ciepłej przegotowanej wody, aby zmyć pozostałe drożdże. Ta pozostałość jest również wlewana do mąki.

    Do mąki dodać masę drożdżową.

  • Ubite jajka natychmiast wlewa się do mąki i dokładnie miesza.

    Do mąki z drożdżami wprowadzamy również osobno ubite jajka.

  • Teraz nadszedł czas na dodanie ciepłego kefiru. Należy to robić kilka razy, na przykład 100-150-200 ml na raz. Po każdym dodaniu miksturę należy dokładnie zagnieść widelcem.

    Dodaj ciepły kefir do ciasta.

  • Kiedy płyn całkowicie się wchłonie, czas zacząć ugniatać rękami. Podczas tej procedury należy zebrać mąkę pozostałą na ściankach miski i wymieszać ją z całkowitą masą bliżej środka grudki.

    Zagniatamy ciasto.

  • Kiedy większość mąki zostanie zmieszana z ciastem, czas dodać olej roślinny. Następnie trzeba ponownie dokładnie zagnieść ciasto, aby cała mąka ze ścian znalazła się w całkowitej masie.

    Do ciasta wprowadzamy olej roślinny.

  • Teraz ciasto należy przenieść z miski na blat i dokładnie wyrabiać przez 10 minut. Dobrze wyrabiane ciasto ma jednolitą konsystencję, gładką powierzchnię, nie klei się do rąk i powierzchni roboczej.

    Przenieść mieszaninę na blat i dokładnie zagnieść.

  • Następnie uformowane w okrąg ciasto przekłada się z powrotem do miski i przykrywa folią lub ręcznikiem. W tej pozycji powinien stać od 1 do 2 godzin. Zależy to od temperatury w pomieszczeniu: im wyższa, tym szybszy wzrost.

    Ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Jeśli wszystko pójdzie dobrze, po upływie odmierzonego czasu ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej 2 razy.

    Ciasto dobrze wyrosło.

  • Teraz trzeba jeszcze trochę wymieszać masę, nie wyjmując jej z miski – zmiażdżyć brzegi. To kończy produkcję ciasta na ciasta w piecu kefirowym. Ponadto można z niego zrobić knysz, placki, zawijasy, pączki i oczywiście chleb.

    Zagnieść ciasto i możemy z nim pracować.

  • Przepis

    od autora przepisu na ciasto na ciasta w piecu kefirowym powie Ci, jakie produkty i przybory kuchenne będą potrzebne, a także szczegółowo zilustruje każdy moment jego przygotowania komentarzami. Film przyda się, jeśli pojawią się jakiekolwiek pytania podczas gotowania zgodnie z instrukcjami krok po kroku ze zdjęciem. Możesz również wyświetlić podgląd, aby z grubsza zrozumieć, co i w jakiej kolejności należy robić w przyszłości. Zmniejszy to ryzyko popełnienia błędu i w konsekwencji zepsucia produktów.

    Ciasto kefirowe to klasyczny przepis, który pozwala uzyskać pyszną bazę pod ulubione danie ludowe. Oprócz ciast można z niego zrobić chleb, knysz, pączki i inne tradycyjne wyroby piekarnicze. Zamiast tego będziesz musiał dużo się pocić podczas wyrabiania ciasta, a dodatkowo przestrzegać wszelkich proporcji i tymczasowych konwencji. Co byś zrobił z tego testu?

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na smażone ciasta                             
    Ciasto na ciasta w piekarniku                           
    Ciasto bez drożdży na ciasta na kefirze
    Miękkie ciasto na ciasta na kefirze
    Ciasto drożdżowe na smażone ciasta

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author