Ciasto na czeburek na wodzie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto na paszteciki w zimnej wodzie - bardzo prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: miska, folia spożywcza, łyżka, mikser.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 450 gramów
Woda 235 ml
jajko 1 szt.
Olej roślinny 45 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij jajko kurze do głębokiej miski lub miski miksera, dodaj szczyptę soli, wymieszaj mikserem, blenderem lub łyżką.

    Ubij jajka ze szczyptą soli.

  • Kontynuuj ubijanie i dodaj 235 ml zimnej wody. Namocz wodę przez kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażarce przed użyciem. Lepiej użyć wody żywej, na przykład ze studni lub zakupionej wody mineralnej.

    Dodaj lodowatą wodę.

  • Ubijaj mikserem przez kilka minut, aż utworzy się puszysta piana. Na koniec dodaj 45 ml oleju roślinnego i prawie natychmiast wyłącz mikser. Używaj bezwonnego oleju roślinnego, aby gotowe pasty nie miały obcego smaku. Potrzebujemy mieszanki z dużą ilością puszystej piany bez jajka, wody i oleju.

    Do bujnej masy jajecznej wprowadzamy olej roślinny.

  • Do głębokiej miski przesiej 450 g białej mąki pszennej, zrób w środku otwór i wylej piankę. Pamiętaj, aby użyć mąki premium. Zalecamy przesiać go kilka razy, aby był dobrze nasycony tlenem.

    Do wstępnie przesianej mąki wprowadza się soczystą białą pianę.

  • Mieszaj widelcem, aż składniki ciasta się wymieszają. Gdy mąka wchłonie cały płyn, zagniatamy rękami w misce.

    Delikatnie wymieszaj ciasto.

  • Gdy ciasto uformuje się w jedną bułkę, rozłóż je na blacie i wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Nie ma potrzeby dodawania mąki podczas wyrabiania ciasta, ponieważ odpowiednio wyrobione ciasto nie przykleja się do rąk.

    Następnie zagnieść ciasto rękami.

  • Z dobrze wyrabianego ciasta formujemy kulkę, wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki na godzinę. Jeśli chcesz, możesz zostawić go na dłużej, na przykład do rana, i możesz go używać zgodnie z przeznaczeniem.

    Takie ciasto na czeburek na wodzie należy owinąć folią spożywczą lub torbą i umieścić w lodówce na godzinę.

  • Zobaczmy, dlaczego do tego przepisu używamy bardzo zimnej wody. Jest to konieczne, aby zawarty w mące gluten nie pęczniał. Dzięki temu przed smażeniem pasztetów będziemy mogli je bardzo cienko zwinąć. A po usmażeniu paszteciki są chrupiące.

    Podczas formowania czebureków odetnij jedną trzecią ciasta i podziel na porcje. Resztę ciasta wrzuć do woreczka i wyślij do lodówki. Z porcjowanych kawałków rozwałkujemy ciasta o grubości nie większej niż 1 mm.

    Aby nadzienie było soczyste, należy wymieszać taką samą objętość posiekanej cebuli i mięsa mielonego oraz dodać tyle wody, aby mięso mielone było wodniste. Smażyć paszteciki w dużej ilości oleju roślinnego, aby były dobrze zarumienione ze wszystkich stron. Aby ciastka nie wchłaniały oleju podczas smażenia, zalecamy dodanie do ciasta jednej łyżki wódki. Tworzy efekt odpychający tłuszcz. Po usmażeniu pasty rozłożyć na papierowej serwetce, a następnie na płaskim naczyniu.

    Przepis

    Aby w końcu poradzić sobie z procesem wyrabiania wysokiej jakości ciasta na paszteciki w zimnej wodzie, proponujemy obejrzeć. Będziesz obserwował proces tworzenia, słuchał rad autora.

    Drodzy czytelnicy, weźcie ten przepis na ciasto na zimną wodę do swojej kulinarnej skarbonki. Polecamy go używać, ponieważ bardzo łatwo zagnieść ciasto, a paszteciki po usmażeniu są cienkie i chrupiące.

    Inne przepisy na wypieki

    Uzbeckie podpłomyki

    Nadzienie do profiteroles

    Farsz do samsy

    Eklery z kremem malinowym

    Pączki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author