
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka elektryczna, patelnia, kilka misek o różnej wielkości i głębokości, waga kuchenna i inne przybory miarowe, drewniana szpatułka, trzepaczka, deska do krojenia, ostry nóż.
Składniki
składniki | Proporcje |
kotlety wieprzowe | 10 kawałków. |
Sól | opcjonalny |
świeżo zmielony czarny pieprz | opcjonalny |
mineralna woda gazowana | 700 ml |
jajko | 7 szt. |
Mąka pszenna | 605 gramów |
bułka tarta lub bułka tarta | 230 gramów |
ser parmezan | 80 gramów |
kwaśna śmietana | 40 gramów |
twardy ser | 60 gramów |
świeża pietruszka | 40 gramów |
mielona słodka papryka | 20 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy mięso
Porcjowane kawałki wieprzowiny dokładnie odbija się z obu stron młotkiem. 
Każdy kotlet solimy i pieprzymy z obu stron zgodnie z naszym gustem. 
Tak przygotowaną wieprzowinę wkładamy do głębokiej miski i wlewamy 500 ml gazowanej wody mineralnej. Miskę mięsa wysyłamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc. 
Ciasto №1
Rozbij jedno jajko kurze o temperaturze pokojowej do miski. Do jajka dodać 1 szczyptę soli i lekko ubić trzepaczką. 
W osobnych miskach ułóż 100 g mąki i 150 g bułki tartej. 
Gotowanie
Dobrze obtoczyć kotlet w mące, następnie zanurzyć w masie jajecznej. 
Dokładnie obtocz produkt w bułce tartej i natychmiast wyślij na rozgrzaną patelnię. Na patelni powinno być dużo oleju, kotlet powinien się w niej unosić. 
Kotlet smażymy z obu stron na średnim ogniu w dużej ilości oleju (produkt powinien praktycznie unosić się w nim) na złoty kolor. 
Ciasto №2
Parmezan w ilości 80 g zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z 80 g bułki tartej lub tartej. 
Oddzielnie ubij 2 jajka kurze, aż uzyskasz jednorodną masę. Mieszankę jajek lekko posolić i popieprzyć. Do małej płaskiej miski przesiej około 50 g mąki. 
Gotowanie
Najpierw ostrożnie obtocz kotlet w mące. Zanurz dobrze w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej i mieszance sera. 
Smaż produkt na średnim ogniu w gorącym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. 
Ciasto №3
Do miski wrzuć 40 g śmietany i rozbij jedno jajko kurze. Używając trzepaczki, ubij składniki na gładką masę. 
Dodaj tam 40 g mąki i wszystko ponownie dokładnie wymieszaj. 
Na koniec dodać 60 g startego twardego sera i 40 g drobno posiekanej pietruszki. Do osobnej miski wsypać około 50 g mąki. 
Gotowanie
Kotlet obtoczyć w mące, a następnie dobrze namoczyć w przygotowanym cieście. 
Produkty smażymy w dużej ilości oleju na średnim ogniu przez 30-50 sekund z każdej strony, aż pojawi się bogaty bursztynowy odcień. 
Ciasto №4
Do miski wsyp 235 g mąki, następnie dodaj 1 szczyptę soli i 20 g mielonej papryki. 
Suche składniki dobrze wymieszać trzepaczką, a następnie stopniowo wlewać 200 ml gazowanej wody mineralnej. Zagniatamy jednorodne ciasto o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę. Do osobnego pojemnika wsypać około 50 g mąki. 
Gotowanie
Kotlet obtoczyć w mące, a następnie dobrze zanurzyć w cieście. 
Natychmiast wyślij produkt na patelnię w gorącym oleju roślinnym. Smażyć posiekany kotlet na średnim ogniu na złoty kolor. To ciasto dobrze komponuje się nie tylko z pochrzynami, ale także z rybami. 
Ciasto №5
Bierzemy trzy jajka kurze i ostrożnie oddzielamy żółtka od białek. Dobrze ubij żółtka trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję, a białka ubij na trwałe piki. Do osobnej miski wsypać około 80 g mąki pszennej. 
Kotlet obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w ubitych żółtkach. 
Produkt ponownie obtocz w mące, a następnie w masie białkowej. 
Smaż mięso na średnim ogniu, aż pojawi się piękny złoty odcień. 
Przepis
Wszystkie opisane powyżej odmiany ciasta na kotlety schabowe można zobaczyć na prezentowanym filmie.
W ten sposób można ugotować bardzo apetyczny, satysfakcjonujący i smaczny produkt wieprzowy. Pamiętaj, aby powiedzieć nam w komentarzach, która z opcji ciasta najbardziej Ci się podobała i dlaczego. Smacznego!