Ciasto na kotlety schabowe na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Najlepsze ciasto na kotlety schabowe na patelni

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka elektryczna, patelnia, kilka misek o różnej wielkości i głębokości, waga kuchenna i inne przybory miarowe, drewniana szpatułka, trzepaczka, deska do krojenia, ostry nóż.

Składniki

składniki Proporcje
kotlety wieprzowe 10 kawałków.
Sól opcjonalny
świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalny
mineralna woda gazowana 700 ml
jajko 7 szt.
Mąka pszenna 605 gramów
bułka tarta lub bułka tarta 230 gramów
ser parmezan 80 gramów
kwaśna śmietana 40 gramów
twardy ser 60 gramów
świeża pietruszka 40 gramów
mielona słodka papryka 20 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy mięso

  • Porcjowane kawałki wieprzowiny dokładnie odbija się z obu stron młotkiem.

    Mięso pokroić na kawałki i ubić.

  • Każdy kotlet solimy i pieprzymy z obu stron zgodnie z naszym gustem.

    Kawałki mięsa posolić i popieprzyć.

  • Tak przygotowaną wieprzowinę wkładamy do głębokiej miski i wlewamy 500 ml gazowanej wody mineralnej. Miskę mięsa wysyłamy do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.

    Mięso wkładamy do miski i napełniamy wodą mineralną.

  • Ciasto №1

  • Rozbij jedno jajko kurze o temperaturze pokojowej do miski. Do jajka dodać 1 szczyptę soli i lekko ubić trzepaczką.

    Ubij jajko solą.

  • W osobnych miskach ułóż 100 g mąki i 150 g bułki tartej.

    Wsyp mąkę i bułkę tartą do osobnych misek.

  • Gotowanie

  • Dobrze obtoczyć kotlet w mące, następnie zanurzyć w masie jajecznej.

    Obtocz mięso w mące, następnie w ubitym jajku.

  • Dokładnie obtocz produkt w bułce tartej i natychmiast wyślij na rozgrzaną patelnię. Na patelni powinno być dużo oleju, kotlet powinien się w niej unosić.

    połóż kotlet na patelni.

  • Kotlet smażymy z obu stron na średnim ogniu w dużej ilości oleju (produkt powinien praktycznie unosić się w nim) na złoty kolor.

    Kotlet jest gotowy.

  • Ciasto №2

  • Parmezan w ilości 80 g zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z 80 g bułki tartej lub tartej.

    Wymieszać starty parmezan z mąką.

  • Oddzielnie ubij 2 jajka kurze, aż uzyskasz jednorodną masę. Mieszankę jajek lekko posolić i popieprzyć. Do małej płaskiej miski przesiej około 50 g mąki.

    potrzebujemy też ubitego jajka.

  • Gotowanie

  • Najpierw ostrożnie obtocz kotlet w mące. Zanurz dobrze w mieszance jajecznej, a następnie w bułce tartej i mieszance sera.

    Mięso obtocz w mące, następnie w jajku, a następnie w mieszance parmezanu i mąki.

  • Smaż produkt na średnim ogniu w gorącym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

    Kotlety smażymy z obu stron.

  • Ciasto №3

  • Do miski wrzuć 40 g śmietany i rozbij jedno jajko kurze. Używając trzepaczki, ubij składniki na gładką masę.

    Jajko wymieszać ze śmietaną.

  • Dodaj tam 40 g mąki i wszystko ponownie dokładnie wymieszaj.

    Dodaj mąkę do masy.

  • Na koniec dodać 60 g startego twardego sera i 40 g drobno posiekanej pietruszki. Do osobnej miski wsypać około 50 g mąki.

    Dodaj starty ser i zioła.

  • Gotowanie

  • Kotlet obtoczyć w mące, a następnie dobrze namoczyć w przygotowanym cieście.

    Mięso obtocz w mące, następnie w cieście.

  • Produkty smażymy w dużej ilości oleju na średnim ogniu przez 30-50 sekund z każdej strony, aż pojawi się bogaty bursztynowy odcień.

    Kotlety smażymy z obu stron.

  • Ciasto №4

  • Do miski wsyp 235 g mąki, następnie dodaj 1 szczyptę soli i 20 g mielonej papryki.

    Wymieszaj mąkę z papryką.

  • Suche składniki dobrze wymieszać trzepaczką, a następnie stopniowo wlewać 200 ml gazowanej wody mineralnej. Zagniatamy jednorodne ciasto o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę. Do osobnego pojemnika wsypać około 50 g mąki.

    Dodaj wodę, wymieszaj.

  • Gotowanie

  • Kotlet obtoczyć w mące, a następnie dobrze zanurzyć w cieście.

    Zanurz mięso w cieście.

  • Natychmiast wyślij produkt na patelnię w gorącym oleju roślinnym. Smażyć posiekany kotlet na średnim ogniu na złoty kolor. To ciasto dobrze komponuje się nie tylko z pochrzynami, ale także z rybami.

    Smażyć kotlety na oleju roślinnym.

  • Ciasto №5

  • Bierzemy trzy jajka kurze i ostrożnie oddzielamy żółtka od białek. Dobrze ubij żółtka trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję, a białka ubij na trwałe piki. Do osobnej miski wsypać około 80 g mąki pszennej.

    Oddzielnie ubij żółtka i białka.

  • Kotlet obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w ubitych żółtkach.

    Mięso obtocz najpierw w mące, potem w żółtkach.

  • Produkt ponownie obtocz w mące, a następnie w masie białkowej.

    Ponownie wysyłamy mięso do mąki, a następnie do białek.

  • Smaż mięso na średnim ogniu, aż pojawi się piękny złoty odcień.

    Teraz wiesz, jak zrobić ciasto na kotlety wieprzowe na patelni.

  • Przepis

    Wszystkie opisane powyżej odmiany ciasta na kotlety schabowe można zobaczyć na prezentowanym filmie.

    W ten sposób można ugotować bardzo apetyczny, satysfakcjonujący i smaczny produkt wieprzowy. Pamiętaj, aby powiedzieć nam w komentarzach, która z opcji ciasta najbardziej Ci się podobała i dlaczego. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author