Ciasto na paszteciki na wodzie jak ugotować w domu najsmaczniejsze chrupiące paszteciki z mięsem i bąbelkami, zdjęcie

Przepis na test pasty udany na wódce, czyli jak zrobić pasty bąbelkowe we wrzącej wodzie z nadzieniem, z mięsem mielonym

Czebureki to narodowe danie krymskotatarskie, które w klasycznym sensie jest zamkniętym ciastem z przaśnego tekstu, a jako nadzienie używa się tłustej mielonej jagnięciny i przypraw.

We współczesnej kuchni pasty zyskały wiele „modyfikacji”. Mięso mielone na czeburek przygotowuje się więc z mięsa wieprzowego i wołowego, smażonych warzyw, a nawet sera. Do przygotowania ciasta używa się mleka, kefiru i wódki. Ale to nie sprawiło, że danie było mniej oryginalne. Wręcz przeciwnie, różnorodność przepisów pozwala każdej gospodyni wybrać najwygodniejszy i najsmaczniejszy.

Ponieważ paszteciki są dość kaloryczne, lepiej gotować je nie na obiad, ale na obiad. Wtedy jeszcze masz czas na wykorzystanie otrzymanych kalorii, a dodatkowe kilogramy nie pojawią się na twoich biodrach i talii. Dietetycy zalecają generalnie rezygnację ze stosowania past dla osób, które mają problemy z trzustką, żołądkiem lub wątrobą. Lub wymień tłuste nadzienie na chudsze i smaż w minimalnej ilości oleju roślinnego.

Jak gotować paszteciki z mięsem

Pomożemy Ci nauczyć się prawidłowo i smacznie piec czeburek w domu według klasycznej receptury Tatarów Krymskich. Do tego będziesz potrzebować:

Dla testu:

  • mąka – 600 g,
  • woda – 160 ml,
  • jajko – 1 szt.,
  • olej roślinny – 60 ml,
  • Sól.

Do wypełnienia:

  • jagnięcina – 400 g,
  • tłuszcz jagnięcy – 100 g,
  • bulion mięsny – 180 ml,
  • cebula – 1 duża główka,
  • przyprawy: pietruszka, bazylia lub kolendra, ziele angielskie i gorzka papryka, papryka, sól.

Jak zrobić ciasto na ciasto

Do przygotowania pysznego ciasta na czeburek polecamy najprostszy i najszybszy przepis. Ciasto jest miękkie i apetyczne.

  • Dodaj sól i 30 ml oleju roślinnego do wrzącej wody, dodaj 1 szklankę mąki i mieszaj, aż mąka całkowicie się rozcieńczy.
  • Dodaj jajko do schłodzonej mieszanki i wymieszaj.
  • Wlej budyń do pozostałej mąki.
  • Podgrzej pozostały olej roślinny prawie do wrzenia i stopniowo dodawaj do ciasta, ciągle mieszając.
  • Zagnieść ciasne ciasto, odstawić na 30 minut, ponownie zagnieść.
  • Po 30 minutach możesz zacząć rzeźbić pasty.
  • Możesz eksperymentować i dodawać do ciasta inne składniki:

    • wódka – dzięki niej podczas smażenia na beczkach z pasztecikami pojawią się bąbelki. Musisz wlać wódkę w trakcie wyrabiania ciasta;
    • cukier – z niego ciasto nie stanie się słodkie, ale podczas smażenia doskonale się zarumieni;
    • woda mineralna zamiast zwykłej – pasty okażą się bardziej delikatne.

    jak gotować paszteciki w domu - pyszne, rumiane, z chrupiącą skórką!

    Nadzienie do pasztetów z mięsa

  • Drobno posiekaj jagnięcinę (bardzo wygodnie jest to zrobić w blenderze).
  • Dodaj drobno posiekany tłuszcz jagnięcy, wymieszaj.
  • Wlej bulion. Dzięki niemu nadzienie pozostanie soczyste i apetycznie wypłynie z gotowych czebureków podczas posiłków.
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszać.
  • Jeśli nie lubisz jagnięciny, użyj wołowiny lub wieprzowiny, a do farszu dodaj podcienia wieprzowe lub smalec. Bez tego drugiego oczywiście możesz się obejść. Ale w tym przypadku nadzienie może okazać się zbyt suche.

    Formowanie pasty

    Gdy mięso mielone i ciasto będą gotowe, przystąp do formowania chebureków. Jeśli wiesz, jak zrobić pierogi, zrozumiesz również, jak bardzo szybko gotować paszteciki w domu. Ciasto podzielić na małe równe kawałki, z każdego zwinąć w cienkie ciasto i ułożyć mięso mielone na górze. Zaślep brzegi ciasta, dobrze dociśnij brzegi (można je nawet rozwałkować wałkiem, żeby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia) i odetnij brzegi specjalnym nożem kręconym.

    Pieczenie pasztetów

    Pasztety smaży się na głębokiej patelni w dużej ilości oleju roślinnego. Jeśli masz frytownicę, możesz jej użyć. Rozgrzej olej i zanurz w nim pasty (jeśli patelnia jest duża, możesz włożyć kilka). Smażyć na dużym ogniu, aż górna część cheburka się zrumieni. Następnie zmniejsz ogień i przykryj cheburek pokrywką na 5-6 minut, aby był gotowy. Następnie ponownie zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

    Usuń pasty na ręczniku kuchennym lub serwetce, ułożone w kilku warstwach. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu, a dostaniesz doskonałe rumiane czebureki!

    Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu nie będziesz już mieć pytań o to, jak gotować ciastka w domu i jak sprawić, by były smaczne, umiarkowanie soczyste i chrupiące. Wypróbuj różne rodzaje nadzień i zachwyć rodzinę nowym, ciekawym daniem!

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na czeburek
    Ciasto sypkie na Quiche Loren
    Ciasto na pierogi bez jaj Ciasto na wodę mineralną na
    pierogi
    Ciasto parzone na pierogi z ziemniakami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author