Ciasto na pierogi na kefirze: 6 prostych przepisów

Pierogi Kefirowe - 6 pysznych przepisów na ciasta

Szkoda, gdy tyle czasu i wysiłku poświęcono na ugniatanie i rzeźbienie, a na patelni unoszą się zniszczone grudki. Co zrobić, aby pierogi zawsze były ozdobą stołu, a nie bólem głowy gospodyni? Spróbuj zrobić ciasto na pierogi na kefirze.

Dlaczego ciasto na kefir jest zasadniczo lepsze niż reszta? Wydawałoby się, że składnik jest niezwykły. Co on daje? Okazuje się, że fermentowane produkty mleczne dobrze współdziałają z glutenem mącznym. W efekcie otrzymujemy bardzo mocne ciasto, które nie rozpadnie się na patelni i zachowa wszystkie pierogi w całości i atrakcyjności.

Cechy ciasta kefirowego

Używając sfermentowanego produktu mlecznego do przygotowania ciasta, warto poznać kilka sekretów.

  • Nie zimno. Używaj kefiru w temperaturze pokojowej. Po wyjęciu z lodówki należy pozostawić ją w cieple lub podgrzać w kuchence mikrofalowej.
  • Rozpuść sól. Dla lepszego wyrabiania ciasta wsyp sól bezpośrednio do kefiru i zamieszaj, aby się rozpuściła.
  • Wypróbuj różne opcje. Zamiast kefiru odpowiedni jest jogurt naturalny lub serwatka. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć niewielką ilością wody.
  • Użyj sody. Doda splendoru. Podobnie jak sól najlepiej rozpuszcza się w kefirze.
  • Pozwól mi wstać. Ciasto kefirowe wymaga odpoczynku po wyrobieniu. Odstaw na pół godziny, dopiero wtedy będziesz mógł dalej używać go w swojej pracy.

Pierogi i pierogi posypane mąką

Wariacje testu na kefirze

prosty przepis

W najprostszej wersji pierogi kefirowe nie wymagają skomplikowanych składników, a jedynie mąki i kefiru. Ta opcja jest bardzo popularna wśród hostess. Okazuje się, że jest to biała masa, posłuszna w pracy.

Prosty przepis na ciasto kefirowe
Będziesz potrzebować:

  • mąka – 350 g;
  • kefir – 200 ml.

Gotowanie

  • Wlej kefir do głębokiej miski.
  • Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Na początku wygodnie jest to zrobić widelcem.
  • Po wyrobieniu odstawić masę na pół godziny. Następnie można zacząć zwijać i formować pierogi.
  • Mieszane według tego przepisu ciasto kefirowe jest bardzo mocne. Świetnie nadaje się do zamrażania. Następnie wystarczy dodać trochę mąki po rozmrożeniu.

    Przepis nie zawiera jajek, z nimi masa jest trochę gęstsza. Jeśli lubisz bardziej miękkie, przepis bez jajek jest w sam raz. Taka masa bardzo dobrze się rozprowadza, ale w przeciwieństwie na przykład do kremu, będzie wymagała pewnej ilości mąki podczas rzeźbienia. Ciasto z kwaśnego mleka jest nieco mniej plastyczne. Ale siła jest na wierzchu, podobnie jak smak.

    Z dodatkiem żółtek. Przepis krok po kroku

    Przepis z dodatkiem żółtek pozwala uzyskać bardzo delikatne i smaczne ciasto na pierogi na kefirze. Na żołądek jest lżejszy niż klasyczna wersja na wodzie. Ponadto jest to świetna okazja do użycia kefiru, który nie ma innego zastosowania.

    Ciasto na kefirze i żółtkach
    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 1 szklanka;
    • żółtka – 2 szt .;
    • mąka – 500 g;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Wsyp mąkę do głębokiej miski.
  • Do mąki wymieszać żółtka, sól i kefir. Ugniataj masę przez kwadrans.
  • Wyjmij ciasto w torebce na 20 minut. Następnie możesz rozwinąć lub zamrozić.
  • Powstałą masę można łatwo zwinąć w cienką warstwę. Nie musisz się martwić o trwałość.

    Gotowanie pierogów zajmuje tylko 5 minut, dzięki czemu ciasto będzie delikatne i rozpływa się w ustach. Jeszcze szybciej wyjmij pierogi z patelni, gotuj tylko 2-3 minuty, aby nie zdążyły się raczkować.

    Ciasto uniwersalne (jak na zdjęciu)

    Powyższy przepis na ciasto na knedle na kefirze jest również dobry na pierogi. Ma w sobie jajko. Dodatkowo posyp trochę cukru. Nie martw się, nie będzie słodkiego posmaku, ale zostanie dodana elastyczność.

    Uniwersalny przepis na ciasto kefirowe
    Będziesz potrzebować:

    • jajko – 1 szt .;
    • mąka – 5 szklanek;
    • kefir – 500 ml;
    • cukier – 1 łyżeczka;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • soda – pół łyżeczki.

    Gotowanie

  • Rozpuść sól i sodę w ciepłym kefirze.
  • Wsyp mąkę do głębokiego rondla.
  • Ubij jajko z cukrem.
  • Wlej mieszankę jajeczną do mąki.
  • Dodaj do tego kefir.
  • Zagnieść ciasto. Może musisz zgłosić ból.
  • Gdy masa nabierze elastyczności, możesz ją rozwinąć.
  • Pierogi według tego przepisu doskonale sklejają się podczas rzeźbienia i nie gotują się miękko po ugotowaniu. A pierogi wyjdą soczyste, bo ciasto można bardzo cienko rozwałkować.

    Serum

    Jako sfermentowana alternatywa dla kefiru, serwatka jest idealna. Jest bogaty w witaminy, dzięki czemu danie okaże się nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możesz użyć zarówno serwatki mlecznej, jak i twarogowej.

    Ciasto na kefirze i serwatce
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 4 szklanki;
    • jajko – 1 szt .;
    • serwatka – 1 szklanka;
    • sól – 1 łyżeczka

    Gotowanie

  • Jajko wymieszać z solą z serwatką.
  • Wsyp mąkę.
  • Wlać płyn do środka i zagnieść ciasto.
  • Po wyrobieniu ciasto przykryte folią trochę się zaparzyć.
  • Masa jest elastyczna, nie klei się do dłoni. To prawda, że ​​lepiej trzymać pierogi z tym ciastem przez krótki czas w rondlu, aby się nie rozgotowały.

    Przepisy na maszynę do chleba

    Na kefirze

    Wypiekacz znacznie przyspieszy i ułatwi proces pieczenia, ponieważ główny wypiek jest automatyczny. Ciasto kefirowe w maszynie do chleba jest miękkie i bardzo plastyczne.

    Ciasto kefirowe w maszynie do chleba
    Będziesz potrzebować:

    • kefir lub jogurt – 300 ml;
    • mąka – 600 g.

    Gotowanie

  • Włóż składniki do wypiekacza do chleba zgodnie z instrukcją.
  • Wybierz tryb testu bez drożdży. Zwykle partia trwa 20 minut.
  • Gotową bułkę pozostawić w ogniu przez ten sam czas.
  • Masa z automatu do chleba okazuje się mieć piękny biały kolor, po rozwałkowaniu jest elastyczna i miękka. To ciasto nadaje się również na pierogi.

    Z olejem roślinnym

    Dodaj do przepisu olej słonecznikowy, nada to plastyczności gotowej masie. Praca z nią będzie bardzo wygodna.

    Ciasto kefirowe w maszynie do chleba
    Będziesz potrzebować:

    • jajko – 2 szt .;
    • kefir – 200 ml;
    • mąka – 500 g;
    • olej roślinny – 1 łyżka. l.;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Umieść składniki w wiadrze zgodnie z instrukcją maszyny do pieczenia chleba.
  • Wybierz tryb ciasta przaśnego i włącz wyrabianie.
  • Po zakończeniu programu odstawić masę na kolejną godzinę.
  • Ciasto kwaśno-mleczne na pierogi i pierogi jest uważane za jedną z najbardziej udanych alternatyw dla standardowego, dowód na to jest pozytywny. Wyróżnia się kruchością i dodatkową wytrzymałością podczas gotowania i zamrażania. A jeśli Twojej rodzinie brakuje pierogów, wybierz przepis na pierogi na kefirze i zachwyć rodzinę wspaniałym obiadem.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author