Ciasto na pierogi na kefirze klasyczny przepis na ciasto, jak zrobić pyszne i proste ciasto w domu

Przepis na ciasto na pierogi jak gotować prosto i dobrze

Od podstawowego „mąka-woda-sól” po „budyń”, na kefirze lub gotowanym – każdy kulinarny specjalista ma swój własny sposób. Często główną rolę odgrywa przyzwyczajenie, ponieważ metoda była już wielokrotnie testowana w praktyce. Ale dlaczego nie spróbować przynajmniej jednego nowego, jeszcze prostszego przepisu na pierogi?

Główne zasady

Klasyczne ciasto przaśne, choć można je dosłodzić na słodkie nadzienia. „Fajny”, ale plastyczny, cienko się toczy, jest miękki, ale niezbyt lepki i łatwy do modelowania. Po zamrożeniu nie pęka, a po ugotowaniu nie pęka. Trudno się nie zgodzić, że to najlepsze ciasto na domowe pierogi!

Na lodowatej wodzie ciasto idealnie się układa. Nie wysycha długo (wilgoć w nim dłużej utrzymuje się), dobrze skleja się podczas rzeźbienia. Istnieją jednak metody, które polegają na zastosowaniu ciepłej wody, nawet wyższej niż temperatura pokojowa (30-35°C). Wszystko zależy od osobistych preferencji.

„Bóle” pytanie dla wielu kucharzy: jak sprawić, by pierogi nie zagotowały się na miękko? I tu też kryje się kilka tajemnic.

  • Składniki. Ciasto z takich składników – mąki, wody, soli i jajka – zagniata się w lodowatej wodzie i nie powinno być zbyt elastyczne. Gotując bez jajka, lepiej jest wziąć mąkę z pszenicy durum. Każda mąka musi być dobrze przesiana.
  • Piękne surowe pierogi
    Testuj jakość. Ciasto będzie sprężyste, jeśli dodasz do niego trochę oleju roślinnego. Elastyczny, niezbyt lepki – można to osiągnąć przez długie ugniatanie (10-20 minut) ze stopniowym dodawaniem mąki. Aby ciasto się nie „ciągnęło”, gdy je rozwałkujesz, musisz dać mu wystarczająco dużo „odpoczynku” – od pół godziny do godziny, a nawet półtora, w zależności od cech przepisu. Aby się nie zwijał, należy go owinąć folią spożywczą lub pokryć olejem roślinnym.
  • Rolowanie i nadziewanie. Konieczne jest rozwinięcie warstw dla wypełnień „mokrych” (na przykład jagodowych) grubszych – 3 mm. Dlaczego pierogi często się gotują, wynika z jagód w środku, a raczej z faktu, że po podgrzaniu uwalnia się płyn, który „przebija” skorupkę. W przypadku wypełnień „suchych” odpowiednia jest grubość warstwy 1,5 mm. Nie wkładaj za dużo wypełniacza. Krawędzie pierogów należy dokładnie ścisnąć.
  • Gotowanie. Do gotowania wlej dużo wody na patelnię, podczas gdy produkty należy układać w małych porcjach. Po rozłożeniu należy natychmiast delikatnie wstrząsnąć wodą na patelni łyżką cedzakową.

Łatwe przepisy na wodę

Zastanawiasz się, jak zrobić idealne i szybkie ciasto? Te metody mogą ci się spodobać: po prostu nie dzieje się to łatwiej i szybciej. Podajemy trzy przepisy z wodą o różnych temperaturach! Wszystkie przepisy są robione szybko. Poniżej znajduje się przepis krok po kroku.

opcja 1

Tylko trzy składniki i bez jajek.

Warstwa ciasta
Będziesz potrzebować:

  • mąka – 350 gramów;
  • woda lodowa – 220 mililitrów;
  • sól dla smaku.

Gotowanie

  • Wlej wodę do głębokiej wygodnej miski, sól, ostrożnie przesiej mąkę.
  • Ciasto wymieszać łyżką.
  • Masę wyłożyć na posypaną mąką deskę, zagnieść rękami (7 minut – minimum).
  • Przykryj kulkę ręcznikiem lub zawiń w folię spożywczą, odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Opcja 2

    I to też jest najłatwiejsze ciasto. Różni się od poprzedniego tylko obecnością jajka i niewielkiej ilości oleju roślinnego.

    Ciasto na pierogi w oleju roślinnym
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 2 szklanki;
    • jajko – 1 sztuka;
    • woda – 0,5 szklanki;
    • olej roślinny – 1 łyżka stołowa;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Wszystkie płynne składniki wymieszać w dużej misce.
  • Jajko ubić do miski, dodać sól, ćwiartkę mąki i wymieszać łyżką.
  • Dodawaj mąkę partiami, aż trudno będzie pracować łyżką.
  • Ugniataj rękami na posypanym mąką stole do uzyskania stromej konsystencji, masa powinna być lepka, ale jednocześnie pozostawać w tyle za dłońmi bez śladu.
  • Pozostaw ciasto pod miską na pół godziny.
  • Jak zagnieść odpowiednie ciasto na pierogi w maszynie do chleba? z tych samych składników. Wystarczy najpierw uzupełnić wszystkie płynne składniki, a następnie dodać dobrze przesianą mąkę. Musisz wybrać specjalny tryb gotowania: na niektórych urządzeniach jest to „Pelmeni”, na niektórych „ugniatanie ciasta”. Czasami zaleca się włączenie trybu „Pizza”.

    Opcja 3

    Rozkosznie kruche ciasto na pierogi – oczywiście budyń: przygotowywane jest na bazie wrzącej wody. Jak zrobić to poprawnie, aby uzyskać piękne ciasto jak na zdjęciu?

    Ciasto parzone na pierogi
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 4 szklanki;
    • woda – 1 szklanka;
    • olej roślinny (najlepiej rafinowany) – 2 łyżki;
    • sól – 0,5 łyżeczki.

    Gotowanie krok po kroku

  • Przesiej mąkę (około 0,5 objętości) do głębokiej miski.
  • Zagotuj wodę, posol ją i od razu wlej do mąki cienkim strumieniem, pracując łyżką lub mikserem z nasadką do ugniatania.
  • Wlej olej, ponownie wymieszaj.
  • Dodaj resztę mąki i ugniataj rękami – wyjdzie plastikowa, nie lepka masa.
  • Uformowaną w kulkę masę wyjmujemy do torebki i moczymy przez 20 minut (jeśli trzeba ją zostawić na dłużej, włożyć do lodówki).
  • Jest to odpowiednie ciasto na pierogi, aby nie zagotowały się na miękko i po prostu nie straciły kształtu. Nie rwie się, nie skleja, a przy tym doskonale formuje się podczas pracy. A gotowe produkty nie starzeją się, a krawędzie nie zwijają się. Nawiasem mówiąc, możesz zrobić to trochę wcześniej i zacząć gotować pierogi następnego dnia.

    Metody „kwaśne mleko”

    Serum

    Ciasto na pierogi na serwatce okazuje się delikatne, przewiewne, jakby „puszyste”. Jak zacząć ciasto na pierogi ze składników mleka sfermentowanego?

    Ciasto na pierogi na serwatce
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 3 szklanki;
    • serwatka – 0,5 szklanki;
    • woda (gotowana, nie zimna) – 0,5 szklanki;
    • sól – 0,5 łyżeczki;
    • soda – 1 łyżeczka (bez góry).

    Gotowanie

  • Do miski wsyp mąkę, sodę i sól, wymieszaj.
  • Napełnij szklankę wodą serwatkową po brzegi i zamieszaj.
  • Dodając płyn do mąki, zagnieść ciasto. Następnie trzymaj w folii spożywczej przez 20 minut.
  • Ślepe pierogi.
  • Umieść knedle w dużym rondlu wypełnionym w dwóch trzecich wrzącą osoloną wodą. Gotować nie dłużej niż 1 minutę po wynurzeniu.
  • Zastanawiając się, jak ugotować ciasto na pierogi, całkiem możliwe jest zastosowanie tej prostej metody. Wraz z „kefirem” uważany jest za klasykę kuchni ukraińskiej.

    Knedle z serwatką – przepis nadający się na gotowanie na parze. Jeśli chcesz gotować w zwykły sposób, we wrzącej wodzie, użyj klusek wodnych.

    Na kefirze

    Miłośnikom pierogów z pewnością przypadnie do gustu to miękkie ciasto. Jest soczysty, niezwykle smaczny, a co najważniejsze doskonale się roluje i jest uniwersalny, nadaje się do różnych nadzień.

    Vareniki przed gotowaniem
    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 300 mililitrów;
    • mąka – 500 gramów;
    • soda – 0,5 łyżeczki;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Przesiej mąkę, sól, dodaj sodę.
  • Wlej kefir do otworu, przygotuj nieklejące się ciasto.
  • Dodaj olej, ponownie dobrze wymieszaj.
  • Odstawić na pół godziny.
  • Nauczyłeś się wielu sposobów robienia pysznego ciasta na pierogi. Wszystkie są cudowne na swój sposób, więc wybór „najlepszego ciasta” jest bardzo trudny. Wybór ten pozostawiamy Tobie – w końcu tylko Ty podejmujesz najlepszą decyzję o tym, co wolisz dla siebie i swojej rodziny.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na pierogi gotowane
    Ciasto na Charlotte z jabłkami Ciasto z
    wątróbką
    3 opcje na ciasto
    Ciasto drożdżowe na torty

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author