Ciasto na pierogi na wodzie jak zrobić dobre, smaczne przepisy na ciasta

Ciasto na pierogi na wodzie jak gotować żeby się nie zagotować

Przepisy, które rozważymy, świetnie sprawdzą się na pierogi z różnymi nadzieniami – warzywnymi i na słodko. Najpopularniejszym przepisem są knedle ziemniaczane, z takim nadzieniem łatwo je wyrzeźbić i ugotować. A gotowy produkt można zamrozić, po czym nie straci swoich właściwości. Chyba że musisz dodać trochę mąki do ponownego użycia, ponieważ ciasto będzie lekko lepkie po rozmrożeniu.

Na początek warto pamiętać o dwóch zasadach: nie pozostawiaj produktu „otwartego” zbyt długo (dość szybko schnie) oraz nie przesadzaj z nadzieniem podczas rzeźbienia (ciasto dobrze się rozciąga i może przebić podczas gotowania). Jeśli jednak używasz bardzo zimnej wody, można uniknąć obu.

Jajka – używać lub nie

Natychmiast zrób rezerwację, że do tych przepisów możesz używać wody o temperaturze pokojowej lub nawet lekko podgrzanej. Jakość produktu nie ulegnie pogorszeniu. Jeśli chodzi o mąkę, lepiej jest wziąć najwyższą jakość, pszenicę.

opcja 1

Ta metoda gotowania obejmuje jajka i wodę.

Ciasto pod ręcznikiem
Będziesz potrzebować:

  • mąka – 2 szklanki;
  • woda – 3/4 szklanki;
  • jajko – 1 sztuka;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Przesiej mąkę na blat.
  • Wprowadź wodę podgrzaną do 30-35 ° C, następnie jajko i sól.
  • Zagnieść ciasto o jednorodnej konsystencji, zwinąć w kulkę.
  • Przykryj kulkę wilgotnym ręcznikiem i odczekaj 40 minut, aż dojrzeje.
  • Opcja 2

    Ta metoda gotowania nie zawiera jajek.

    Ciasto na pierogi na wodzie
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 320 gramów;
    • woda – 150 mililitrów;
    • sól – 0,5 łyżeczki.

    Gotowanie

  • Delikatnie przesiej mąkę do dużej głębokiej miski, dodaj sól.
  • Rozpocznij wyrabianie, stopniowo dodając wodę.
  • Zagnieść „gładkie” ciasto, uformować kulę.
  • Odstawić pod wilgotną szmatką na 30-40 minut.
  • Uniwersalna metoda z mąką gryczaną

    Jeśli nie przygnębia Cię to, że Twoje przyszłe produkty okażą się ciemniejszym kolorem, zdecyduj się na eksperyment. Raczej tego nie pożałujesz: mąka gryczana dodana do zwykłej bieli nadaje szczególny smak. To uniwersalny przepis na pierogi na wodzie.

    Knedle z mąki gryczanej
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 2 szklanki;
    • mąka gryczana – 0,5 szklanki;
    • woda (bardzo zimna) – 200 mililitrów;
    • sól – 0,5 łyżeczki.

    Gotowanie

  • Rozpuść sól w wodzie z lodówki.
  • Mąkę przesiej z groszkiem, zacznij ugniatać, dolewając trochę wody.
  • Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i wolne od rąk.
  • Do słodkich dodatków

    Ta metoda jest bardzo odpowiednia, jeśli jako nadzienie planujesz jagody (na przykład wiśnie) lub twarożek. Spróbuj: ciasto okazuje się giętkie, dobrze znosi nadzienie, nie „wisie” i nie rozdziera się.

    Surowe Knedle
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 1 szklanka;
    • skrobia ziemniaczana – 3-4 łyżki;
    • woda lodowa – ilość zależna od jakości mąki;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Ostrożnie przesiej mąkę w formie szkiełka na blacie roboczym, zrób w szkiełku otwór.
  • Wymieszaj skrobię i 3 łyżki wody, wlej do wgłębienia sól.
  • Zacznij ugniatać, dążąc do „chłodzenia” masy, dolewając po trochu wody.
  • Rozwałkuj warstwę (powinno być dość łatwe) – na słodkie nadzienie nadaje się warstwa o grubości 3 mm.
  • Jaki jest sekret wody mineralnej

    Jeśli słyszałeś już, że ktoś używa wody mineralnej zamiast zwykłej wody, ale sam wolałeś zwyczajny sposób, czas spróbować czegoś nowego, a oto dlaczego. Ciasto na knedle z wodą mineralną to najlepszy przepis, jeśli Twoje podstawowe wymagania to:

    • zachować gładkość i elastyczność;
    • aby się nie kleił i nie „pylał”;
    • być posłusznym w pracy;
    • być pysznym.

    Vareniki na jakiej wodzie mineralnej najlepiej się sprawdzi? Rzeczywiście, smak produktu końcowego różni się w zależności od składu mineralnego płynu. Kochanki zgadzają się, że można użyć dowolnej wody mineralnej, co najważniejsze – niesolonej.

    Ciasto piernikowe na desce do krojenia
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 4 szklanki (lub mniej);
    • woda mineralna gazowana – 1 szklanka;
    • jajko – 1 sztuka;
    • sól i cukier – po 0,5 łyżeczki;
    • olej roślinny – 4 łyżki stołowe.

    Gotowanie

  • Połącz wszystkie składniki w głębokiej misce w przypadkowej kolejności, zostawiając na boku tylko mąkę.
  • Stopniowo posyp mąkę i wyrabiaj ciasto na wodzie mineralnej na knedle – najpierw trzepaczką, a następnie, gdy uzyska się gęstszą konsystencję – rękami przez około 4-5 minut.
  • Przykryj kulkę ręcznikiem, odstaw do lodówki na 20-30 minut.
  • Podczas wyrabiania można zauważyć, że ciasto jest miękkie, nie klei się do rąk, ale jego powierzchnia nie jest zbyt gładka. Jest to normalny efekt podczas robienia ciasta na kluski z wodą gazowaną. Gdy masa pozostanie w lodówce, stanie się gładka, a nawet błyszcząca. Więc zrobiłeś wszystko dobrze.

    Jeśli na przykład chcesz zaoszczędzić trochę energii lub po prostu przejść od razu do nadziewania, te same składniki, które opisano w przypadku ręcznego przygotowania, można wykorzystać do wyrabiania chleba w maszynie do chleba.

    Pierogi z warkoczem na desce do krojenia
    Gotowanie

  • Zgodnie z instrukcją posiadanego urządzenia wlej wszystkie płynne składniki do pojemnika.
  • Wsyp 3,5 szklanki przesianej mąki, sól, dodaj cukier.
  • Wybierz opcję ugniatania – wypiekaczowi chleba zwykle potrzeba 1,5 godziny, aby uzyskać gęstą, jednolitą konsystencję.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
  • Przy okazji: przepis uważa się za uniwersalny. Oznacza to, że ciasto na pierogi na wodzie mineralnej jest idealne na pierogi, a na manti, a całkiem na czeburki.

    Nieważne, czy jesteś oszczędną gospodynią, czy po prostu lubisz odkrywać nowe sposoby gotowania, jakość ciasta Ci się spodoba. Przepis na pierogi na wodzie to z jednej strony minimum składników, z drugiej nie zawsze jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Praktyka decyduje o wszystkim – i być może jedna z opisanych opcji stanie się twoją „numerem korony”.

    Inne przepisy na ciasta

    Ciasto na pierogi w maszynie do chleba
    Ciasto na pierogi z ziemniakami
    Prosty przepis na ciasto na pierogi
    Ciasto na pierogi gotowane
    Ciasto na Charlotte z jabłkami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author