Przepisy, które rozważymy, świetnie sprawdzą się na pierogi z różnymi nadzieniami – warzywnymi i na słodko. Najpopularniejszym przepisem są knedle ziemniaczane, z takim nadzieniem łatwo je wyrzeźbić i ugotować. A gotowy produkt można zamrozić, po czym nie straci swoich właściwości. Chyba że musisz dodać trochę mąki do ponownego użycia, ponieważ ciasto będzie lekko lepkie po rozmrożeniu.
Na początek warto pamiętać o dwóch zasadach: nie pozostawiaj produktu „otwartego” zbyt długo (dość szybko schnie) oraz nie przesadzaj z nadzieniem podczas rzeźbienia (ciasto dobrze się rozciąga i może przebić podczas gotowania). Jeśli jednak używasz bardzo zimnej wody, można uniknąć obu.
Jajka – używać lub nie
Natychmiast zrób rezerwację, że do tych przepisów możesz używać wody o temperaturze pokojowej lub nawet lekko podgrzanej. Jakość produktu nie ulegnie pogorszeniu. Jeśli chodzi o mąkę, lepiej jest wziąć najwyższą jakość, pszenicę.
opcja 1
Ta metoda gotowania obejmuje jajka i wodę.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 2 szklanki;
- woda – 3/4 szklanki;
- jajko – 1 sztuka;
- sól – szczypta.
Gotowanie
Opcja 2
Ta metoda gotowania nie zawiera jajek.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 320 gramów;
- woda – 150 mililitrów;
- sól – 0,5 łyżeczki.
Gotowanie
Uniwersalna metoda z mąką gryczaną
Jeśli nie przygnębia Cię to, że Twoje przyszłe produkty okażą się ciemniejszym kolorem, zdecyduj się na eksperyment. Raczej tego nie pożałujesz: mąka gryczana dodana do zwykłej bieli nadaje szczególny smak. To uniwersalny przepis na pierogi na wodzie.
Będziesz potrzebować:
- mąka pszenna – 2 szklanki;
- mąka gryczana – 0,5 szklanki;
- woda (bardzo zimna) – 200 mililitrów;
- sól – 0,5 łyżeczki.
Gotowanie
Do słodkich dodatków
Ta metoda jest bardzo odpowiednia, jeśli jako nadzienie planujesz jagody (na przykład wiśnie) lub twarożek. Spróbuj: ciasto okazuje się giętkie, dobrze znosi nadzienie, nie „wisie” i nie rozdziera się.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 1 szklanka;
- skrobia ziemniaczana – 3-4 łyżki;
- woda lodowa – ilość zależna od jakości mąki;
- sól dla smaku.
Gotowanie
Jaki jest sekret wody mineralnej
Jeśli słyszałeś już, że ktoś używa wody mineralnej zamiast zwykłej wody, ale sam wolałeś zwyczajny sposób, czas spróbować czegoś nowego, a oto dlaczego. Ciasto na knedle z wodą mineralną to najlepszy przepis, jeśli Twoje podstawowe wymagania to:
- zachować gładkość i elastyczność;
- aby się nie kleił i nie „pylał”;
- być posłusznym w pracy;
- być pysznym.
Vareniki na jakiej wodzie mineralnej najlepiej się sprawdzi? Rzeczywiście, smak produktu końcowego różni się w zależności od składu mineralnego płynu. Kochanki zgadzają się, że można użyć dowolnej wody mineralnej, co najważniejsze – niesolonej.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 4 szklanki (lub mniej);
- woda mineralna gazowana – 1 szklanka;
- jajko – 1 sztuka;
- sól i cukier – po 0,5 łyżeczki;
- olej roślinny – 4 łyżki stołowe.
Gotowanie
Podczas wyrabiania można zauważyć, że ciasto jest miękkie, nie klei się do rąk, ale jego powierzchnia nie jest zbyt gładka. Jest to normalny efekt podczas robienia ciasta na kluski z wodą gazowaną. Gdy masa pozostanie w lodówce, stanie się gładka, a nawet błyszcząca. Więc zrobiłeś wszystko dobrze.
Jeśli na przykład chcesz zaoszczędzić trochę energii lub po prostu przejść od razu do nadziewania, te same składniki, które opisano w przypadku ręcznego przygotowania, można wykorzystać do wyrabiania chleba w maszynie do chleba.
Gotowanie
Przy okazji: przepis uważa się za uniwersalny. Oznacza to, że ciasto na pierogi na wodzie mineralnej jest idealne na pierogi, a na manti, a całkiem na czeburki.
Nieważne, czy jesteś oszczędną gospodynią, czy po prostu lubisz odkrywać nowe sposoby gotowania, jakość ciasta Ci się spodoba. Przepis na pierogi na wodzie to z jednej strony minimum składników, z drugiej nie zawsze jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Praktyka decyduje o wszystkim – i być może jedna z opisanych opcji stanie się twoją „numerem korony”.
Inne przepisy na ciasta
Ciasto na pierogi w maszynie do chleba
Ciasto na pierogi z ziemniakami
Prosty przepis na ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi gotowane
Ciasto na Charlotte z jabłkami
Smacznego!