Dla jednych klasyczne ciasto wydaje się szorstkie – chciałabym, żeby było bardziej miękkie, bardziej elastyczne i dobrze się rozwałkowało, innym po prostu chcę zaoszczędzić na składnikach, innym bardzo podoba się przyjemny smak. Przyjrzymy się różnym sposobom gotowania bez jajek, w tym nie całkiem zwyczajnym. Pozostaje tylko wybrać ten, który najbardziej Ci się podoba.
Podstawowy przepis. chude ciasto
Będziesz potrzebować:
- mąka – 3 szklanki;
- schłodzona przegotowana woda – 1 szklanka (może trochę więcej w zależności od jakości mąki);
- olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
- sól – 1 łyżeczka, ze zjeżdżalnią.
Gotowanie

Połącz mąkę z solą, zalej wodą.
Okazało się, że ciasto na knedle z ziemniakami bez jajek. Jego konsystencja jest taka, że od razu można przystąpić do rzeźbienia. Ale jeśli masz czas, lepiej włożyć go do torby lub folii spożywczej i włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a wtedy stanie się bardzo giętki.
Różne rodzaje mąki wymagają różnych ilości wody. Wskazówka: aby uzyskać optymalną konsystencję, użyj najpierw połowy objętości mąki, a resztę dodawaj stopniowo, w trakcie wyrabiania ciasta. Gdyby okazało się, że jest zbyt „fajny”, nie należy spryskiwać powierzchni roboczej.
Ta sama metoda może być zastosowana do wyrabiania chleba w maszynie do chleba. Aby to zrobić, musisz użyć opcji „Knedle”, „Pizza” lub „Wyrabianie ciasta” (w zależności od modelu), wlewając słoną wodę i olej i przesiewając mąkę na wierzch. Po wyjęciu ciasta włóż je do torby i odstaw na około godzinę.
po ukraińsku
Uważa się, że prawdziwe ukraińskie pierogi powstają nie na wodzie, ale na kefirze. Wszyscy uwielbiają pierogi z twarogiem, więc to ciasto można wykorzystać w tym przypadku. Ten przepis na ciasto na knedle bez jajek obejmuje również dodatek sody. Ciasto będzie bardzo miękkie i przewiewne, a danie szybko się ugotuje. Po ugotowaniu produkty stają się obszerne i mają dość grube „ścianki”, ale są niezwykle delikatne i smaczne.
Plusy: ciasto „kefirowe” nie wysycha podczas pracy z nim, gotowy produkt z niego nie gotuje się miękko (jeśli przestrzegasz czasu gotowania). Minusy: nie nadaje się do zamrażania.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 3 szklanki;
- woda – 1/3 szklanki;
- kefir – 2/3 szklanki;
- soda – 1 łyżeczka (bez szkiełka);
- sól – 0,5 łyżeczki.
Gotowanie
Jeśli ciasto jest lepkie, dopuszczalne jest dodanie większej ilości mąki niż wskazano powyżej.
Ciasto mleczne. Przepis krok po kroku
Świetne pierogi również otrzymasz, jeśli użyjesz do nich ciasta z mlekiem. Nawiasem mówiąc, często można usłyszeć, że wersja „mleczna” jest znacznie delikatniejsza niż z jajkami. Wypróbuj ten prosty przepis na knedle bez jajek.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 3 szklanki;
- sól – 0,5 łyżeczki;
- mleko – 1 szklanka (z lodówki lub w temperaturze pokojowej).
Gotowanie
Produkt dobrze przechowuje się w lodówce. Dlatego możesz ugotować trochę „na przyszłość”: zaoszczędzi to czas. Na przykład możesz zagnieść ciasto wieczorem, przygotować nadzienie z wyprzedzeniem i zacząć gotować następnego dnia.
Knedle ziemniaczane bez masła
Zróbmy pyszne pierogi z ziemniakami bez jajek – oto kolejna prosta opcja. Okaże się delikatny w smaku i bardzo satysfakcjonujący.
Będziesz potrzebować:
- woda – 200 mililitrów;
- sól – 1 łyżeczka;
- mąka – do 3 filiżanek;
- cebula – 3 sztuki;
- ziemniaki – 9 średnich;
- olej roślinny do smażenia cebuli – 3 łyżki.
Gotowanie
Zrób puree, dodając do niego bulion ziemniaczany.
Ile to zrobi? Jeśli lubisz cienko rozwałkować ciasto, to z 500-700 gramów mąki zrobisz od 80 do 100 sztuk.
Widać, że pomysłów na gotowanie jest wystarczająco dużo i nie będzie nudno, nawet jeśli nie dodasz zwykłych składników. Nie jest trudno zrobić ciasto na pierogi na wodzie bez jajek (możesz też użyć mleka lub kefiru), szybko się zagniata, a zobaczysz, że gotowe danie smakuje wyśmienicie. Najprawdopodobniej Twoi bliscy bardzo polubią te pierogi.
Inne przepisy na ciasta
Piękne pierogi
Pierogi na wodzie
Ciasto na pierogi w maszynie do chleba
Ciasto na pierogi z ziemniakami
Prosty przepis na ciasto na pierogi
Smacznego!