Ciasto na pierogi na wodzie jak zrobić dobre, smaczne, zdjęcie

Przepis na ciasto na pierogi jak ugotować i zagnieść klasyczne ciasto krok po kroku

Dla jednych klasyczne ciasto wydaje się szorstkie – chciałabym, żeby było bardziej miękkie, bardziej elastyczne i dobrze się rozwałkowało, innym po prostu chcę zaoszczędzić na składnikach, innym bardzo podoba się przyjemny smak. Przyjrzymy się różnym sposobom gotowania bez jajek, w tym nie całkiem zwyczajnym. Pozostaje tylko wybrać ten, który najbardziej Ci się podoba.

Podstawowy przepis. chude ciasto

Będziesz potrzebować:

  • mąka – 3 szklanki;
  • schłodzona przegotowana woda – 1 szklanka (może trochę więcej w zależności od jakości mąki);
  • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
  • sól – 1 łyżeczka, ze zjeżdżalnią.

Gotowanie

  • Podstawowy przepis na ciasto na pierogi
    Połącz mąkę z solą, zalej wodą.
  • Składniki wymieszać ręcznie, nie przesadzając, i odstawić na pół godziny (w tym czasie gluten pęcznieje).
  • Wyrabiaj ciasto nie dłużej niż minutę.
  • Dodaj olej roślinny, a następnie ugniataj, aż całkowicie się wchłonie. Masa powinna być miękka i lekko przyklejać się do powierzchni roboczej.
  • Okazało się, że ciasto na knedle z ziemniakami bez jajek. Jego konsystencja jest taka, że ​​od razu można przystąpić do rzeźbienia. Ale jeśli masz czas, lepiej włożyć go do torby lub folii spożywczej i włożyć do lodówki na 1,5 godziny, a wtedy stanie się bardzo giętki.

    Różne rodzaje mąki wymagają różnych ilości wody. Wskazówka: aby uzyskać optymalną konsystencję, użyj najpierw połowy objętości mąki, a resztę dodawaj stopniowo, w trakcie wyrabiania ciasta. Gdyby okazało się, że jest zbyt „fajny”, nie należy spryskiwać powierzchni roboczej.

    Ta sama metoda może być zastosowana do wyrabiania chleba w maszynie do chleba. Aby to zrobić, musisz użyć opcji „Knedle”, „Pizza” lub „Wyrabianie ciasta” (w zależności od modelu), wlewając słoną wodę i olej i przesiewając mąkę na wierzch. Po wyjęciu ciasta włóż je do torby i odstaw na około godzinę.

    po ukraińsku

    Uważa się, że prawdziwe ukraińskie pierogi powstają nie na wodzie, ale na kefirze. Wszyscy uwielbiają pierogi z twarogiem, więc to ciasto można wykorzystać w tym przypadku. Ten przepis na ciasto na knedle bez jajek obejmuje również dodatek sody. Ciasto będzie bardzo miękkie i przewiewne, a danie szybko się ugotuje. Po ugotowaniu produkty stają się obszerne i mają dość grube „ścianki”, ale są niezwykle delikatne i smaczne.

    Plusy: ciasto „kefirowe” nie wysycha podczas pracy z nim, gotowy produkt z niego nie gotuje się miękko (jeśli przestrzegasz czasu gotowania). Minusy: nie nadaje się do zamrażania.

    Ciasto na pierogi po ukraińsku
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 3 szklanki;
    • woda – 1/3 szklanki;
    • kefir – 2/3 szklanki;
    • soda – 1 łyżeczka (bez szkiełka);
    • sól – 0,5 łyżeczki.

    Gotowanie

  • W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę.
  • Dodaj wodę do kefiru (do krawędzi szklanki) i mieszaj do uzyskania gładkości.
  • Stopniowo wlewając powstały płyn do mąki, zagnieść ciasto. Nie powinien być zbyt twardy i nie klei się do rąk.
  • Przytrzymaj przez 20 minut.
  • Ślepe pierogi.
  • Włóż produkty do obszernego rondla wypełnionego wrzątkiem osolonej wody w 2/3, a po wypłynięciu i zwiększeniu rozmiaru trzymaj w wodzie nie dłużej niż 1 minutę.
  • Jeśli ciasto jest lepkie, dopuszczalne jest dodanie większej ilości mąki niż wskazano powyżej.

    Ciasto mleczne. Przepis krok po kroku

    Świetne pierogi również otrzymasz, jeśli użyjesz do nich ciasta z mlekiem. Nawiasem mówiąc, często można usłyszeć, że wersja „mleczna” jest znacznie delikatniejsza niż z jajkami. Wypróbuj ten prosty przepis na knedle bez jajek.

    Ciasto na pierogi z mlekiem
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 3 szklanki;
    • sól – 0,5 łyżeczki;
    • mleko – 1 szklanka (z lodówki lub w temperaturze pokojowej).

    Gotowanie

  • W misce wymieszaj 2 szklanki mąki z solą i wlej mleko.
  • Mieszaj składniki łyżką, aż masa będzie w miarę jednorodna.
  • Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i dalej ugniatać rękoma.
  • Ugniataj, aż masa stanie się zwarta i elastyczna i nie klei się do dłoni ani do powierzchni.
  • Pozostaw ciasto na pół godziny (jeśli to możliwe dłużej), ciaśniej zawijając w folię spożywczą.
  • Produkt dobrze przechowuje się w lodówce. Dlatego możesz ugotować trochę „na przyszłość”: zaoszczędzi to czas. Na przykład możesz zagnieść ciasto wieczorem, przygotować nadzienie z wyprzedzeniem i zacząć gotować następnego dnia.

    Knedle ziemniaczane bez masła

    Zróbmy pyszne pierogi z ziemniakami bez jajek – oto kolejna prosta opcja. Okaże się delikatny w smaku i bardzo satysfakcjonujący.

    Vareniki z ziemniakami i skwarkami
    Będziesz potrzebować:

    • woda – 200 mililitrów;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • mąka – do 3 filiżanek;
    • cebula – 3 sztuki;
    • ziemniaki – 9 średnich;
    • olej roślinny do smażenia cebuli – 3 łyżki.

    Gotowanie

  • Wymieszaj wodę z solą.
  • Zrób dołek w przesianej mące i stopniowo dodając płyn, wyrabiaj gęste ciasto.
  • Włóż ciasto do miski, zamknij pokrywkę na pół godziny.
  • Ziemniaki obrać, pokroić na chybił trafił, zagotować i spuścić wodę do osobnej miski.
    Zrób puree, dodając do niego bulion ziemniaczany.
  • Drobno posiekaj cebulę, usmaż na oleju roślinnym i wymieszaj z puree.
  • Nałóż pierogi.
  • Do dużego, niskiego rondla wlać około dwóch litrów wody, zagotować, posolić i zanurzyć w nim produkty. Gotować 4 minuty po wynurzeniu (nie gotować).
  • Ile to zrobi? Jeśli lubisz cienko rozwałkować ciasto, to z 500-700 gramów mąki zrobisz od 80 do 100 sztuk.

    Widać, że pomysłów na gotowanie jest wystarczająco dużo i nie będzie nudno, nawet jeśli nie dodasz zwykłych składników. Nie jest trudno zrobić ciasto na pierogi na wodzie bez jajek (możesz też użyć mleka lub kefiru), szybko się zagniata, a zobaczysz, że gotowe danie smakuje wyśmienicie. Najprawdopodobniej Twoi bliscy bardzo polubią te pierogi.

    Inne przepisy na ciasta

    Piękne pierogi
    Pierogi na wodzie
    Ciasto na pierogi w maszynie do chleba
    Ciasto na pierogi z ziemniakami
    Prosty przepis na ciasto na pierogi

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author