Sprzęt i przybory kuchenne:
- 2 szklanki;
- głęboki pojemnik do wyrabiania ciasta;
- mata lub deska do wyrabiania ciasta;
- łyżka;
- film spożywczy.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mleko 2,6% | 1 stos |
Mąka | 3 stosy. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie ciasta na knedle lub pierogi lepiej zacząć 30 minut przed rozpoczęciem modelowania, aby ciasto miało czas na odpoczynek po ugotowaniu.
Ważny! Jeśli planujesz użyć jagód jako nadzienia lub innej soczystej opcji do napełniania przyszłych klusek, grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić co najmniej 3 mm. W przeciwnym razie podczas gotowania jagody wypuszczą sok, zrobią dziurę w skorupce i wypłyną do garnka z wrzącą wodą. Dzięki temu pierogi nie będą soczyste, a obecność w nich dziur zepsuje estetykę potrawy. Jeśli nadzienie jest suche, wystarczy rozwałkować ciasto na cienką warstwę o grubości 1,5-2 mm.
Ta wersja testu jest idealna do chudej kuchni, ponieważ w tym przypadku jajka nie są używane jako składniki. Dodatkowo można go przygotować wcześniej i pozostawić w lodówce zawinięty w folię na noc, dzięki czemu rano można spokojnie rozpocząć gotowanie pierogów lub pierogów.
Przepis
Wiele osób przeraża myśl, że w wyniku porodu ciasto zatka się dużą ilością mąki. Dlatego najlepiej jest zobaczyć, jaki powinien być wynik ugniatania i porównać go z jego masą pod względem elastyczności i miękkości. W tym celu sugerujemy zapoznanie się z przepisem.
Czy używałeś takiego przepisu na ciasto podczas robienia pierogów lub pierogów w domu? Podobał Ci się wynik? Czy masz jakieś wskazówki, jak uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta? Podziel się swoją opinią i sekretami z resztą naszych czytelników.