Ciasto na placek rybny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto kruche na placek rybny - podstawy gotowania

Sprzęt i przybory kuchenne: blat do wyrabiania ciasta, szkło, łyżka, fotel bujany, folia spożywcza, miska głęboka.

Składniki

Mąka 600 gramów
Masło 150 gramów
Woda 170 ml
Sól 1 łyżeczka
Ocet 3-4 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Aby przygotować dwa rodzaje ciasta, wszystkie składniki podzielimy na pół. Po przeczytaniu możesz wypróbować oba przepisy lub wybrać ten, który ci się bardziej podoba. Idealnie do przygotowania półfabrykatów do pieczenia wszystkie produkty, nawet mąkę, powinny być schłodzone. Dlatego przed rozpoczęciem pracy włóż je do lodówki na kilka godzin.

Pierwsza opcja

  • Przesiej 300 g mąki do głębokiej miski. Dodaj do tego 75 g masła pokrojonego w drobną kostkę.

    wsyp mąkę do miski. Włożyć kawałki zimnego masła.

  • Następnie rękoma łączymy mąkę z masłem, ugniatając je.

    ręce połączyć mąkę z masłem.

  • Łączymy 85 ml zimnej wody, 0,5 łyżeczki. sól, 1,5-2 łyżeczki. ocet, dobrze wymieszaj.

    Dodaj sól i ocet do wody, dobrze wymieszaj.

  • Wysyp mąkę i masło na blat, dodawaj stopniowo wodę i rozcieraj miksturę grzbietem dłoni. Przed każdym dodaniem wody zbieramy masę na wzniesieniu.

    Wylać mieszankę mąki i masła na blat i stopniowo dodając wodę, rozcierać wierzchem dłoni.

  • Następnie formujemy kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wysyłamy do lodówki, najlepiej na 1 godzinę lub co najmniej 20 minut.

    Gotowe ciasto zbieramy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki.

  • Druga opcja

  • W misce przesiej 300 g mąki, 75 g masła.

    W przypadku drugiej opcji natychmiast dodaj masło do mąki.

  • Wymieszaj 85 ml wody z 0,5 łyżeczki. sól i 1,5-2 łyżeczki. ocet, natychmiast dodaj do mąki.

    Całą przygotowaną wodę wlej od razu do mąki i masła.

  • Wszystkie składniki mieszamy rękoma, owijamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki na 20-60 minut.

    W wyniku wyrabiania uzyskuje się gładkie i lepkie ciasto.

  • Porównanie

  • Pierwsza opcja. Ciasto zaczyna się rozwarstwiać podczas wałkowania, ma wyraźną marmurkową powłokę, widoczne będą kawałki niezmieszanego masła. Dopiero po upieczeniu będzie puszysty i kruchy.

    To idealne ciasto na placek rybny.

  • Druga opcja. Ciasto łatwo się rozpływa, stało się elastyczne, jego marmurkowatość jest mniej wyraźna. Po upieczeniu ciasto nie będzie tak piaszczyste, jak to możliwe.

    Ta wersja testu jest znacznie gorsza.

  • Jeśli użyjesz powyższych składników do wyrobienia jednej z opcji ciasta, otrzymasz duże ciasto lub 12 porcji ciasta. Niektóre gospodynie domowe mogą korzystać z tych dwóch opcji i uzyskiwać różne wyniki podczas pieczenia, co w zasadzie może im odpowiadać. Ale z punktu widzenia profesjonalnych kucharzy tylko pierwsza opcja wyrabiania ciasta jest uważana za poprawną.

    Przepis

    Możesz też zobaczyć, gdzie szef kuchni wyraźnie pokazuje każdy etap gotowania, opowiada o różnicy między otrzymanymi opcjami, pokazuje ich różnice, zalety najlepszej opcji.

    Teraz już wiesz, jak ugotować odpowiednie ciasto kruche . Może być przechowywany przez długi czas, do 2 miesięcy w zamrażarce. Możesz również przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce przez godzinę lub dłużej, aby po upieczeniu pokazała swoją najlepszą stronę. Napisz w komentarzach, czy udało Ci się skorzystać z tego przepisu, która wersja podobała Ci się bardziej? Jakie było ostatnie danie, podobało ci się?

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto z kapustą i jajkiem w piekarniku Ciasto
    jagodowe
    Ciasto z dżemem
    Cukinia w wolnym naczyniu
    Kapusta włoska

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author